MOBIL

Test: HTC One (M8)

HTCs nye toppmodell er den flotteste telefonen vi har sett på lang tid

TEST: HTC One (M8).

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. mars 2014 - 09:48
Vis mer

Kort oppsummert

HTC One (M8) er den peneste telefonen som er lansert i år, og er en real toppmodell. Den koster mye penger, og selv om kameraet er ekstra fancy er det kanskje ikke dens sterkeste kort.

Konklusjon

Om du leser mobiltester har du sikkert fått med deg at svært mange anmeldere var imponerte over HTCs toppmodell i fjor. HTC One fikk den ene gode omtalen etter den andre, men den store salgssuksessen uteble.

Nå er oppfølgeren her, og vi tipper denne også kommer til å høste mange lovord.

Masse metall

One (M8), som den heter, er i utseende veldig lik forrige utgave. Det er utelukkende positivt. Dekselet er laget i 90 prosent metall, med en børstet og polert overflate som strekker seg hele veien rundt til skjermen på fremsiden. Her finner du en nydelig fem tommers skjerm med ordentlig gode høyttalere øverst og nederst.

Det eneste som er plast her er et par bånd på baksiden, og grillene foran høyttalerne i front. Årets peneste mobiltelefon så langt, uten tvil.

Det ser ikke verst ut når du skrur telefonen på heller. HTC har byttet ut Androids menyer med sitt eget Sense 6-grensesnitt, og vi syns det både ser bra ut og er enkelt å bruke. Her får vi en god brukeropplevelse.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 4.4 KitKat

Som i fjor har HTCs nyhetsleser Blinkfeed en viktig plass i miksen, men den er ikke lenger standard startskjerm med mindre du selv ønsker det.

Vekk telefonen uten å trykke tasten

Av andre smarte nyvinnger kan vi nevne at du kan dunke på skjermen for å vekke den, og stryke over den mens den er av for å låse opp telefonen, gå til startskjermen, åpne Blinkfeed og så videre. Du kan også starte telefonen om du holder den sidelengs og trykker på volumtasten. Smart.

Vi kan legge til at disse fronthøyttalerene har veldig god lyd til en mobiltelefon å være, og at det ikke blir stort verre når du kobler til hodesett. Kombinert med den flotte skjermen får du en gjennomført god underholdningsmobil.

LES OGSÅ: Dette hodesettet fjerner støy i 70 timer

God på det grunnleggende

Lyden er dessuten god under samtaler, og batteriet har god brukstid. Dette er en telefon vi sjeldent må lade mer enn en gang om dagen, og den holder gjerne to.

Om du likevel skulle befinne deg i en strømknipe, har One (M8) en spesiell strømsparefunksjon som deaktiverer alt annet enn de grunnleggende telefonfunksjonene. I denne modusen mener HTC at telefonen skal kunne holde det gående i to uker.

LES OGSÅ: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

One (M8) krysser også av i alle de riktige boksene når det kommer til innmat. Prosessoren er den sprekeste du får på en Android-telefon akkurat nå, det er støtte for 4G, Wi-Fi, GPS, NFC og alle de andre forkortelsene du forventer å finne på spesifikasjonsliten på en moderne smarttelefon.

Det hele betyr at du får en lettbrukt, sprek og morsom smarttelefon som ser usedvanlig bra ut.

Kameraet ved fotolyset tar bilder i fire megapikslers oppløsning. Kameraet øverst på telefonen brukes kun til å legge til dybdeinformasjon i bildedataene. Foto: Marius Valle

Spesielt kamera

Kameraet er av det spesielle slaget. One (M8) har nemlig to på baksiden, og det ene brukes utelukkende til å legge til dybdedata. Det betyr enkelt sagt at programvaren i telefonen kan avgjøre hvor objektene i bildet befinner seg i relasjon til hverandre.

Poenget er å kunne legge til uskarphetsfiltre og andre effekter basert på hvor de er. Om du for eksempel vil gjøre bakgrunnen uskarp trykker du bare på et objekt i forgrunnen. Det er omtrent som om å kunne fokusere i ettertid.

Det er for all del stilig, men fungerer ikke allitd like bra. Det er dessuten ikke mulig å bruke slike effekter på nærbilder, bilder tatt med fotolys, bilder tatt i svak belysning og bilder tatt i andre moduser enn standard bildemodus.

