T2

TEST: Knøttedrillene du må ha

24. okt. 2008 - 07:00

Chuck

I dette segmentet er det to måter å feste verktøyet på. Det ene er den vanligste måten, med chuck. Alternativet er innfestning for bits og andre verktøy med sekskant.

En chuck er det mest allsidige. Da kan du sette fast det meste, slik som vanlige runde bor eller bits. Slikt er tilgjengelig over alt og til lave priser. Og chucker du trenger verktøy for å feste, er heldigvis historie. Nå er alle selvspennende.

Trangt

Ulempen med en chuck er at den tar mer plass enn et sekskantfeste, og når du skal montere på trange steder teller hver centimeter.

På kjøkken og baderomsinnredninger kan det til og med være vanskelig å komme til med en vanlig skrutrekker, for ikke å snakke om å dreie den rundt hvis du først får den på plass. Dessuten øker vekta litt med en chuck.Sekskant

  • Et sekskantfeste er heller ikke avhengig av friksjon for å holde borene på plass. De sitter som, ja, støpt.
  • Et sekskantfeste betyr ikke at maskinen ikke kan bore. Men du trenger et verktøysett hvor tangene har sekskant.
  • Bor med sekskantfeste er ikke nødvendigvis mer kostbare enn de uten, hvis det er snakk om kvalitetsbor.
  • Hvor store hull maskinen kan bore er avhengig av dreiemomentet på maskinen. Jo flere newtonmeter, jo større diameter i tre og stål. Dreiemomentet er avhengig av to ting. Hvor mye dreiemoment det er i selve motoren og hvordan giringen er.
  • Fordelen med to gir er at du kan skru og bore fort når det er snakk om små skruer og hull, og likevel ha moment nok til større dimensjoner på lavgir.

Salget av driller med ledning er ikke mye å skryte av. Noen profesjonelle trenger jo slike, men det er batterimodellene som stikker av med kundene.

Batterier

Spesielt introduksjonen av litium-ionebatterier har gjort våre roterende hjelpere veldig godt.

For det første blir batteriene mye mindre og lettere, men den kanskje største fordelen er at slike batterier har veldig lav selvutladning. De kan ligge i skapet i mange måneder og være like potente når du henter dem frem.

Forrige generasjon med nikkelmetallhydridbatterier var ofte steindøde etter et slikt opphold. Nikkelkadmium var noe bedre, men du verden for en miljøbombe. Ikke rart at de blir forbudt.

I denne testen har alle maskinene litium-ionebatterier.

Les også:

Smått er godt

Selv om batteriboremaskiner selger som aldri før, er de vanlige modellene i tyngste laget for mange brukere.

Hvorfor ha en svær 12-, 14,4- eller 18 volt-modell når du egentlig trenger en liten og lett sak for å skru sammen det nye kjøkkenet fra IKEA?

Og heldigvis: Det mangler ikke på utvalg. De siste årene har det kommet et vell av maskiner som både er små og lette, og noen av dem har sannelig noe å varte opp med på muskelfronten også.

Spenning uviktig

Ikke se deg blind på spenningen. Den bestemmer ikke hvor mye sprut det er i maskinen. Det er kombinasjonen av strømstyrke, spenning og giringsforhold som gir maskinen kraft til å rotere.

Vi har prøvd råbillige kinamaskiner med imponerende spenning på batteriet som knapt orket å bore et middels hull.

— Det har vært en voldsom vekst i salget av slike små batterimaskiner. Hvis vi ser på de aller minste maskinene våre, riktignok på 3,6 volt, så er 70 til 80 prosent av kjøperne kvinner. Når vi går opp i spenning og vekt er nok tallet et helt annet. Da er det gutta som dominerer, sier verktøyekspert Børre Larsen i Bosch.Hammer

En litt spesiell maskin er Boschs nye Uneo.

Vi kan godt si at den er en litt fremmed fugl i denne gruppen. I motsetning til de andre maskinene er dette en kombinert bore- og skrumaskin, men det er også en slaghammer. En slaghammer må ikke forveksles med slagverk på vanlige driller som kommer seg inn i mur med mange lette slag.

