T2

TEST: iPod Shuffle 3G

Stein Jarle Olsen
2. juli 2009 - 11:28

iPod Shuffle 3G

Produkttype: Musikkspiller uten skjerm

Kapasitet: 4 GB

Batteri: Opptil 10 timer

Formatstøtte: AAC, Protected AAC, MP3, MP3 VBR, Audible 2-4, Apple Lossless, AIFF og WAV.

Pris: 679,- (Apple Store)

Vurdering

Pluss:

+ Minimal i størrelsen og svært stilfull

+ Velfungerende VoiceOver

+ Solid byggekvalitet

Minus:

– Fjernkontrollen gjør at du (foreløpig) er låst til Apple-plugger

– Noe begrenset batteritid

– Avhengig av ekstern kabel for lading

4,5 cm. Det er lengden på Apples nye iPod Shuffle. Og når den bare er drøye centimeteren bred, snakker vi virkelig om en minimal spiller.

Faktisk er den ikke mye større enn en litt stor slipsnål, og med den innebygde klypen kan du feste Shuffle nærmest hvor som helst og ikke merke at du bærer den.

Den veier tross alt bare 10,5 gram.

Rent og pent

Designet er, ikke ulikt Apple, voldsomt minimalistisk. I tillegg til at den fysisk er liten, har den ingen andre utsmykninger enn en liten Apple-logo på baksiden.

Den har heller ingen andre knapper enn på-knappen. Det er rent, pent og stilfullt, og de fleste vil nok sperre øynene opp (eller la være å se den) om du viser frem Apples minispiller.

Det samme gjelder fargen. Mens forrige generasjon formelig skrek ”se på meg!” med sine neonfarger, fås generasjon tre kun i sølv og sort.

Knappeløs

Men som med det meste annet som er smått i formatet, byr iPod Shuffle på en del begrensninger.

Først og fremst har som nevnt ikke selve spilleren noen knapper, og all styring foretas dermed med fjernkontrollen på de medfølgende ørepluggene.

Det skaper i seg selv en del vanskeligheter, særlig med tanke på at du da er fullstendig avhengig av iPod-pluggene (eller andre plugger ”made for iPod” med fjernkontroll) for å kunne bruke Shuffle på en normal måte.

Bedre enn før

Med andre hodetelefoner har du ingen mulighet til å endre volum, bytte sang eller i det hele tatt gi kommandoer til spilleren, noe som er et stort minus, særlig med tanke på iPod-pluggenes noe begrensede lydkvalitet.

Vi synes imidlertid vi kan merke en aldri så liten forbedring fra tidligere utgaver av de samme pluggene. Bassen er blitt ørlite tyngre, mens vokalområdet kan oppfattes som noe mer engasjerende enn før.

Om det skyldes at vi ikke har brukt iPod-plugger på en stund, vites ikke, men vi tar det som et godt tegn fra Apples side.

Pluggene lekker imidlertid fortsatt en god del lyd, så du bør ikke spille særlig høyt før du risikerer å plage de som befinner seg rundt deg.

Fjernkontrollen

Når man er begrenset til ett produkt, er det desto mer imperativt at det fungerer. Og det gjør fjernkontrollen, tross det samme hyperminimalistiske designet.

Du klikker en gang for å pause musikken, to ganger for å gå til neste låt og tre ganger for å hoppe tilbake.

Holder du inne knappen, forteller en halvmonoton stemme deg hvilken låt du hører på og hvilken artist, basert på taggene du har lagt inn i iTunes.

Dette fordrer at du har vært flink til å tagge låtene i biblioteket ditt, men vår erfaring er at slikt skjer relativt automatisk, slik at det sjelden er noe problem.

Stemmen endrer også språk etter sanginformasjonen, men norsk er foreløpig ikke tilgjengelig.

Spillelister

Shuffle 3G har også (endelig) fått støtte for spillelister. De finner du ved å holde inne midtknappen på fjernkontrollen enda en stund lenger enn til VoiceOver-en slår inn.

Spillelistene blir lest opp én etter én, og så kan du trykke på knappen når du har kommet til den du vil høre på. Det fungerer generelt veldig bra, og er en optimal løsning for en spiller nærmest uten knapper.

Generelt synes vi Apple har kommet frem til en svært god løsning for det som tross alt er en spiller uten skjerm.

I bruk merkes ikke dette nevneverdig, og Shuffle oppleves som både brukervennlig og praktisk.

Kjipere batteri

Oppgitt batteritid er imidlertid redusert fra 12 timer på 1. og 2. generasjon til 10 timer på den nyeste utgaven.

Det er selvfølgelig et skritt i feil retning, men 10 timer er likevel ikke så aller verst for en så liten spiller. 10 timer er også omtrent det vi kom frem til under bruk.

Batteriet lades for øvrig gjennom en minimal minijack-til-USB-kabel, noe som betyr at du må ha med deg kabelen om du skal ut på tur.

Låst

Som alle andre iPoder er Shuffle tilsynelatende låst til iTunes (selv om det finnes en del andre løsninger for de innvidde), og det er fortsatt et ankepunkt.

Vi foretrekker mer åpne løsninger, selv om iTunes har blitt svært brukervennlig etter hvert.

Kul

Prisen er satt til 679 kroner, det samme som den forrige generasjonen. Lagringsplassen er imidlertid doblet til 4 GB, omtrent 1000 låter i normal kvalitet.

Det betyr at iPod Shuffle er priset ganske høyt til å være en såpass ren musikkspiller.

Men den er veldig liten, har høy kul-faktor og er uunnværlig på joggetur, så det er ikke en så aller verst deal likevel.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Apple med VoiceOver langt på vei har maktet å fjerne det største ankepunktet mot tidligere iPod Shuffle, nemlig at den ikke har noen skjerm.

Det fordrer imidlertid at du holder deg til de medfølgende ørepluggene, investerer i Apples Premium-plugger eller velger et av få kompatible hodetelefonsett fra tredjepart.

Om du trives med Apple-pluggene, er iPod Shuffle et godt valg; hvis ikke bør du nok gå opp et hakk eller to på iPod-stigen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.