T2

Test: iRex Iliad

Morten Gulden
2. des. 2008 - 09:07
Vis mer

For en bokelsker kan ideen om e-boken være en skummel affære.

Alt for mange har fått vondt i øynene av å lese på PC-en til at de jubler over tanken på å krølle seg sammen foran peisen med en god LCD-skjerm. De frykter dårlig oppløsning, elendig innsynsvinkel og grelt datalys som skjærer i øynene.

Heldigvis har ikke e-bøkene noen av delene.

Som papir

iRex Iliad, med sin åtte tommer store E Ink skjerm, er noe ganske annet enn en tradisjonell dataskjerm.

Den veier svært lite og kan heller ikke brukes uten leselys – akkurat som vanlig papir. Dagens generasjon av elektronisk blekk finnes riktignok bare i sorthvitt, men til gjengjeld er oppløsningen høy.

I Iliads tilfelle 160 dpi, eller 1024x768 punkter. Det er litt over halvparten av hva en standard laserskriver leverer. Siden Iliad i tillegg kan vise 16 gråtoner er tekstgjengivelsen upåklagelig.

Enheten er på størrelse med et A5-ark, utført i hard plast og virker solid bygget.

Klart som blekk

Faktisk er det vanskelig å se forskjell på skjermen og trykt papir.

Iliads skjerm er litt grålig, men kontrasten er omtrent som for avistrykk. I praksis betyr det stor leserglede, uavhengig av lysforhold. Den er like god ved en nattlampe som utendørs i fullt dagslys. Vi er rett og slett imponerte.

Du betjener Iliad med noen få knapper på forsiden, samt en lang ”bla-knapp” som du dytter frem og tilbake med tommelen; en slags digital variant av å bla frem og tilbake i en bok.

Dette fungerer glimrende, spesielt sammen med den innebygde pekepinnen. Iliad har nemlig en tegneplate innebygget (med Wakom-teknologi, intet mindre) og selv om den ikke er trykkfølsom er den mer enn presis nok til raske skisser eller notater i margen på læreboka.

Treg prosessor

Det Iliad svikter på er hastigheten. Det elektroniske blekket gjør enheten annerledes i bruk enn en vanlig dataskjerm. Når skjermbildet skal oppdateres, må alle punktene gjennom en hel syklus fra sort til hvitt, noe som gjør at hele siden blinker mellom hver gang du blar.

Uten denne oppdateringen ville det blitt igjen ”skygger” fra foregående side. Dette er ikke noe stort problem når Iliad brukes til det den er ment for, å lese bok, men gjør at navigering i menyer oppleves litt tungvint.

Selv om Iliad kan vise bilder i sorthvitt, er video utelukket.

Klumpete

Iliad har støtte for PDF og en rekke andre filformater, kortleser for CompactFlash og MMC-kort i tillegg til USB-tilkobling og plugg for øretelefoner, slik at du kan høre på musikk mens du leser.

Den lades med en noe klumpete anretning for tilkobling av nettstrøm til den proprietære multipluggen i bunnen av enheten. Her hadde vi mye heller ønsket oss en standard USB-kabel.

Vi har testet ”Bokutgaven”, som kommer med 50 (engelske) klassikere klare for lesning, men Iliad fås også i en versjon med Wi-fi.

Den er beregnet på skoler og bedrifter, med sine muligheter for trådløs distribusjon av nytt innhold.

Konklusjon

Iliads mangler og hastighetsproblemer overskygger ikke det faktum at det er en glede å lese lange tekster på den.

Antallet bøker du kan få med deg rundt i jakkelommen har blitt tusendoblet. Minst.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.