T2

TEST: Lenovo Thinkpad Edge 11

Nok et kjedelig produkt fra Lenovo.

Stein Jarle Olsen
26. nov. 2010 - 07:33
Vis mer

Thinkpad har helt siden Lenovo var IBM vært et foretrukket merke for mange businessbrukere.

Ekstra sikkerhetsfunksjoner, solide maskiner og særlig den velkjente Trackpoint-styrepinnen har vært blant punktene som har gjort Thinkpad-maskinene populære, tross noe høyere pris enn øvrige maskiner med sammenliknbar innmat.

Lik utenpå

I dag har vi den “nye” Thinkpad-serien på testbenken, med varianten Edge i 11,6-tommers variant. På utsiden minner den veldig om Lenovos tidligere mini-Thinkpad, kalt X100E, som vi testet i vår stortest av CULV-maskiner tidligere i år.

Prisen er også omtrent den samme, så det dreier seg her i all hovedsak om en innvendig oppfriskning, samt en viss designoppgradering på utsiden.

TU20101125Lenovo Thinkpad Edge11_021015_12_55 1011251443.jpg

Grei innmat

Av maskinvare finner vi en dobbelkjernet Intel Core i3-380UM på 1,3 GHz, 2 GB RAM, 250 GB harddisk som snurrer med 5400 rpm, og integrert Intel HD-grafikk. Det gjør at Edge 11 hevder seg godt på de fleste kontoroppgaver, men sliter så fort vi snakker om spill eller andre ressurskrevende oppgaver.

I PCMark Vantage ser vi at den scorer 3476 poeng, noe som må sies å være omtrent som forventet – litt bedre enn tidligere CULV-varianter med Core 2 Duo-prosessor, men en god del dårligere enn øvrige maskiner. Lenovo IdeaPad V560, som vi testet nylig, scoret for eksempel 4752 poeng i samme test.

Den samme tendensen ser vi i Geekbench, hvor Edge 11 får 2207 poeng, omtrent halvparten av V560. Grafikkløsningen er selvfølgelig den svakeste komponenten, noe vi også ser i Windows Experience Index, hvor Edge 11 scorer magre 3,4 på grafikk og 3,6 på spillgrafikk.

Den makter imidlertid å kjøre full HD-video uten problemer (med vår WMV HD-testfil lå prosessorbruken på mellom 15 og 30 prosent ved avspilling), og oppleves som responsiv og fin i Windows, som for øvrig er Windows 7 Professional.

Les også: Acer lanserer tablet

Endelig multitasking til iPad

Asus oppdaterer U-serien

Bra tastatur

Testenheten vår var levert med amerikansk tastatur, men tastaturet er konfigurerbart i Windows, slik at vi ikke opplevde det som noe problem. Tasteplasseringene er stort sett som på andre Lenovo-tastaturer, hvilket også betyr at Fn er plassert på utsiden av Ctrl. Et visst irritasjonsmoment, men fortsatt konfigurerbart i Windows, for deg som vil ha Ctrl ytterst.

Tastaturet er stort sett godt. Tastene er store og gode, men veldig flate, slik at det ikke alltid er like lett å skille dem fra hverandre. Og det til tross for at hver tast har sin egen åpning, såkalt chiclet-tastatur.

Lenovo har som vanlig valgt å sette Fn-tasten utenfor Ctrl på tastaturet, men dette er som før mulig å konfigurere i BIOS.

Praktisk er dessuten at lysstyrke, volum og lignende har blitt hovedfunksjonene på F-tastene, slik at du må holde inne Fn for å få tilgang til de opprinnelige tastene.

Lenovo Thinkpad Edge11_07 1011251454.jpg

Miniflate

For å få plass til Trackpoint og de tilhørende tastene, er pekeflata redusert til et minimum.

Etter å ha brukt den enorme pekeflata på Apples Macbook Air, som har like stor skjerm som Edge 11, er dette mange steg tilbake.

Men, for all del, det fungerer greit også her, det bare er litt knotete med så liten pekeflate og taster som må trykkes ned for å klikke.

TEST: Macbook Air

TEST: Lenovo V560

Retro

Den glansede røde overflaten (fås også i blank svart) er nok ikke for alle, og den er i tillegg en magnet på fingermerker.

ThinkPad-logoen med 90-tallsfont gir likevel en viss retrofølelse som passer godt sammen med den nesten kitsch-røde fargen.

