T2

TEST: iLife 09 del 2: iMovie

Videoredigering på en ny måte. I iMovie 09 er det ingen tidslinje i tradisjonell forstand. Derimot er det enklere enn noen gang å gjøre presise klipp.
Videoredigering på en ny måte. I iMovie 09 er det ingen tidslinje i tradisjonell forstand. Derimot er det enklere enn noen gang å gjøre presise klipp.
Morten Gulden
6. feb. 2009 - 12:14

Viktigste oppdatering i denne versjonen av programmet handler om presisjonsredigering.

Mye likt

iMovie 09 har samme dra-og-slipp brukergrensesnitt som før. Det integrerer redigering, prosjektstyring og mediehåndtering.

Men nå kan du også gjøre finjusteringer på klipplengde i tillegg til å ha full kontroll på lydspor, overganger, tekst og lydeffekter.

Sårt tiltrengt funksjonalitet som gjør iMovie 09 langt morsommere og bedre å jobbe med.

Hovednyheten i årets versjon er likevel videostabilisering.

Flott og stabilt

iMovie har fått en funksjon for utjevning av kamerabevegelser, såkalt motion tracking.

Dette foregår ved at videoklippet analyseres for bevegelser (noe som kan ta en god del tid). Bevegelsesdataene brukes så til å flytte hele videofilmen rundt om kring for å kompensere for kameraristing.

Det krever nødvendigvis at klippet blir zoomet inn på. Jo mer kameraristing, desto større zoomfaktor.

Resultatet er altså et stabilt videoklipp, som blir noe mer “grøtete” enn originalen på grunn av all prosesseringen. Det er et problem.

I tillegg har funksjonen svært få justeringsmuligheter, noe som gjør den ubrukelig i en god del sammenhenger.

Det kan gå galt

Hvis du for eksempel har et videoklipp med nærbilde av et ansikt, vil stabiliseringsfunksjonen gjette på at det er nettopp ansiktet som skal stabiliseres, ikke horisonten bak.

Resultatet blir et videoklipp hvor ansiktet står unaturlig stille i tv-ruten, og bakgrunnen hopper mer rundt enn noen sinne. Og du får ikke fortalt iMovie at den skal bytte prioriteringer for hvilken del av bilde du ønsker skal være stabilt.

Dermed er ikke dette akkurat et proffverktøy, men stabiliseringsfunksjonen kan muligens redde klipp du vanligvis ville forkastet.

I enkelte tilfeller opplevde vi da faktisk at funksjonen ga oss steadycam-lignende resultater på klipp som så nokså ”shaky” ut i utgangspunktet. Nesten som på reklamen, med andre ord.

Nye temaer og kart

GPS-funksjonalitet har også kommet til iMovie. I denne versjonen kan du enkelt lage animerte kart i Indiana Jones-stil. Det er også en rekke temaer på plass som automatisk setter klippene dine inn i en kontekst og en layout du selv velger.

Dette fungerer like enkelt som i tidligere versjoner av programmet, og kan hjelpe deg til å lage flotte videoer på rekordtid.

Vi liker

I brukervennlighet er iMovie 09 er overlegen. Grensesnittet skiller seg ganske mye fra tradisjonelle videoredigeringsverktøy, og godt er det. Det er lett å bruke, raskt og morsomt.

Med de nye mulighetene for presisjonsredigering av klipp og separat justering av lyd er programmet langt mer egnet til å lage skikkelige videoer enn noen gang før.

Sammen med den gode integrasjonen mot de andre applikasjonene i iLife-pakken, er iMovie 09 et glimrende verktøy til å vekke din indre regissør.

TEST: iLife 09 del 1: iPhoto