MOBIL

Test: null

HTC lanserer One Mini

4,3 tommer er herved for miniatyrskjerm å regne.

Marius ValleMarius ValleJournalist
18. juli 2013 - 11:00
Vis mer

Tidligere denne uken ble vi kontaktet av HTC, som ville dele en hemmelighet med oss. I vår bransje fungerer det slik at vi må skrive under på en avtale om at vi ikke forteller noen ha vi vet før et tidspunkt produsenten selv har satt (det er derfor du kan lese den samme saken akkurat nå hos flere av våre konkurrenter). Hemmeligheten viste seg å være HTC One Mini.

En svært dårlig bevart hemmelighet, må vi nesten tilføye. For det har versert bilder og detaljer om denne telefonen på flere blogger en stund allerede. Nå er den imidlertid lansert, og detaljene er ute.

Medium er den nye mini

Vi får saktens ta for oss navnevalget først. HTC One Mini er nemlig ikke det man kan kalle en direkte liten telefon. Den har 4,3 tommers skjerm, og måler 13,2 x 6,3 x 0,92 cm. Vekten er 122 gram. Den er altså bare marginalt mindre enn originalen, og noe lettere. One har for ordens skyld 4,7 tommers skjerm.

LES MER: Test av HTC One

Å slenge på en "Mini" på modellnavnet er for øvrig en praksis også Samsung har, nå senest med Samsung Galaxy S4 Mini.

Utseendemessig er One Mini som snytt ut av nesa til storebror. Formene og materialvalget er altså så godt som likt.

Noe svakere spesifisert

Under panseret skjuler det seg likevel en del forskjeller. Skjermen har lavere oppløsning, 1280 x 720 piksler mot originalens 1920 x 1080 piksler. Det gir en lavere pikseltetthet – 341 PPI mot 468 PPI.

Videre er systembrikken heller ikke like hissig som på originalen. HTC har valgt en Qualcomm Snapdragon 400 med en tokjernet 1,4 GHz Krait-prosessor. Grafikkbrikken er en Adreno 305. Arbeidsminnet er 1 GB.

Vi skal ikke påstå at One Mini er svak, men originalen har altså firekjernet 1,7 GHz prosessor og dobbelt så mye arbeidsminne.

Det er for øvrig kun 16 GB lagringsminne på telefonen, halvparten så mye som på One.

Mindre fysisk størrelse betyr også at batteriet må krympes. Derfor har One Mini 1800 mAh, hvor One har 2300 mAh. Likevel hevder HTC at One Mini skal klare å presse rett over 13 timer taletid i 3G-nettet ut av et fulladet batteri. Det er ikke verst.One Mini er nesten kliss lik originalen.

Sense 5

Utover dette er alle de snedige funksjonene vi falt for på originalen på plass. Operativsystemet er Android 4.2.2, og menysystemet er Sense 5.

Foran på telefonen er det stereohøyttalere  over og under skjermen. Disse er utformet slik at du skal få fyldig lyd rett i fleisen, i stedet for spinkel lyd ut i rommet. Vi er spente på om det fungerer like bra på Mini-utgaven.

Kameraet er HTCs såkalte UltraPixel-kamera. UltraPixel betyr ikke annet enn at hvert bildepunkt på bildesensoren er større enn hva som er vanlig på mobiltelefoner flest. Det betyr imidlertid at sensoren må gjøres mindre, og One Mini har som storebror derfor et kamera med fire megapiksler.

Fire megapiksler høres jo ganske stusselig ut, så å heller kalle det «ultrapiksler» er et markedsføringstriks. Når det er sagt skal det også sies at One har et rimelig bra kamera.

Kameraspesifikasjonene byr videre på en blender på f/2.0, og en brennvidde som tilsvarer 28 millimeter på et vanlig 35 millimeter filmkamera.

Kamerafunksjonene fra One er på plass. Dette inkluderer «Zoe», som tar opp en kort videosnutt sammen med bildene dine. Du kan også ta opp video i full HD.

One Mini har støtte for LTE, 3G og ellers de funksjonene du forventer å finne på en smarttelefon.One Mini vs One.

Kommer i høst

Den nye telefonen skal komme i salg innen utgangen av tredje kvartal, altså før vi skriver 1. oktober. Veiledende pris blir 3500 kroner.

Til sammenligning går HTC One for 4800 kroner, så dette er åpenbart en billigere inngang til en telefon med de samme egenskapene. Hvor bra den er sammenlignet med originalen gjenstår å se.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.