T2

TEST: Hodetelefoner i tre

Dag Yngve Dahle
5. mars 2008 - 21:55

Vurdering

  • Pluss: Stort lydbilde, detaljert, solid bass.
  • Minus: Ikke 100 % nøytral, høy pris.

Fakta

  • Produkttype: Lukkede, dynamiske hodetelefoner
  • Vekt: 370 gram
  • Finish/materiale: Øreklokker i mahogni, bøyle i magnesium, ultratynne membraner i mikrofiber, tykke kabler i 99,99999% rent oksygenfritt kobber (7N-OFC)
  • Tilkobling: Forgylt stereo-minijack, adapter til 1/4”-jack
  • Pris: 4998,- (Hi-Fi-klubben)
  • Følsomhet: 106dB/mW
  • Frekvensområde: 5-45.000 Hz
  • Impedans: 25 ohm

Å bruke mahogni og sette prislappen til 5000 kroner er klare signaler om hvilket segment Denon vil plassere disse hodetelefonene i.

De hører til i luksusklassen.

Men luksus og kvalitet henger ikke alltid like nært sammen. Er trefinishen en gimmick for å få pengesterke luksusdyr til å trekke gullkortet? Får du like god lydkvalitet for halve prisen?

VIDEO: Zeppelin har landet

Bredt lydbilde

Disse mahogniklokkene er definitivt ingen gimmick. Her betaler du for kvalitet, og du får kvalitet.

Vi har fôret dem med ulike typer musikk, og de leverer et svært bredt og mektig lydbilde, uansett hvilken musikk de gjengir.

Shakira-test

Tungt produsert, rytmisk latinopop fra Shakira låter svært engasjerende, og det rykker i dansemuskler som ikke har vært i bruk på årevis.

Massive Attack-test

Fet, moderne elektronisk musikk som Massive Attacks 'Karmacoma' får imponerende dybde og leveres med skikkelig bassdrevet kraft. Det samme gjelder eldre synthpop som Kraftwerk-klassikeren 'Das Model'.

Odd B og Lars M

Enda bedre låter de på mer akustisk musikk, som på låta 'Justisdepartemang' signert Odd Børretzen & Lars Martin Myhre. Vi har knapt hørt Norsk Utflukt viseblues gjengitt på mer henrivende vis, og vi kjenner rødvinslukta under Norah Jones' 'Come Away With Me'.

Smil på smil

Flere ganger i løpet av låta 'Everybody Here Wants You' med Jeff Buckley tar vi oss selv i å glise bredere enn på lenge.

Lyd med temperatur

Denon sier at valget av mahogni som materiale skal gi hodetelefonene en varm lyd, og det er i tråd med virkeligheten. De har en varm lydkarakter.

Lyden er rikere og svært engasjerende med vektig bass og behagelig, men den er ikke fullt så nøytral som det toppmodellene til flere av konkurrentene leverer.

Andre er tørre

Sennheisers toppmodell HD650 har for eksempel en mer nøytral, analytisk og "tørr" lyd. Det samme gjelder toppmodellene til Beyer Dynamics.

Hvis disse leverer typisk CD-lyd, leverer Denon AH-D5000 vinyllyd.

Hodetelefonene varmer eller farger lyden litt, men de har et svært behagelig lyduttrykk nesten uten den digitale hardheten som preger mange andre hodetelefoner.

Press LP-ene inn i iPoden

Anlegg på hodet

Andre faktorer? Ja, hodetelefonene er såvidt avslørende at de helst ikke bør kobles med mp3 i lav oppløsning. De passer best til ukomprimert musikk.

Ifølge Denon er de lukkede. Det stemmer ikke helt. Når vi spiller høyt (og tro oss, det får man lyst til å gjøre med disse), lekker de litt lyd. Medpassasjerer på tog og buss vil neppe sette pris på det. Hodetelefonene er uansett ikke særlig portable, mest på grunn av kablene. De leveres tre meter lange, tjukke high-end-kabler som ikke gjør seg i lommer eller skuldervesker.

Til gjengjeld er hodetelefonene lette. Tross mahognien veier de overraskende lite. De er også utpreget behagelige i bruk: De klemmer ikke, og vi blir ikke noe særlig svette med dem på.

Alt i alt vil dette være et typisk sikleprodukt for de fleste, kanskje med unntak av dem som ikke liker varm lyd.

Å bruke disse er som å gå med et stereoanlegg til 25 - 30.000 kroner på hodet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.