T2

Test: SONY VAIO DUO 13

Lekker slider-PC fra Sony

TEST: Sony Vaio Duo 13.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
20. juli 2013 - 18:56

Sony Vaio Duo 13

Testet utgave: Sony Vaio Duo 13 SVD1321X9EW (konfigurerbar fra fabrikk)

Skjerm: 13,3 tommer, 1920x1080, blank

Touch: Ja

Prosessor: Intel Core i7-4500U

Minne: 4 GB

Grafikk: Intel HD 4400

Lagring: 128 GB SSD

OS: Windows 8 Professional

Vekt: 1,35 kg

Pris: Rundt 16000 kroner, billigste versjon fra ca. 12000 kr.

Resultater

PCMark 7

 • Score: 4549

Geekbench

 • Score: 6448

3DMark Vantage

 • Score: 4564

3DMark

 • Ice storm: 22288
 • Cloud gate: 4702
 • Fire strike: 702

ATTO Disk benchmark

 • Read: 545 MB/s
 • Write: 133 MB/s

Windows Experience Index

 • Prosessor: 7,1
 • Minne: 5,9
 • Grafikk: 5,9
 • Spillgrafikk: 6,6
 • HDD: 7,7

Batteri:

 • Powermark productivity 50 % lys: 7:37

Nylig hadde vi inne verdens letteste 13-tommers ultrabook, nemlig Sonys Vaio Pro 13, og nå har vi også fått fingrene på Sonys andre alternativ i 13-tommers-klassen, kalt Vaio Duo 13.

Dette er en ultrabook-tablet-hybrid med en skyvemekanisme for skjermen, og storebroren til Vaio Duo 11, som vi testet i fjor og ga en litt blandet tilbakemelding.

Pen maskin

Den hvite utgaven vi har fått tilsendt er stilfull og lekker, men er med unntak av skjermen konstruert helt og holdent i plast.

Det gir litt tvilsom byggekvalitet, og særlig mekanismen som holder oppe skjermen virker svak og skjør. Den har også eksponerte kabler mellom skjermen og resten av maskinen, noe som aldri er noe godt tegn.

En ulempe med dette designet er også at skjermen kun har én mulig vinkel når du har tastaturet eksponert.

Vekten på 1,35 kilo er bare såvidt mer enn hva 11-tommeren veier, men med skjermen oppe har den en litt merkelig vektfordeling som ikke innbyr til løfting med én hånd. Å bruke den som nettbrett over mer enn korte perioder av gangen fordrer også at du har noe å lene den på.

Løftemekanismen for skjermen sitter fortsatt i bakkant av maskinen, og er ikke veldig intuitiv om du ikke har vært borti maskinen tidligere. Samtidig er mekanismen blitt noe enklere å håndtere enn hva tilfellet var på Duo 11.

TEST: Lenovo Thinkpad Carbon X1: Super-ultrabook for proffbrukerne

Slider-formatet har en litt upraktisk konsekvens: Skal du ha skjermen oppe, har du kun ett vinkel-alternativ.
Slider-formatet har en litt upraktisk konsekvens: Skal du ha skjermen oppe, har du kun ett vinkel-alternativ.

God skjerm

IPS-panelet til Vaio Duo 13 er eminent, med full HD-oppløsning på 1920x1080 piksler, et veldig dypt sortnivå, levende farger og gode innsynsvinkler både horisontalt og vertikalt. Sony har generelt vært god på bildebehandling, og denne gang kalles motoren "Triluminos".

Lysstyrken er god uten å være blendende, men panelet er veldig blankt og har derfor et visst problem med refleksjoner fra omgivelsene.

Bruker du fingrene på skjermen vil den også raskt bli fylt av fingermerker, så det kan være lurt å ha med seg en pusseklut eller liknende.

Det følger også med en relativt avansert, batteridrevet stylus om du foretrekker å holde fingrene unna. Duo har uheldigvis ingen åpning for å lagre stylusen i, men når maskinen er i bruk kan du la pennen hvile i en liten ring som kan skyves ut i bakkant på høyresiden.

Innvendig

Vaio Duo 13 er i likhet med Vaio Pro blant de første ultrabookene på markedet med Intels nye prosessorgenerasjon Haswell ombord, og innmaten i vår testutgave er her nøyaktig den samme som på Vaio Pro.

Det betyr Core i7-4500U-prosessor, 4 GB RAM, en SSD-disk på 128 GB og integrert grafikk i form av Intel HD 4400.

Dette er den heftigste modellen Sony leverer, men du får også en Core i5-basert versjon som barberer vekk et par tusenlapper på prisen.

Alle Duo-modellene leveres med støtte for 3G, men du kan også legge på et par hundrelapper og få 4G-støtte om du ønsker det. Som de fleste andre Sony-maskiner er nemlig Duo konfigurerbar når du bestiller direkte fra produsenten.

TEST: Macbook Air 2013: Den beste minimaskinen har blitt enda bedre

Mekanismen som holder skjermen oppe virker ikke spesielt solid.
Mekanismen som holder skjermen oppe virker ikke spesielt solid.

Holder seg til normen

Ytelsen er det lite originalt å si om. Vaio Duo har en kjapp SSD-disk, mens resten av maskinvaren yter som vi forventer av en hvilken som helst ultrabook i 2013.

Samtidig er det også her verdt å nevne at HD 4400 er den svakeste grafikkløsningen i Haswell-prosessorene, og den er hakket svakere enn for eksempel HD 5000, som sitter i Macbook Air.

Forskjellen i praksis er dog ikke spesielt stor, og vi kan fint spille Civilization 5 på Low og 1920x1080 med rundt 50 bilder i sekundet.

