TESTER

Test: null

Liten, trådløs høyttaler med NFC

TEST: Sony SRS-BTV5 er en liten trådløs høyttaler du også kan bruke som høyttalertelefon.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. des. 2012 - 13:49
Vis mer
Høydepunkter

Liten og nett, har NFC-tilkobling, kan brukes som høyttalende håndfri

Ulemper

Litt dyr, noe kort batteritid

Veldig kort sagt

Sony SRS-BTV5 lar deg høre på musikk overalt, og fungerer bra som konferansetelefon. Men det koster å være kar, og lyden er ikke spesielt kraftig.

TEST: Sony SRS-BTV5

Det er få ting som er så trist som å høre på musikk gjennom mobilens høyttaler. Derfor er en Bluetooth-basert høyttaler veien å gå dersom du vil ha musikk når du er på farten, på kontoret eller andre steder.

Det finnes veldig mange produkter å velge mellom, og de fleste gjør det mest grunnleggende. Altså å spille lyd. Men det er slett ikke alle som har like mange muligheter som Sonys nye SRS-BTV5.

Dette er en liten høyttaler på størrelse med noe sånt som et eple eller en godt pakket snøball. Den har én innebygget høyttaler, batteri og er basert på Bluetooth.

SRS-BTV5 har også NFC. Det betyr at du enkelt og greit at du kan berøre høyttaleren med en kompatibel telefon for å koble til. Ingen stress med å sette høyttaleren i paringsmodus, søke den opp med mobilen og legge den til for å koble seg opp.

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om NFC

At den er Bluetooth-basert betyr dessuten at alle mobiler, nettbrett, PC-er og annet kan kobles til.

En svært nyttig ekstrafunksjon er at høyttaleren har mikrofon innebygget, slik at du i praksis kan bruke den som en liten høyttalertelefon. 

Vi måtte naturlig nok teste om SRS-BTV5 duger.

I esken

Høyttaleren leveres med det mest nødvendige utstyret. Du får med en tjukk bunke bruksanvisninger på forskjellige språk, en USB-kabel og et lite nett du oppbevare høyttaleren i når du er på farten.

Du får ikke med en egen lader, men SRS-BTV5 kan lades fra PC-en din eller mobilladeren din, så dette er egentlig ikke et problem.Du kobler deg til høyttaleren via NFC.

Oppkobling

Høyttaleren er i grunnen klar til bruk med en gang du plukker den ut av esken. Siden det er innebygget batteri trenger du bare å skru den på, så er den klar.

Vi koblet til Sony Xperia V, som naturlig nok er kompatibel med NFC-funksjonen i høyttaleren. Det skulle ikke mer til enn å berøre høyttaleren med telefonen, så var vi koblet til.

Om du ikke har en Sony-telefon kan du laste ned Sonys NFC-app fra Google Play. 

På undersiden er det en skyvebryter som lar deg skru av NFC-funksjonen, og sette SRS-BTV5 i paringsmodus i tilfelle du skal bruke den med utstyr uten NFC.

LES OGSÅ: Hvorfor du ikke skal kjøpe iPhone-høyttaler

Det er tre knapper på enheten. På venstre side finner du volumtaster, mens du på høyre side finner en telefontast. Her finner du også mikrofonen.

Høyttalerelementet peker oppover, og over dette går en "bro" med NFC-brikken. I denne "broen" er det en kjegle som peker nedover mot høyttalerelementet, og vi antar at hensikten med den er å spre lyden. 

På baksiden finner du en luke for USB-ladertilkobling, og inngang for 3,5 mm minijack i tilfelle du vil bruke noe uten Bluetooth til å spille musikk.Høyttaleren sitter bak delen med NFC-maskinvaren på toppen.

Lyd

SRS-BTV5 er som nevnt ikke noen stor sak. Siden det er innebygget batteri, forsterker og annet, er det nødvendigvis ikke så god plass til et stort og kraftig høyttalerelement. Enheten er 68 mm høy, og har en diameter på 65 mm.

Dette er en type høyttaler produsentene ynder å kalle "360°". Dette betyr kort sagt at vi her snakker om en monohøyttaler som er designet slik at lyden spres utover i rommet.