Denne har mye lavere slagfrekvens, men slagene er svært mye kraftigere. Og det gjør veldig stor forskjell når du skal bore i mur. Du kan glemme å bore i hard stein med en slagdrill, men med denne batteridrevne borhammeren fra Bosch går det bra. Vi er veldig imponerte.

Slike borhammere har kostet svært mye til nå, men denne kombimaskinen er billig. Ulempen med den er at den borer maks 10 mm hull i betong og stein, men det holder for de fleste.

Dette er den ultimate lette allroundmaskin på batteri. Alle som har grunnmur, murvegger eller stein i hagen de skal ha hull i vil få stor glede av denne.

Se sammenlikning mellom de åtte drillene her.Black&Decker VPX1201

Black&Decker har vært litt trege med litium-ionebatterier, men nå kommer de for fullt. Denne maskinen har til gjengjeld en lett utskiftbar, men liten, batteripakke som dyttes inn i håndtaket. Batteriet er det samme som sitter i andre verktøy fra fabrikanten.

Maskinen er smal, men har et langt motorhus med chuck som kan gjøre det vanskelig å komme til i de trangeste krokene.

VPX 1201 er den eneste i testen med to gir, og det er bra. Den klarte skruetesten med et nødskrik i førstegir.Ryobi LSD 1202 PB

En lett og rimelig maskin, spesielt modellen med ett batteri, som på tross av sitt 12 Nm dreiemoment ikke hadde problemer med testskruen.

Maskinen har god balanse og godt grep.AEG BS 12 C IQ

Denne maskinen gir et veldig solid inntrykk, og er kanskje mer for de virkelig seriøse amatørene.

Den leveres med to batterier og lader, som gjør at det er mulig å jobbe kontinuerlig.

Den er av de tyngste i testen, og siden den har batteriet i håndtaket egner den seg best for gutter med store lanker.

Med 18 Nm i dreiemoment hadde den ingen problemer med å skru testskruen dypt inn i trestykket.Milwaukee C12 D

Milwaukee er proffvarianten av AEG og gir et veldig solid inntrykk.

Maskinen leveres med to batterier og en veldig potent hurtiglader.

Den har også batteriet i håndtaket, og det krever en viss størrelse på hånden. Men for de som ikke har for små hender sitter den som et skudd.

Med 19 Nm moment er det kraft nok til å få testskruen helt inn og litt til.Bosch PSR 10,8

Denne maskinen fra Bosch er testens største, men ikke tyngste maskin. Den likner mest på en vanlig, men litt nedskalert batteridrill.

Men i motsetning til slike har den innebygget batteri, og den lades ved å sette hele maskinen i laderen.

Maskinen har testens kraftigste dreiemoment og hadde følgelig ikke noe problem med å få skruen helt inn og vel så det i en fei.Bosch PSR 10,8

Denne maskinen fra Bosch er testens største, men ikke tyngste maskin. Den likner mest på en vanlig, men litt nedskalert batteridrill.

Men i motsetning til slike har den innebygget batteri, og den lades ved å sette hele maskinen i laderen.

Maskinen har testens kraftigste dreiemoment og hadde følgelig ikke noe problem med å få skruen helt inn og vel så det i en fei.marquardtphoto

Bosch Uneo

Dette er testens store overraskelse.

For her har Bosch kombinert to verktøy som vanligvis selges hver for seg. Dette er en pneumatisk slagdrill i tillegg til at den er en vanlig roterende drill som borer og skrur.

Vi har ikke noe dreiemoment på maskinen, men det er tydelig at Bosch har prioritert høyt rotasjonstall i stedet for moment.

Den klarte ikke å få testskruen helt inn, men du verden for en borekapasitet i mur og betong.

Den kan sende vanlig driller med slagverk rett i skammekroken.Bosch PRS 200 LI

Bosch har hatt stor suksess med sine små 3,6 volt IXO-maskiner.

Dette er en oppskalert sådan med doblet batterispenning. Maskinen er liten og veldig lett, og er flott å ha i skapet til småjobber.

Den er oppgitt til samme dreiemoment som Ryobien, men kom ikke særlig langt med testskruen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.