T2

TEST: iLife 09 del 3: Garageband

Morten Gulden
10. feb. 2009 - 14:32

iLife-pakken består av mer enn bilde- og videoredigering.

Musikkopplæring

Garageband har fungert som inngangsbillett til opptak og komponering av musikk for millioner av Mac-brukere.

Brukergrensesnittet har forandret seg noe opp gjennom årene, og fokus for programmet endret for hver årgang. I GarageBand 3 var det podcasting som gjaldt. I 08-versjonen var jamming på menyen.

Årets utgave utvider horisonten ved å legge til en modul for musikkopplæring.

Disse opplæringsvideoene lastes ned gratis etter installasjon. Apple satser også på nedlastbare videoer med kjente musikere som lærer deg å spille låtene sine, for eksempel stiller Sting opp for å vise deg hvordan du kan prøve å spille Roxanne.

Men det må du betale for, og salg av disse artist-videoene er ennå ikke på plass i Norge, selv om Apple bedyrer at de ”snart” kommer hit også.

TEST: iLife 09 del 1: iPhoto

Für Elise

I mellomtiden kan urealiserte musikalske genier som har lyst til å avansere fra Guitar Hero, bryne seg på et ekte instrument.

Og opplæringen ser unektelig imponerende ut. Disse leksjonene består av video av instruktøren, sammen med et virtuelt klaviatur eller en gitarhals som viser nøyaktig hva som skal trykkes på, og når.

Har du en gitar eller synt kan du lett spille med. Skal du lære klassisk gitar kan du bruke mikrofonen på Mac-en til å ta opp klimpringen med.

Undertegnede har overhode ingen forutsetning for å vurdere hvor lett det er å lære å spille ett instrument, men Apples opplæringsmoduler virker som et fristende sted å begynne.

Jam med Mac-en

Ellers kan årets utgave av GarageBand skilte med forbedret støtte for elgitar, du kan nå enkelt sette opp kombinasjoner av forsterkere og effekter som lar deg gjenskape sounden til favorittartistene dine.

Du kan også jamme med maskinen, i fullskjerm med en rekke nye muligheter for å variere sjanger og instrumenter.

Som før kan du også bruke GarageBand til å sette sammen din egen musikk ut fra en overflod av ”loops”, små musikksnutter fra mange forskjellige instrumenter.

Ser bra ut

Profesjonelle musikere har en rekke ”ekte” verktøy å velge blant, GarageBand er laget for hobbyentusiastene. Enten de har garasje eller sitter på gutterommet.

Applikasjonen virker godt skrudd sammen, med et vell av kule muligheter og effekter. Det er et lettbrukt program hvor funksjonene stort sett virker selvforklarende.

Selv om det er noe ressurskrevende, er GarageBand utrolig moro leketøy for din indre rockestjerne.

TEST: iLife 09 del 2: iMovie

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.