MOBIL

Test: null

Klar for et nytt mobilmerke?

HTC-utbrytere har importert et drøss med kinesiske telefoner og satt Kazam-logo på.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. nov. 2013 - 11:11

Som om det ikke var slitsomt nok for de etablerte aktørene. Nå setter nok et mobilmerke seg ved bordet, og vil ha sin bit av mobilkaken.

Kazam er et britisk selskap som er grunnlagt av tidligere HTC-ansatte. I går lanserte de til sammen sju nye telefoner i to serier. Litt av en bragd for et selskap som ble etablert for et halvt år siden. Så da har vel ingeniørene og produktdesignerne hos Kazam jobbet døgnet rundt? Vel, ikke helt.

Som så mange andre små produsenter er det ikke snakk om egen design eller produksjon, men telefoner handlet fra en kinesisk produsent. Det som gjør telefonene unike er at de har Kazam-logo.

Så vidt vi har klart å finne ut er det snakk om telefoner laget av den kinesiske mobilprodusenten THL. Du får kjøpt de samme telefonene fra for eksempel DealExtreme for rundt tusenlappen. THL er en relativt godt kjent aktør i Kina, og har en hel haug med egne butikker i landet.

Kazam har imidlertid sørget for å være mer enn bare en importør av THL-telefoner. For å friste deg til å kjøpe telefonene har de et par ganske unike tjenester som følger telefonene.

Ny skjerm om den knuser

Hvis skjermen knuser i løpet av det første året, byttes den uten kostnad for deg. Dette gjelder kun én gang i løpet av denne perioden. Så knuser du den to ganger må du ta kostnaden selv. Eller eventuelt vurder om du burde ta bedre vare på telefonen din, da.

De tilbyr også fjernhjelp. Om du har ett eller annet problem med telefonen vil Kazams supporttjeneste kunne koble seg opp mot telefonen din eksternt og fikse problemet. Dette kan også være nyttig om du har problemer med å komme i gang med telefonen din. Tjenesten kalles Kazam Rescue, og leveres sammen med telefonen. 

Android-telefoner

En skulle kanskje tro at et ferskt mobilmerke ville levere telefonene sine med siste utgave av Android. Kazam har imidlertid satset på Android 4.2, som ble lansert for ett år siden. Ingen krise i seg selv, da det fortsatt selges telefoner med denne versjonen, men det er verdt å merke seg at det har kommet to Android-utgaver siden den gang.

Produktene består av to serier; Thunder og Trooper. Modellene i seriene har fått navn etter skjermstørrelsen. 

Alle telefonene har støtte for to SIM-kort, som er vanlig i Kina, i tillegg til utskiftbart batteri, og minnekortstøtte. Ingen av dem støtter 4G (LTE).

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om LTE

Trooper-serien

Trooper-serien består av fem telefoner med skjermer fra 3,5 til 5,5 tommer, og heter derfor Trooper X3.5, X4.0, X4.5, X5.0 og X5.5.

Disse har enkle spesifikasjoner, og skjermer med oppløsning fra 320 x480 piksler, til 480 x 854 piksler. At oppløsnigen ikke er høyere skyldes at systembrikken som er benyttet ikke støtter mer enn 540 x 960 pikslers oppløsning.

Brikken er en MediaTek MT6572M, som har en tokjernet Cortex-A7-prosessor med hastighet opp mot 1,2 GHz. Systembrikken ble lansert i mai, og er beregnet på billige telefoner med tokjerneprosessor.

Thunder-serien

De sprekeste telefonene kalles Thunder, og består av Q4.5 og Q5.0. I pressemeldingen skriver Kazam at de «er utviklet for teknologifans og byr på alle nyvinninger og stilren design». 

Også disse telefonene har MediaTek-systembrikke. Denne er noe heftigere, da den har firekjerneprosessor.

Det er snakk om en Cortex-A7-prosessor, støttet av en PowerVR SGX544MP-grafikkprosessor. Brikken finnes i to versjoner, og Kazams telefoner har den enkleste varianten. Det betyr at den høyeste mulige skjermoppløsningen er 540 x 960 piksler. Det ser altså ut til at den virkelige teknologifansen må se seg om etter noe annet.

Kazam har bare offentliggjort spesifikasjonene til Thunder Q4.5. Her får du 4,5 tommers skjerm med 480 x 854 pikslers oppløsning. Den har åtte megapikslers kamera med autofokus, 3G, Bluetooth, Wi-Fi, og USB.

Prosessoren tikker på 1,3 GHz, og det er 1 GB arbeidsminne. Lagringsminnet er minimale 4 GB, men støtte for minnekort gjør at du lett kan bygge ut kapasiteten.

Hvilke spesifikasjoner Thunder Q5.0 får gjenstår å se, men vi blir ikke akkurat overrasket om de er tilsvarende de over. 

Ganske tydelige HTC-røtter...

En liten morsomhet helt til slutt: Kinesiske selskaper har ikke helt det samme forholdet til merkevarebeskyttelse som vestlige selskaper. 

At Kazam består av tidligere HTC-folk gjør det derfor ekstra morsmt at den kinesiske produsenten av Kazams telefoner har en logo som minner litt om HTCs gamle logo:

THL er ellers kjent for å lage telefoner som ligner litt på andre populære modeller. Produsenten har faktisk sine røtter i å lage falske Samsung-telefoner, ifølge Wantchinatime.com.

Billig

At Kazams telefoner er basert på eksisterende kinesiske modeller, er selvsagt ikke ensbetydende med at det er dårlige produkter. De kan absolutt være gode.

Grunntanken later til å være at du skal slippe «å betale for teknologi du ikke trenger eller vil ha», for å ta en linje fra deres egen pressemelding.

Dette er altså ikke snakk om toppmodeller i noen forstand, så vi antar at Kazam ønsker å konkurrere på pris. Hva prisen blir gjenstår å se.

Kilde: Pressemelding

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.