T2

Test: TEST AV Bosch PKS 18 LI

Holder ut lenge på det lille batteriet

Men Bosch forbruker sirkelsag er svakest og sager ikke like dypt som konkurrenten.

9. aug. 2015 - 10:40
Vis mer

Denne artikkelen er del av en større test av sirkelsager til forbrukermarkedet: Vi testet billige sirkelsager på batteri

Batterisirkelsagen til Bosch er en tanke mindre enn de større proffmodellene og sagen til Ryobi, R18CS. Alle disse har et 165 mm sagblad, mens den grønne Boschen har et på 150 mm.

Den er oppgitt til en kuttedybde på inntil 48 mm, altså akkurat tykkelsen på materialet vi testet på. Sagen kom nesten helt igjennom, men det skortet på rundt en halv mm.

For de fleste bruksområder en slik sag er bygget for, holder det. Men når du av og til skal kappe noe som er så standardisert som det vi kaller totomm-firtomm, som i virkeligheten måler 48x96 mm, er det altså en halv mm for lite. Det er en tanke ergerlig.

I motsetning til sin blå storebror er dette et tilnærmet rent plastprodukt. Alt er plast, inklusive saghuset. Ikke noe stygt sagt om det, plast er billigere og holder til formålet. Det som ikke er plast, hverken på denne eller Ryobisagen, er selve foten. Den er naturlig nok i metall.

Test av Bosch GKS 18V: Sirkelsag med imponerende batterilevetid

Enkel justering

På tross av plasten virker sagen solid nok i dette segmentet og i forhold til prisen. Det er lett å justere sagdybden og sidevinkelen som kan justeres fra vertikalt til 45 grader.

I motsetning til nettdrevne sager har begge disse et svært tynt blad. Sagbladet er 1,6 mm og det gjør jobben med å komme igjennom lettere. Det er mindre material som skal graves unna.

Tomgangsturtallet er på 3800 o/min. Vesentlig mindre enn på Ryobi-sagen. Den virker heller ikke like sterk, men det er små marginer her.

Sagen har et godt tohåndsgrep med myke håndtak som både øker friksjon og demper vibrasjoner.

Test av Milwaukee M18: Kraftig, men tung boremaskin på batteri

Lite batteri

Der Bosch sitt forbrukerverktøy må se seg slått av Ryobi, er i utvalget av batterier. På proffsiden har de et godt utvalg av størrelser og kapasiteter, men her er det bare ett, og det er på 18 volt og 2 Ah. Det kommer til å endre seg. I løpet av noen uker kommer det en ny utgave med en kapasitet på 2,5 Ah.

Samtidig kommer det også en ny batterilader med hele 3 Ah ladestrøm. Det er vesentlig mer enn de fleste slike og nok til å lade batteriene raskere enn dagens lader som bare er på 1,5 A.

Tross det minste batteriet klarte sagen å kappe seg 3,44 meter gjennom materialet. 1,72 meter per Ah vurderer vi som ganske så respektabelt i forbrukersegmentet. Proffsagen til Bosch presterte 1,93 meter per Ah på et 4 Ah batteri og hele to meter per Ah på det nye 6 Ah batteriet.

Om du synes litt over tre meter høres puskete ut, så husk at dette var en ekstrem test får å tyne sagene og batteriene. Sager du i fiberplater, finerplater, eller panel, går de både svært mye lenger og sager vesentlig raskere.

Test av Bosch GSR 18V: Den brøt den magiske 100-grensen på ett batteri

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.