T2

TEST: iLife 09 del 4: iWeb

Morten Gulden
13. feb. 2009 - 08:34

Det foregår en utbredt diskusjon om hvordan websider egentlig bør lages. Den er like gammel som web-en selv.

I den grad det går an å kategorisere denne krigen går skillet ofte mellom puristene, som vil ha ren, skalerbar og dermed fleksibel HTML- og CSS-kode beregnet på alle typer webklienter, og de som gir blaffen i W3C.org og bare vil ha sider som ser pene ut, slik de designet dem.

iWeb 09 posisjonerer seg mer mot siste kategori enn første.

Begrenset

For med iWeb blir du låst til å lage sider med fast bredde, som i mange tilfeller vil bli seende rare ut for folk som for eksempel har behov for å bruke større bokstaver enn du har designet for.

Det ser heller ikke ut til å være støtte for interaktivitet i form av ”forms” (tekstbokser, nedtrekksbokser, osv), eller støtte for databaser eller serverbaserte skriptspråk som PHP.

Men nyttig

Likevel er iWeb 09 tilnærmet genial i bruk.

Vi har aldri sett helt maken til ”ekte” WYSIWYG (What You See Is What You Get)-webdesign. Absolutt alt du gjør blir seende nøyaktig ut slik du ønsker, både i iWeb og i nettleseren.

Og veldig fleksibel

iWeb 09 fungerer i bruk akkurat som en enkel vektor- og bildebehandlingsapplikasjon.

Du står fritt til å plassere tekst, bilder og vektorgrafikk akkurat hvor du vil på siden, med valgfri gjennomsiktighet og skygge. Du kan legge alle typer objekter over og under hverandre.

Et interaktivt snap-system sørger for at det er lekende lett å plassere objekter i forhold til hverandre på siden. Du har altså meget god kontroll på typografien.

Det følger også med en håndfull ”widgets”, komponenter som kart fra google og en RSS-leser. Disse er enkle i bruk og holder det de lover, selv om vi kanskje kunne ønsket oss flere av dem til å løse andre problemer.

Den mest komplekse av dem er en fungerende blogg-løsning med mulighet for kommentarer fra leserne og enkel administrasjon.

Denne fungerer likevel bare hvis du publiserer til Apples MobileMe.

Elegant bildebehandling

Bilder kan beskjæres (eller maskeres for å være presis) og er lette å jobbe med. Du får faktisk innebygde justeringsmuligheter for fargemetning, kontrast og lignende.

Limer du inn eller importerer et bilde vil det beholde originaloppløsningen samme hvor mye du skalerer og flytter rundt på det. iWeb genererer en JPG eller PNG i riktig størrelse når du publiserer nettstedet.

Det samme gjelder tekst du har rotert, eller vektorgrafikk du har plassert på siden. Alt blir optimalisert og generert ut i riktig størrelse når sidestrukturen opprettes.

Resultatet blir websider som rendres perfekt i noenlunde oppdaterte nettlesere.

Og testsidene vi laget til denne artikkelen ble faktisk godkjente av W3C sin HTML-validator.

Mer moro

iWeb har i denne versjonen fått støtte for flere at nettsteder kan vedlikeholdes parallelt, men enda viktigere er integrert FTP-basert publisering.

Det betyr at du som iWeb-bruker ikke lenger er låst til å publisere nettstedet ditt på Apples MobileMe.com–tjeneste. Du kan bygge fullverdige nettsteder på valgfritt domene.

Du kan også publisere til en lokal mappe, og gjøre endringer i andre web-verktøy hvis du ønsker det.

Vi er gledelig overrasket over mulighetene iWeb 09 tross alt gir. Programmet er meget brukervennlig og fleksibelt innenfor rammene av den funksjonaliteten det er lagt op til. Det er også en fryd å bruke.

Vi savner mer avansert funksjonalitet, men dette er tross alt et program for nybegynnere innen webdesign, og til det fungerer det glimrende.

Hvis du har behov for å lage en enkeltside eller et lite nettsted, og ikke har de store behovene for databasegenererte sider, er dette absolutt riktige verktøyet for deg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.