Samme innstillinger gir dog bare 11-12 bilder i sekundet i Borderlands II, så du må velge spillene med omhu, og det nyeste og heftigste er det bare å unngå.

Hvorfor Vaio Duo og Vaio Pro scorer såpass forskjellig på grafikktesten tross at de har samme innmat har vi for øvrig ingen forklaring på. De kjører på samme drivere og ellers på like forutsetninger.

Pro-maskinen hadde imidlertid en kjip bakgrunnsprosess som la beslag på mye ressurser, uten at det vises på de øvrige testene.

Ytelse (høyere er bedre)

 PCMark 7Geekbench3DMark Vantage (P)ATTO Read/Write
Sony Vaio Duo 13 (Haswell i7, HD4400)454964484564545/133 MB/sek
Sony Vaio Pro 13 (Haswell i7, HD 4400)403564022508552/158 MB/sek
Macbook Air 11" 2013 (Haswell i5, HD 5000)378660734954680/325 MB/sek
Macbook Air 13" 2012 (Ivy Bridge i5, HD 4000)-60883388516/416 MB/sek
Samsung ATIV Book 8 (Ivy Bridge i5, Radeon 8870M)5959102668340539/445 MB/sek
Asus Taichi 21 (Ivy Bridge i7, HD 4000)466562692884469/417 MB/sek

I bruk

Du har i praksis fire styringsmetoder for Vaio Duo. Du kan bruke fingeren, du kan bruke stylusen, pekeplata eller koble til en ekstern mus.

Pekeplata ville vi kanskje anbefalt å unngå om du ikke har noen andre alternativer og krever større presisjon enn hva fingeren får til, for den er veldig liten og trang.

Stylusen er god, og har flere funksjoner utover det rent pekemessige.

Vi ville kanskje foretrukket at den var belagt med et materiale med større friksjon, for slik det er er den veldig glatt og glir lett ut av hånda. Særlig er dette irriterende om du skal bruke sekundærfunksjonene som krever at du holder inne en av de to knappene i front.

Tastaturet ser ut til å være omtrent det samme som på Vaio Pro. Det betyr veldig flate taster med kort slaglengde og følgelig veldig mager tasterespons.

Samtidig er det ikke noe stort problem å skrive både raskt og relativt feilfritt på Vaio Duo, du bare blir litt mer sliten i fingrene underveis. Tastene er for øvrig utrolig stillegående, noe som er en positiv konsekvens av de samme flate tastene, og dette er mange ganger bedre enn hva tilfellet var på lillebror Vaio Duo 11.

Les også: Sony Xperia Tablet Z: Sonys nye nettbrett er en vinner

Tastaturet er veldig grunt, men likevel helt greit å skrive på. Og langt bedre enn Duo-ens mindre lillebror.
Tastaturet er veldig grunt, men likevel helt greit å skrive på. Og langt bedre enn Duo-ens mindre lillebror.

Svært utholdende

Batteritiden er relativt imponerende, selv om Sony selv hevder selv Vaio Duo-batteriet skal holde opptil 15 timer.

Første gjennomkjøring av Powermark i produktivitetsmodus, som simulerer tekstbehandling og nettsurfing, ga et resultat på hele ni timer og 12 minutter, mens ytterligere to gjennomkjøringer ga resultater rundt sju og en halv time.

Det er sterkt, og den fremste forbedringen med Haswell, selv om Sonys påstander åpenbart skal tas med en klype salt. I våre "offisielle" tall bruker vi medianresultatet på sju timer og 37 minutter.

Støymessig er også Vaio Duo en langt bedre opplevelse enn bråkebøtta Vaio Pro. Ved lett bruk er den musestille, og selv når den blir presset har vifta et langt lavere støynivå enn Vaio Duo, selv om den selvfølgelig kan høres også her.

Viftestyringen er dessuten svært god, ved at Duo-maskinen justerer ned turtallet ved enhver anledning. I sum blir dette en behagelig stillegående maskin som heller ikke blir avskrekkende varm.

Utformingen av chassiset gjør at alle tilkoblingene er plassert på baksiden, og det er heller ikke noe veldig ekspansivt utvalg Sony har gått for. Vi finner to USB 3.0-porter, en HDMI-utgang og minnekortleser.

I testesken vår fulgte det med adaptere for ethernet og VGA, men ut fra Sonys bestillingsløsning må du betale ekstra for disse.

Konklusjon

Vi liker Vaio Duo 13, til tross for at den er såpass stor som brett og har en tilsynelatende skjør skjermhengsel.

Den gjør nemlig alle PC-tingene svært bra. Den yter godt, støyer ikke, har god batterilevetid og en veldig god skjerm.

Prisen er sannsynligvis den største ulempen. Billigste 13-tommers Duo koster i skrivende stund 12.000 kroner, og det gjør den litt vanskelig å anbefale.

I denne prisklassen får du stort sett flaggskipene til de ulike produsentene i denne klassen, og da vil vi blant annet nevne at Samsung snart kommer med en fornyet 9-serie med opptil 3200x1800 i oppløsning.

Sonys egen Vaio Pro er lettere og har bedre pekeplate, men støyer også en del mer, etter vår erfaring. Asus Zenbook Touch og Apples Macbook Air er også gode alternativer. En Haswell-oppgradert Microsoft Surface Pro ville også vært det samme.

Les også:

TEST: Microsoft Surface Pro: Både PC og brett på 900 gram

TEST: Samsung Ativ Book 8: En PC med noe for absolutt alle

TEST: Asus Taichi: Denne PC-en har noe ingen andre har

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.