Batteriet henger dessuten ut på baksiden, noe som vel aldri kan sies å være noen designmessig genistrek, selv om det gjør at resten av maskinen kan utformes relativt kompakt.

Det utstikkende batteriet har imidlertid én fordel, og det er at skjermen lar seg bøye i nesten 180 graders vinkel, noe som gjør det enkelt å bruke Edge 11 uansett hvilket miljø du befinner deg i.

På tilkoblingsfronten finner vi tre USB-porter, hvorav den fungerer også i dvalemodus, både HDMI- og VGA-tilkobling, nettverksport, Kensington-lås og kombinert mikrofon- og hodetelefonport, som vel er begynt å bli standardutrustningen for en bærbar PC i dag. Vi finner også en minnekortleser.

TU20101125Lenovo Thinkpad Edge11_04815_12_55 1011251443.jpg

Ripete

Byggekvaliteten er også stort sett solid. Edge virker godt satt sammen, uten nevneverdig slark i festene, men vi er litt bekymret for det røde lokket – testenheten vår var tydeligvis godt brukt da den ankom, siden lokket var beheftet med riper, skraper og fingermerker allerede fra starten.

Det kan selvfølgelig skyldes uvøren bruk fra tidligere tester, men er kanskje noe å være obs på likevel – lokket tåler ikke å bli behandlet røft.

TEST: iPad

TEST: Samsung Galaxy Tab

Tung

Vekten er også ganske høy til å være en 11-tommer. Med sekscellersbatteriet stoppet vekten vår på 1520 gram, noe som for eksempel er nesten en halvkilo tyngre enn nevnte Macbook Air. Det er også marginalt tyngre enn de fleste andre 11-tommere vi har sett på.

Batteritiden er også å betegne som middels. I videotesten vår, hvor vi kjører en video i full HD-oppløsning så lenge maskinen klarer, og med 60 prosent av skjermens lysstyrke, døde Thinkpad Edge 11 etter to timer og 55 minutter, mens den uvirksom overlevde i fire timer og 14 minutter. Begge disse resultatene er relativt gjennomsnittlige.

I praksis havner du nok et sted mellom tre og fire timer med bruk, avhengig av lysstyrke og oppgaver.

Batteri_Lenovo Edge 11 1011251452.jpg

(Tall i minutter)

Blank skjerm

Skjermen er av den blanke typen, men ikke fullt så blank som på en del andre maskiner. Det gir noe mer sprut i fargene, men også en god del refleksjoner fra eventuelle lyskilder foran skjermen.

Vi er fortsatt begeistret for Lenovos små steg på lysstyrken – de 16 justeringsnivåene bør gjøre det enkelt å finne en styrke som passer for alle anledninger.

Det høyeste nivået er kraftig nok for det meste, mens det laveste er perfekt for bruk i stummende mørke.

TU20101125Lenovo Thinkpad Edge11_05715_12_55 1011251443.jpg

Stort sett stille

Støymessig er Edge 11 også en relativt gjennomsnittlig affære. Vifta går tilsynelatende alltid, men ved lett bruk er ikke støymengden noe særlig å snakke om.

Lyden høres, men er ikke på noen måte plagsom. Testutgaven av Edge blir heller ikke veldig varm – det er tydelig at Intel-prosessoren utvikler langt mindre varme enn AMD-varianten som satt i X100E.

Les også: TEST: Blendende maskineri

TEST: Asus Eee PC 1215N

TEST: Nye iPod nano

TEST: Bose MIE2i

Konklusjon

Lenovo Thinkpad Edge 11 er enda et nytt produkt i rekken av trauste og gjennomsnittlige maskiner fra Lenovo. Den har utvilsomt sine kvaliteter, men skiller seg ikke ut på noen som helst måte.

Testvarianten koster cirka 6000 kroner uten 3G og rundt 7500 med 3G, noe som vel må sies å være litt i overkant av hva vi synes den er verdt, tross at den leveres med Windows 7 Professional.

Raset av 11-tommere vi så for rundt et år siden har imidlertid stagnert voldsomt, så om du er på jakt etter en “helt grei” 11-tommer med en del ekstraprogrammer for sikkerhet, eller er veldig glad i Trackpoint-pinnen, kan Edge være maskinen for deg. Lenovo Thinkpad Edge11_tabell 1011251502.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.