MOBIL

Test: null

Ingen nøkler? Ingen problem

Denne boksen monteres enkelt på døra di, og kan låse opp ved hjelp av mobilen din.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. aug. 2013 - 20:53

Det er lite som er så fortvilende som å miste nøkkelen til døra hjemme. Er det ingen hjemme må du vente til en av dine samboere kommer deg til unnsetning. Bor du alene er det verre. Det kan bety at du må begi deg ut på en klatretur, eller i verste fall at du må ringe en låsesmed, og vinke farvel til tusenlapper.

Men det finnes løsninger. Du kan alltids installere et kodelåssystem, eller noe som på en eller annen måte er koblet til internett. Dette er gjerne et dyrt alternativ. Det er derfor vi syns den nye dørlåsen fra Lockitron virker så interessant.

Dette er en boks du moterer over din eksisterende dørlås, med et minimum av montering. Den er batteridrevet, og vrir på den eksisterende låsvrideren. Den har også internettilkobling, og det er her det virkelig stilige kommer inn.

LES OGSÅ: Slik bruker du mobilen som "svart boks" i bilenLockitron har apper til Android og iOS.

Lås opp hvor som helst

Du kan nemlig låse opp døra fra hvor som helst i verden, noe som er nyttig dersom noen kommer på besøk. Har du gjester kan de bruke mobilen sin som nøkkel, og du kan når som helst legge til eller fjerne tilgang du gir til andre. Gjestene kan installere appen, eller låse opp ved hjelp av SMS.

I det at den er internettilkoblet ligger det en hel del andre smarte muligheter. Om du noen gang har hatt en gnagende følelse av å ha glemt å låse døra da du dro hjemmefra, for eksempel.

Det som virkelig gjør det stilig, er at du kan motta varsler når noen låser opp døra. Takket være en integrert sensor kan du også motta varsel når noen banker på døra. 

Du kan også få Lockitron til å låse opp døra automatisk når du står ved den. Den har Bluetooth Smart innebygget, og dersom telefonen din har Lockitron-appen og er Smart Ready kan den stilles inn til å låse opp når den er innen rekkevidde.

LES MER: Dette er Bluetooth SmartDingsen kommer i flere farger.

Du beholder den gamle nøkkelen

Siden Lockitron monteres over låsvrideren, beholder du din vanlige nøkkel. Så om du skulle miste mobilen eller gå tom for strøm kan du fortsatt låse deg inn.

Batteriet i boksen skal vare omtrent ett år, og du vil få et varsel på telefonen din når det er på tide å bytte batteri.

Sikkerhet

En løsning som dette bringer åpenbart på banen noen spørsmål om sikkerhet. Det ene er at noen kan stjele mobilen din og samtidig få tilgang til å åpne døren din. Enten ved at de sjekker opp hvor du bor og låser opp, eller dersom du har aktivert automatisk opplåsing når telefonen er i nærheten.

Dette er forsåvidt en problemstilling du må forholde deg til dersom noen for eksempel skulle stjele nøkkelknippet ditt også.

Fordelen med denne løsningen er at du slipper å bytte lås om mobilen blir borte. I utgangspunktet skal det holde å fjerne telefonen fra listen over telefoner som har tilgang til låsen. Men det kan kanskje være greit å sikre telefonen med passord i tillegg.

Selve kommunikasjonen mellom telefonen din og låsen foregår over HTTPS, og er kryptert med en 2048 tegns PGP-nøkkel. Videre skal webgrensensnittet være beskyttet mot forskellige angrep. Siden den er koblet til internett blir koden lappet automatisk om svakheter blir funnet.

Men realiteten er at det er usannsynlig at det ikke finnes svakheter. Når det er sagt, så kreves det selvsagt at en ondsinnet hacker i utgangspunktet må vite hvilke dører som har Lockitron installert. 

Ikke at vanlige dørlåser er 100 prosent sikre de heller.

Kommer i høst

Om du liker å fikle, har Lockitron et API tilgjengelig. Det betyr altså at du kan skrive programvare som snakker med Lockitron-boksen din.

Lockitron kommer i salg i høst, og prisen er 179 US dollar, eller knapt 1100 kroner før moms og frakt. Du kan lese mer på Lockitron.com. Der finner du også informasjon om hva slags låser som støttes.

LES OGSÅ: 7 ting du kan bruke din gamle mobil til

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.