Det positive er at SRS-BTV5 spiller høyt nok til at vi orker å bruke den til musikk når vi sitter på kontoret. Den spiller imidlertid ikke høyt nok til at du tar den med deg på strandfest i sommer.

Lyden er klar og fin, men spiller du på bånn guffe oppleves den som litt skurrete. Vi hadde åpenbart ikke forventet oss bassgjengivelse som røsket tak i ryggmargen vår fra denne lille dingsen. Og det har den absolutt ikke heller. Her er det klart mer mellomtone enn bass. Men størrelsen tatt i betraktning er vi ganske fornøyde.

Vi har hørt mye på musikk på kontoret med SRS-BTV5, og har til gode å kjenne oss veldig slitne i ørene. Dette er godkjent, og vi syns høyttaleren fungerer bra til sitt bruk.

LES OGSÅ: Denne Bluetooth-høyttaleren spiller høytMikrofonen sitter på siden.

Høyttalertelefon

Som nevnt kan SRS-BTV5 brukes som høyttalertelefon. Vi har pratet litt i den, og syns faktisk det fungerer bra. I alle fall i vår ende av samtalen.

Vi blir hørt godt en meter fra enheten, men det høres når vi beveger oss et par-tre meter bort. 

De vi snakker med beskriver at de hører oss godt, men at de hører noe som kan beskrives som et forvrengt ekko når de selv snakker. Det er antakelig støyfjerningen i enheten som spiller inn her. Problemet blir så godt som borte når vi plasserer oss veldig nærme høyttaleren.

Mens de vi snakket med ikke syns lyden i deres ende var tipp topp, syns vi for vår del at det fungerte greit. Om du vil ha en høyttalende håndfri fungerer dette fint, men det er gjerne lurt å samles rundt et lite bord om dere er flere som skal prate.

Foruten at du kan bruke SRS-BTV5 under konferansesamtaler, kan den for eksempel være kjekk å ha på kjøkkenbenken mens du lager mat og prater med noen i telefonen.Tilkoblingene sitter bak en luke.

Batteri

Det innebygde batteriet i SRS-BTV5 lades med en vanlig Micro-USB-lader. Det betyr at du like greit bruker PC-en som mobilladeren din til å lade opp.

Batteriet skal ifølge Sony holde til fire timers bruk. Vår erfaring er at det varer i litt over fem timer. 

Det betyr altså at batteriet ikke holder en hel arbeidsdag. Men det er uansett ikke det største problemet, siden du har tilgang til strøm på kontoret. Den kommende sommeren tipper vi det kan oppleves som et større problem, når du bruker høyttaleren i parken, putter den i vesken og glemmer å lade den til neste utflukt.

Konklusjon

Sony SRS-BTV5 er en kjekk liten høyttaler og håndfri. At den har NFC betyr at det er superenkelt å koble en mobil til for å spille av musikk.

Lyden er god med tanke på størrelsen på enheten, men vil kanskje oppleves som litt puslete i store rom. Men kjøper du en høyttaler på denne størrelsen kan du egentlig ikke forvente så mye mer. Dette er bra til sitt bruk.

Det største ankepunktet vårt er egentlig prisen. Den ligger på 550 kroner, noe vi syns er litt stivt for en liten sak som dette. Nå er slike høyttalere i utgangspunktet ikke spesielt billige, men det kjennes litt i overkant. Om den er verdt det får bli opp til den enkelte å vurdere.

Legger du i 500 kroner til får du Nokias fabelaktige NFC-høyttaler Play 360. Denne har langt mer trøkk, og gjør i bunn og grunn det samme som SRS-BTV5. Men så har den ikke håndfrifunksjon.

LES MER: Test av Nokia Play 360

Alt i alt er Sony SRS-BTV5 en kjekk liten sak å ha dersom du vil ha med deg musikk. Denne tar ikke opp store plassen i kofferten eller veska, og kan dessuten gjøre en hvilken som helst telefonsamtale til en konferansesamtale.

LES OGSÅ:

Dingsen som slarer om mobilen blir borte

Trådløst hodesett som fungerer med alle mobiler

Lei av kjip lyd? FiiO E5 er en forsterker til mobilen din

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.