Dybdedata kan brukes til annet også, som å gjøre objekter i bildet om til 3D-objekter, slik at du kan se dem fra litt forskjellige vinkler. Stilig, men ikke veldig nyttig.

LES OGSÅ: TEST: Et kamera du fester på mobilen

Ikke vesentlig bedre bildekvalitet

Det viktigste er uansett bildekvaliteten. HTC har beholdt kameraet fra i fjor, som vil si at det har fire megapiksler og god lysfølsomhet. Bildene ser stort sett gode ut på mobilskjermen, og det gjør en god jobb i innendørsbelysning. Når vi se dem på en større skjerm er det imidlertid lett å se at dette kameraet ikke er like bra som de beste kameramobilene på markedet.

Vi er ikke sikre på om det betyr så veldig mye, da de fleste mobilbilder uansett vil deles i sosiale medier. Vi liker også bildegalleriet her, som setter samme bilder og videoer til kollasjer. Det gjør at vi mye oftere ser gjennom bildene vi har tatt enn vi gjør på andre telefoner.

På listen over negative punkter skal vi legge til at det bare er 16 GB-varianten som selges her på berget. One (M8) har imidlertid minnekortstøtte.

LES OGSÅ: Dette kortet lagrer 128 GB

Telefonen har også norsk talegjenkjenning, og vår erfaring er at denne fungerer usedvanlig dårlig.

Vi skulle dessuten gjerne sett at One (M8) var vanntett, slik Samsungs og Sonys toppmodeller er.

Foto: HTC

Alternativene

Legger vi til at prisen er stiv, 6000 kroner i skrivende stund, er det trolig smart å se på alternativene før du tar avgjørelsen.

Samsung Galaxy S5: En av årets aller viktigste mobiler. Er vanntett, har høyere kameraoppløsning, fingeravtrykkleser og et deksel i plast. Kommer med samme maskinvare i bunn som HTC One (M8). Denne telefonen blir nesten garantert en storselger, så vi er spente på å finne ut hvordan den måler seg med HTCs nye toppmodell. Koster fra 5500 kroner.

LES MER: Lyntest av Samsung Galaxy S5

Sony Xperia Z2: Sonys oppfølger til den brilliante Xperia Z1 har større skjerm, samme spreke prosessor som HTC One (M8), og er vanntett. DEn er bygget i aluminium og glass, og har høyttalere i front. Koster fra 5700 kroner.

LES MER: Lyntest av Sony Xperia Z2

HTC One: Selv om den er et år gammel, er forrige One-modell fortsatt en av våre favoritter. Den har litt mindre skjerm, men deksel i aluminium og stort sett samme kamera som nye One. Selv om prosessoren ikke er den sprekeste lenger, er denne telefonen mer enn kraftig nok til det du trenger av en smarttelefon. Koster fra 3500 kroner.

LES MER: TEST: HTC One

Apple iPhone 5S: 32 GB-utgaven av iPhone 5S koster det samme som HTC One (M8). Da får du et bra kamera, fingeravtrykkleser og Apples store apputvalg i App Store. Om du vil ha en liten og nett telefon er dette en av de aller beste. I skrivende stund i salg fra 6500 kroner.

LES MER: TEST: Apple iPhone 5S

LG G2: Ute etter en stor skjerm, et bra kamera og god battertid? LG G2 bør da stå på listen. Denne telefonen koster dessuten ikke mer enn 3800 kroner, og er sprek nok til alt en smarttelefon brukes til. 

LES MER: TEST: LG G2

Oppsummert

Alt i alt er vi mektig imponerte over HTCs nye flaggskip. Den ser veldig bra ut, er laget i metall, er god på alt det grunnleggende, sprek, og morsom å bruke.

Det eneste vi ikke er kjempebegeistret for er bildekvaliteten. Bildene blir ikke dårlige, men de matcher ikke de beste telefonene på markedet. Samtidig er det ingen andre telefoner som gir oss så mye glede av bildene i ettertid.

Men realiteten er uansett at kameraet ikke er meningsfullt bedre enn fjorårets modell, fancy dybdedata til tross. Det er synd, for på alle andre punkter er HTC One (M8) helt strålende.

LES OGSÅ:

Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?

Denne gjør favoritthodesettet ditt trådløst

Gigantisk Nokia med kjempekamera

TEST: LG G Flex

TEST: HTC Desire 500 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.