T2

TEST: iPod Touch 2G

Apple har gjort iPod Touch litt rundere i kantene, og gjort noen små forbedringer. Vi har testet.

Stein Jarle Olsen
30. sep. 2008 - 10:22

VURDERING

Pluss:

 • God lyd
 • Stilig og slank design
 • Knallgod skjerm, bra batteri
 • Lettforståelig grensesnitt
 • Mange funksjoner


Minus:

 • Låst til iTunes
 • Blir fort skjemmet av riper
 • Dårlige medfølgende hodetelefoner

FAKTA: iPod Touch 2G

 • Produkttype: Mediespiller
 • Kapasitet: 8, 16 eller 32 GB
 • Formatstøtte lyd: AAC, MP3, MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, WAV og AIFF
 • Formatstøtte video: H.264 opptil 640 x 480, MPEG-4, .MOV
 • Skjerm: 3,5 tommer trykkfølsom, oppløsning 480 x 320 piksler.
 • Størrelse: 110 mm høy, 61,8 mm bred, 8,5 mm dyp
 • Trådløs: Støtte for 802.11b\g
 • Batteri: 36 timer musikk, 6 timer video
 • Pris: 1.790, 2.290 eller 2.990 kroner inkludert frakt (Apple Store)

For litt siden lanserte Apple sine nye og oppgraderte versjoner av mp3-spillerne sine. Eller vent; mp3-spiller er nesten et begrep som ikke duger for Classic, Nano og Touch lenger, ettersom de takler så mye mer enn det.

Les også: Nytt stæsj fra Apple

Multimaskin

Ta Touch, for eksempel, som vi har fått klørne i nå. Den lar deg surfe på nettet, sjekke mail, spille spill, se bilder og video, skrive notater og en rekke andre ting – i tillegg til at du altså kan høre på favorittmusikken din.

Og på akkurat det punktet er det ingen tvil om at nye Touch leverer. Lydkvaliteten er upåklagelig, og det er tydelig at Apple har tatt mange steg på lydsiden siden iPod så dagens lys i 2001.

Med et bra hodesett (vi har blant annet testet med Bose Tri-Port og ulike plugger fra Shure) leverer iPod Touch lyd som gjør at det kan rykke i dansefoten nærmest hos enhver.

Nye Touch har også fått dedikerte volumknapper på siden, og selv om disse kan være litt knotete å bruke, er det en velkommen forbedring.

TEST: iPhone 3G

iPhone-hysteri på lanseringsdagen

Sure plugger

De medfølgende ørepluggene er dog ikke brukbare til noe som helst, så vi vil sterkt anbefale å investere i noen litt mer påkostede hodetelefoner om du først har tatt deg råd til iPod Touch.

Apple har for øvrig lansert noen nye ”premium”-plugger til iPod, men disse har vi foreløpig ikke fått oversendt. Et par minutter med dem på Apples pressevisning ga oss imidlertid et inntrykk av at de er veldig ”lyse” i lydbildet; diskanten blir fort skingrende om du spiller høyt – ikke uvanlig for plugger du plasserer inne i øregangen.Skjemmes fort

Designen er fremdeles slank og sexy, og det er nesten imponerende hvor tynn Apples ingeniører har klart å gjøre Touch, til tross for at den faktisk er marginalt tykkere enn generasjon 1. Den har dog blitt rundere i kantene, slik at den oppfattes som slankere. I forhold til Touch blir iPhone 3G en stor klump, til tross for at skjermen er den samme på begge modellene.

Baksiden er kledt i blank aluminium, noe som ser eksklusivt ut, men gjør Touch svært mottakelig for riper og fettflekker.

Vi erfarte at en ukes bruk, hvor spilleren som oftest lå i en trang bukselomme, ga spilleren nærmest overraskende mange skjemmende riper på baksiden. Ikke bra, med tanke på hvordan den vil se ut om noen måneder eller et år.

TEST: De beste støydemperne

Få bedre lyd fra din MP3-spiller

God skjerm

Den trykkfølsomme skjermen er svært nøyaktig, og til tross for at ikonene er relativt små, skal det godt gjøres å trykke feil. For de med litt større fingre, kan det dog være et problem – og siden berøringsskjermen er eneste mulighet til å styre spilleren, bør det være et kriterium som tas med i vurderingen.

Vi la også merke til at spilleren navigerte litt på egen hånd så fort vi la den ned i lomma.

Navigasjonen og grensesnittet er svært intuitivt, og det skal ikke voldsomt mye know-how til for å få dreisen på det. Batteritiden er oppgitt til 36 timer musikk og 6 timer video.

Vi synes batteritiden er relativt god, om enn kanskje ikke helt opp mot de tallene Apple opererer med, uten at det sjokkerte oss på noe vis.

Kjapp overføring

Som med alle andre iPoder, har du ingen annen mulighet til å bruke andre programmer enn iTunes. Det er i og for seg greit, men det er likevel irriterende å være såpass bundet til et program – selv om iTunes 8 både er brukervennlig og funksjonsrikt. Synkronisering gikk helt etter boka, og overføring av rundt 750 låter tok et sted mellom fem og sju minutter. På det punktet har vi ingenting å klage over.

Internett-tilkoblingen fungerte også prikkfritt. Touch er kjapp, responsiv og tar inn signalet automatisk, såfremt du har spesifisert hvilket nett du vil bruke. Safari er som kjent svært brukervennlig, og touch-navigeringen fungerer veldig bra.

Youtube leveres også både kjapt og i god kvalitet. Alt i alt fungerer iPod Touch bra som nettleser på farten, eller på sengekanten om du ikke orker å skru på laptopen, men bare MÅ sjekke noe før du legger deg.

Og App Store gir deg tilgang til en haug nye programmer og funksjoner, blant annet en rekke spill. IPod Touch står ikke mye tilbake for andre, dedikerte spillkonsoller, og leverer gode opplevelser. Akselerometeret gir også muligheter for svært originale spill.

TEST: Designikonet som låter bra

Pris

Alt i alt er iPod Touch en svært, svært bra musikkspiller med en rekke andre funksjoner, som hver for seg også fungerer godt. Den er også blitt litt billigere siden sist; nå får du den fra 1.790 kroner inkludert frakt fra Apple Store.

Det er mye spiller for pengene, synes vi, selv om 8 GB lagring kanskje er litt i minste laget for noen. Og skal du opp på 16 eller 32 GB er sjansen større for at VISA-kortet smelter: Da skal nemlig Apple ha henholdsvis 2.290 og 2.990 kroner.

Spørsmålet er bare om det ikke er slitsomt å drasse rundt på iPod Touch i tillegg til mobiltelefon, når iPhone er en Touch du kan ringe med.

Men om du allerede har en mobiltelefon du er fornøyd med, og er på jakt etter en mediespiller i det øvre prissjiktet, er iPod Touch et veldig godt valg – særlig om du har et godt sett hodetelefoner å parre den med.

Konklusjon

For en svoren Apple-hater gjør det vondt i hele kroppen å skrive dette, men iPod Touch er intet mindre enn knallbra. Den har ikke iPhones sære telefonmangler, koster mindre, og det gjør det derfor vanskeligere å trekke i karakteren.

Vi liker dog ikke at den er låst til iTunes, og at musikken fra iTunes Store er DRM-beskyttet.

Om du ikke synes dette er et problem, kan du uten tvil plusse på et øye på terningen.

Les mer om: