T2

TEST: iPhone 4

Nye iPhone imponerer.

Kan det friste med en Iphone som holder koken i over en uke?
Kan det friste med en Iphone som holder koken i over en uke?Bilde: Jørgen Skjelsbæk

TEST: iPhone 4

  • Funksjonalitet: Her er det Apple som er malen. Hele bransjen følger etter.
  • Ytelse: Den nye A4-prosessoren og doblig av RAM gjør iPhone 4 svært rask.
  • Design: Nydelig. Glass foran og bak omgitt av rustfritt stål gjør at både iPhone 3GS og konkurrentene føles utdatert.
  • Pris: Det koster ja. 4.890 for 16 GB-utgaven og 5.790 32 GB-utgaven. Mer med ulike dataabonnementer selv om inngangsterskelen er lavere.
  • Totalt: En veldig klar sekser.
Endelig er iPhone 4 kommer til Norge, og de få som har stått i kø har kunnet legge hånden på den. Det har vi og. Utenom køen.

Og for å ta konklusjonen først: Apple har nok en gang levert så det holder. De har tatt et fantastisk produkt og gitt det en skikkelig forbedring.

Ingen revolusjon

Men selv om iPhone 4 er en stor forbedring, er ikke telefonen den samme revolusjonen som den første iPhone-en. Den gangen tok Apple en selvsikker mobilbransje på sengen, snudde den på hodet, og ristet grundig.

Slik er det ikke lenger. Alle har skjønt at Apple hadde rett, og har hermet etter så raskt de kan.

Lengst er Google kommet med sitt Android operativsystem, som foreløpig ser ut til å bli det Windows har vært på PC-en. Mange av de store mobilprodusentene – med Samsung, HTC og Sony Ericsson i spissen – har satset på Android. Og Nokia og Microsoft jobber intenst med å lage et konkurrerende operativsystem.

iPhone 4 taster 1008041128.jpg

Close race mot Samsung

Felles for alle er kapasitive, fingeropererte skjermer og apps. Masse apps. Her er Apple den ubestridte lederen med over 200.000. Men Android kommer etter, og med over 100.000 apps er de aller fleste behov dekket. Mange ganger.

I alle tester til nå har det vært naturlig å sammenlikne med iPhone. Nå må Apple lide samme skjebne og finne seg i å bli sammenliknet med konkurrentene. Og den fremste av disse for tiden er Samsungs Galaxy S. Her er det close race og ingen opplagt vinner. Dette handler mer om smak og behag. Men at dette blir en suksess er det ingen tvil om.

Tre millioner solgt i fem land på 22 dager taler sitt klare språk.

Les også: TEST: Samsung Galaxy S:
Du verden, for en telefon

God dekning

I USA har debatten rast rundt iPhone 4 sine egenskaper som telefon. Mange hevdet at når den ble holdt i et fast grep mistet den dekningen. Det amerikanske forbrukerrådet gikk til og med så langt at de ikke anbefalte telefonen.

Nå er dekningen i USA mange steder mye dårligere enn i Norge. Vi må ta forbehold om at testen ikke har vart lenge, men så langt har vi ikke merket at telefonen skiller seg ut med dårligere dekning.

Og for å berolige brukerne tilbyr Apple en gratis såkalt ”bumper” som reduserer problemet. Den er både elegant og beskytter telefonen. Alle bør bestille en slik.

iPhone 4 sim-kort 1008041128.jpg

Nydelig design

Apple kan dette med design. iPhone 4 har fått speilblankt ripefritt glass både foran og bak – omkranset av rustfritt stål. Telefonen er bare 9,3 mm tykk og det er ¾ av forgjengeren. Vekten er omtrent den samme, og det gir inntrykk av soliditet.

En stor forbedring er Apples egen A4-prosessor som de ikke røper hastigheten på, men som sannsynligvis ligger på noe under én GHz. Den, i tillegg til doblingen av RAM til 512 MB, gjør at alt glir som det skal uten ventetid. Det gjør at telefonen får fart på avanserte grafikkspill, og Apple har store planer om å ta en skikkelig jafs av dette lukrative markedet.

Her kommer også det nye innebygde treaksiale gyroskopet til nytte. Sammen med akselerometeret åpner det nye muligheter for utviklerne.

Økt kapasitet

Det nye operativsystemet gjør også at Apple endelig har implementert multitasking og her hjelper det godt å ha masse Hz under panseret når flere programmer skal dele på resurssene.

Den nye prosessoren trekker mindre strøm enn på tidligere modeller. Apple har også klart å øke kapasiteten på batteriet, og til sammen betyr det mer tid mellom hver lading.

Den nye modellen er utstyrt med doble mikrofoner som gjør det mulig for prosessoren å sammenlikne signalene og filtrere bort støy. Bedre lyd for de som snakker med en iPhone 4-eier.

galaxy_iphone4-nett 1008041347.jpg
Klikk her for større versjon av bildene

ENDELIG BRA KAMERA: Kameraet har vært iPhonens stebarn. Nå er ventetiden over og det er til og med blitt plass til fotolys. Bildene fra iPhone 4 (t.h.) er litt bedre enn det Samsungs nye Galaxy S (t.v.) presterer. .Utrolig skjerm

Skjermen er et kapittel for seg selv. I kjent Apple-stil har den til og med fått et eget navn; retinadisplay.

Skjermene i de tidligere utgavene hadde god oppløsning når de kom med 480 ganger 320 punkter. Men i dag er det sørgelig lavoppløselig for en 3,5 tommers skjerm. Løsningen har vært å doble oppløsningen begge veier til rekordhøye 960 ganger 640 punkter. Det banker lett det som er dagens standard på telefoner med store skjermer som er fra 800 til 854 ganger 480 punkter.

Så er spørsmålet da om man trenger så mye. Svaret er at du skal se godt etter for å oppdage forskjellen. Galaxy S med 800 ganger 480 punkter over firetommers skjerm virker like skarp. Nå er det vel øyet selv som trenger en oppgradering snart.

Et hestehode bak

Sammenliknet med dagens iPhone er det skjermen man ser størst forskjell på. Den er mer lyssterk; 500 mot 400 nits og den har vesenlig bedre kontrast med 800:1 i stedet for 200:1. I tillegg er innsynsvinkelen like god som på en AMOLED-skjerm. Det er imponerende, og viser hvor langt LCD-teknologien er kommet.

Men når det er sagt mener vi Samsungs Super AMOLED skjermteknologi er et lite hestehode foran. Det har enda større fargeområde og enda bedre kontrast. Og ikke minst, Galaxy S har en halv tomme større skjerm og det er mye i prosent.

Videosamtale kun til lik mobil

Apples nye versjon av operativsystemet iOS 4.0 kommer til sin rett med den nye telefonen. En av de nye egenskapene Apple er stolt av er FaceTime. Dette er videokonferanse slik det skal gjøres. iPhone4_FaceTime 1008041347.jpg

Når du skal ringe til en kontakt kan du klikke på FaceTime i stedet for telefonikonet, og så opprettes forbindelsen med VGA-bildeoppløsning. Helt uten konfigurering. For endelig har Apple utstyrt iPhone med et videokamera i front.

Men pussig nok kan det ikke brukes til vanlige videosamtaler over 3G. Ikke at det er så mye brukt, men det var faktisk et av de store argumentene den gang man innførte 3G. FaceTime fungerer bare via WiFi og begge parter må ha hver sin iPhone 4. Derfor vil det nok ta tid før FaceTime blir et universelt verktøy.

Selv om Apple har sagt at de kommer til å gjøre teknologien tilgjengelig for konkurrenter. Mot lisensbetaling formoder vi. Men mange begrensninger til tross. FaceTime rocker!

Kamera – nå med lys

iPhone 4 har endelig fått et 5 MP kamera med LED fotolys. Fotosensoren er større, slik at hver piksel har like stort areal som på det gamle 3 MP-kameraet. Det sikrer lysstyrken.

Og kameraet imponerer. Bildene man tar ligger i klasse med de beste mobilkameraene. Sammenliknet med Galaxy S tar den bedre bilder, både utendørs og innendørs, uten at de som lager kompaktkameraer trenger å bli nervøse ennå.

iPhone har også fått et skikkelig løft på videosiden. Den nye prosessoren gjør at man trygt kan kverne ut video i 720p HD-kvalitet. Det er det mange dingser som gjør, men iPhone’n gjør det imponerende bra og lager en rykkfri video i svært god kvalitet.

Mangler

Men oppi all rosen er det én ting vi misliker. Hvorfor kan ikke Apple putte inn en FM-radio?

Det er ikke mange telefoner som ikke har en slik lenger, og noen synes faktisk det er praktisk å kunne høre på radio.

Dessuten kunne Apple spandert en litt større skjerm. 3,5 tommer i dag virker litt forbikjørt.

iphone4_sammenligning-nett 1008041347.jpg

Klikk her for større versjon av bildet.

SAMMENLIGNING: Det er vanskelig å gjengi skjermkvaliteten på nett eller papir, men på dette bildet vises det samme fotografiet, tatt med et Panasonic GH2 kamera, på alle tre telefonene. iPhone 3GS nederst, iPhone 4 i midten og Samsung Galaxy S øverst.

test-tabell_iPhone4 1008050921.jpg

Les mer om: