TESTER

Test: null

iZettle lar deg ta betalt med mobilen

Vi har testet en dings som gjør iPhone og iPad om til en betalingsterminal.

Marius ValleMarius ValleJournalist
20. mars 2012 - 17:55
Vis mer

Hvorfor ikke bruke mobilen til å ta betalt med? iZettle er den første betalingsløsningen for korttransaksjoner du får tak i her i landet

Konseptet er veldig enkelt. Du oppretter en konto hos iZettle, får en liten kortleser du fester i telefonen, og kan dermed ta betalt med kort. Pengene overføres til din konto.

LES OGSÅ: PayPal med lignende betalingsløsning

Dette trenger du

For å komme i gang må du laste ned appen fra App Store. Deretter registerer du deg som bruker, og går gjennom de siste stegene på iZettles nettsider.

Der legger du igjen dine detaljer og ditt kontonummer. Det går så noen dager, så overfører iZettle to små beløp til kontoen din - for eksempel 32 og 12 øre. Når beløpene er registrert på kontoen din logger du deg på iZettle-kontoen din og bekrefter hvilke beløp du har fått. Deretter kan du ta i mot betaling gjennom løsningen.

iZettle krever at du legger igjen personnummer, og dessuten at du har en Facebook-konto knyttet til navnet ditt.

Du trenger ikke nødvendigvis noen kortleser for å bruke iZettle. Du kan også taste inn betalings- eller kredittkortinfo manuelt. Da er den øvre grensen for betalinger 1000 kroner per dag.

For betaling med kortleseren er beløpsgrensen 15 000 kroner per dag.Kortleseren festes i bunnen av iPhone.

- Hva er vitsen?

Vi har testet iZettle en periode, og hver gang vi har vist det frem har reaksjonene vært "Så stilig!", og deretter "Men hva er vitsen?". Det er sannelig et betimelig spørsmål. For hvor mange ganger har du egentlig tenkt at du har bruk for noe som dette?

Vi tipper de færreste av våre lesere har stort behov for noe slikt. Men det skal ikke store tankeeksperimentet til for å se for seg noen veldig nyttige bruksområder.

La oss si at du selger en sykkel på Finn.no. Når kjøperen dukker opp hjemme hos deg kan kjøpet gjøres uten at du trenger å fikle med kontanter eller bite negler fordi kjøpssummen ikke er overført til kontoen din som avtalt.

Eller dersom du arrangerer en større middag sammen med venner hvor alle skal betale hver sin del, kan du ønske alle velkommen i inngangsdøra og avkreve penger for deres andel av regningen.

Betalingen bekreftes med kortholders signatur rett på skjermen. Han eller hun kan deretter få en kvittering på e-post, og du kan legge til et bilde av gjenstanden du tar betalt for om du vil.

Det blir rett og slett lett å få penger på konto. Spesielt at vi kan slippe unna kontanter er et aspekt som gjør at iZettle frister.Kortet settes inn i leseren, og beløpet trekkes fra kortet.

Hva koster det?

Løsningen er selvsagt ikke gratis. Selve appen koster ikke noe, og det koster heller ikke noe å registere seg som iZettle-bruker.

Men det koster å ta betalt. Hver transaksjon koster 1,50 kroner pluss 2,75 prosent av beløpet.

Om du skal selge sykkelen din for 2500 kroner vil det altså koste deg 68,75 kroner pluss 1,50 kroner. Du vil dermed få 2429,75 kroner på konto etter at iZettle har forsynt seg med sin andel.

Skal du selge bilen din for 15 000 kroner beløper gebyrene seg til 414 kroner. For privatpersoner vil det altså først of fremst være aktuelt å bruke iZettle til mindre beløp. Av en hundrings sitter du igjen med 95,75 kroner, som er til å leve med.Det er enkelt å trekke penger fra kort.

Hvordan fungerer det?

Når du skal ta betalt finner du frem iPhone (eller iPad), og setter inn kortleseren i bunnen av telefonen. Da startes appen av seg selv.

Deretter taster du inn beløpet, og setter kortet inn i kortleseren, som for øvrig kun tar chip - og ikke magnetstripe. Du kan bruke Visa, MasterCard og Diners Card i iZettle-leseren. Når du setter i kortet bekreftes korttypen.

Om du ikke har kortleser kan du taste inn kortnummer manuelt.

Nå kan du legge til en beskrivelse og et bilde hvis du ønsker dette. Deretter trykker du på "Betal". Nå sjekkes det at det er dekning for beløpet på betalerens kort. I så fall får du beskjed om at kjøpet er godkjent.

I motsatt fall får du beskjed om at det er avvist. Dette sikrer at du faktisk får pengene dine.

Siste steg er å få kortholderen til å signere. Om du så trykker deg videre blir beløpet belastet kontoen. Du kan ellers avbryte kjøpet herfra, uten at noe belastes kortet.

Beløpet, minus gebyr, overføres så til din konto. Dette tar vanligvis tre virkedager. Når vi har testet har det tatt to virkedager. På kontoutskriften din står det at beløpet er overført fra iZettle AB.

Hos betaleren vises transaksjonen for eksempel slik: "***** 13.03 NOK 10.00 IZETTLE KURS: 1.0000", hvor de første fire tegnene respresenterer de siste fire sifrene i kortnummeret hans.

Det er for øvrig ditt ansvar å sjekke at kortet tilhører brukeren, og at signaturen er korrekt. 

Alle transaksjoner lagres i din konto, slik at du kan se når, hvor og for hva betalingen gjelder. Betaleren kan få kvittering via e-post.Vi syns iZettle fungerer bra.

Flott løsning

Alt i alt syns vi iZettle er en spennende løsning som kan gjøre det veldig enkelt å selge ting privat. Det er også en smart måte å gjøre opp små beløp mellom venner, spesielt siden kortleseren ikke er nødvendig for beløp under 1000 kroner.

Hvor mange som føler et veldig stort behov for det er imidlertid en annen sak. Ifølge iZettle selv har over 14 000 norske brukere registert seg siden 28. februar, så interessen ser i alle fall ut til å være der.

Det koster ingenting å registere seg, og du betaler først når du bruker det. Derfor kan vi lett anbefale deg å skaffe deg en iZettle-konto. Det kan være kjekt å ha den dagen du plutselig får behov for det.

At det ikke er mulig å få tak i kortlesere er imidlertid en klar ulempe. De første 5000 som registrerte seg da det ble gjort tilgjengelig i Norge, Danmark og Finland fikk hver sin leser gratis. Det skal for øvrig fortsatt være mulig for bedrifter å få gratis kortleser.

Hvorvidt den skal være gratis eller må kjøpes i fremtiden er fortsatt uavklart. iZettle ønsker å teste hvordan produktet blir mottatt i markedet før de bestemmer seg.

Det kan også være verdt å ha i bakhodet at betalingsløsninger som dette trolig kommer til å bli mer vanlig fremover, da både mobiltelefoner og betalings- og kredittkort kommer til å bli utstyrt med NFC-brikker. Da vil behovet for kortlesere elimineres.

iZettle kan lastes ned fra App Store.

Selskapet skriver for øvrig at de jobber med å gjøre iZettle tilgjengelig på Android også.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.