T2

TEST: Hjemmekino for én

Her er produktet for deg som irriterer deg grønn over popkornknasking og hvisking på kinoen.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
16. apr. 2012 - 19:30
Vis mer

Virtual reality-briller har vært en gjenganger i fremtidsvisjonene i flere tiår allerede, men ingen har tilsynelatende klart å få det helt til.

Amerikanske Vuzix er nok det selskapet som har kommet lengst, men konseptet med en bærbar skjerm foran øynene har enda ikke fått noe særlig fotfeste i markedet.

Men nå har en av elektrogigantene kastet seg på lasset. Sony viste frem sin Personal 3D Viewer første gang på gadgetmessen CES i 2011, og nå er den også tilgjengelig i Norge.

Pass-through

Pakken består av selve hodesettet og en drøyt tre meter lang kabel som forbinder settet med en boks som både fungerer som signalprosessor og passeringspunkt for HDMI-signalet.

Det betyr at du kan koble Personal 3D Viewer mellom signalkilden eller forsterkeren og TV-en eller projektoren. Signalet passerer gjennom når Sony-en ikke er i bruk.

Hjelmen har en 0,7 tommer stor OLED-skjerm for hvert øye, totalt med 720P-oppløsning. Sony hevder selv at seeren skal få et inntrykk av en 750 tommer stor skjerm på 20 meters avstand, og skryter også av det 45 grader brede synsfeltet.

Les også:

Slik lager du film av stillbilder

Nå kan du ta med Altibox på tur 

LG lanserer fleksible skjermer

 

Kjempebilde

Og det er ingen tvil om at Sonys hode-3D gir en massiv opplevelse av hva enn du bruker den til å se på. Bildet fyller nesten hele synsfeltet i bredden, og oppfattes både som skarpt og med veldig livlige farger.

De små OLED-skjermene har også et ekstremt godt sortnivå, også litt hjulpet av at lysstyrken dimmes gradvis og automatisk etter hvert som øynene venner seg til mørket.

3D-opplevelsen er også god. Siden hjelmen har en dedikert skjerm til hvert øye, minimeres problemet med såkalt “crosstalk”, altså at den venstre og den høyre kanalen “blør” inni hverandre og man får en slags spøkelseseffekt på bildet.

1200003602.jpg

Vanskelig å plassere

Samtidig synes vi det er vanskelig å plassere hjelmen helt optimalt foran øynene, med den konsekvens at vi aldri føler at hele bildet er helt skarpt.

Det er litt som konstant å ha et slags fisheye-objektiv foran øynene, og særlig i hjørnene fremstår bildet veldig ofte som ufokusert.

Bildets enorme størrelse gjør også at det er vanskelig å få med seg undertekster om du fokuserer på handlingen - og omvendt.

Engasjerende

Vi testet med en Playstation 3 og blant annet spillene Gran Turismo 5 og Call of Duty: Black Ops og 3D-filmen Happy Feet 2 på bluray, og følelsen av å sitte bak Gran Turismo-rattet er unektelig en ganske annen med Sony-hjelmen på hodet enn foran et (relativt sett) lite TV-bilde.

I mangel av et godt norsk ord velger vi å bruke det engelske “immersive” som stikkord – det føles nærmest som å sitte bak rattet, og følelsen hadde sikkert vært enda mer realistisk om vi hadde hatt et ratt i stedet for PS3-kontrolleren. 

Skarpheten er god, og vi klarer ikke se antydning til rutenett på “skjermen”. Også Call of Duty suger oss inn i det kaoset som en krig faktisk er, og vi synes også hjelmen håndterer SD-materiale på en god måte.

Vi så på SD-oppløst film via Gets HD PVR, og synes settet reproduserte den på en fullstendig godkjent måte.

1200003865.jpg

Grei lyd

Personal 3D Viewers har også innebygde hodetelefoner. Disse leverer faktisk ganske god lyd, med tung bass og fin balanse. Innebygget er også en equalizer som gjør at du kan tune lyden både etter bruksområde og egne preferanser.

Hodetelefonene skal også kunne gi inntrykket av virtuell 5.1-surround, men vi synes ikke surroundeffekten er spesielt imponerende.

Spesielt imponerende er heller ikke ergonomien. Personal 3D Viewer veier først og fremst 420 gram, noe som i utgangspunktet ikke er all verden. Problemet er bare at all vekten ligger helt foran, og for å få et mest mulig skarpt bilde, er det umulig å plassere det på noen annen måte enn kloss inntil øynene.

Settet har justerbare stropper som går over og bak hodet, men fremstår for oss som nærmest helt umulig å justere på en måte som gjør at det samtidig går an å:

A: Få et skarpt bilde

B: Unngå at lufttilførselen gjennom nesen stopper

C: Ikke få gnagsår i panna

Ergonomien er med andre ord ikke spesielt god, særlig ikke om du planlegger lengre økter med 3D Viewer på hodet. På grunn av vekten fant vi oss best til rette bakoverlent i en dyp lenestol.

TEST: Nye Apple TV

TEST: Nye iPad: For en skjerm!

Passer ikke alle

Flere av undertegnedes kolleger bemerket også at hjelmen rett og slett ikke passet til deres hode, selv etter lange forsøk med justering av stroppene. Derfor bør du ta turen til en butikk for å sjekke om settet passer før du eventuelt tømmer lommeboka.  

Om du bruker briller bør du også sjekke at du får plass til dem med hjelmen på – siden de to små skjermene gir et inntrykk av et bilde på en viss distanse blir det nemlig fort uskarpt om du er nærsynt og ikke har briller eller linser på. Vi anbefaler linser.

Det er også litt underlig at Sony har valgt ikke å sperre av synsfeltet i horisontal retning, men det gjør samtidig at det er mulig å sjekke mobilen eller se på en fjernkontroll uten å ta hjelmen av. Vi trivdes i alle fall best med hjelmen på hodet når vi befant oss i mørke omgivelser.

1200003866.jpg

Ikke trådløs

At settet er avhengig av mottakerboksen og egen strømforsyning er selvfølgelig forståelig, men også litt frustrerende.

Vi kunne definitivt sett for oss å bruke Sonys hode-3D på en lang flygning, men det fordrer at du både har god plass i håndbagasjen og tilgang til minst ett strømuttak.

At settet kun har én HDMI-inngang kan også være litt knotete om du tidligere har vært vant til å kunne bytte mellom signalkilder på TV-en.

Nå skal vi selvfølgelig dømme produktet for hva det er mer enn hva det ikke er, men vi noterer også et ønske om at Sony kutter kabelen og lar oss bruke 3D-hjelmen på batteri i neste versjon.

Les også:

Snart får du bedre nett-TV fra NRK

Bruker øyetracking til brilleløs 3D

Slik får du 1000 gratis tv-kanaler 

Konklusjon

Alt i alt er Sonys Personal 3D Viewer er ganske sært produkt, og vi har vel vanskelig for å tro at det kommer til å friste så veldig mange. Det leverer et bra bilde, både på 2D, 3D, SD og HD og helt grei lyd, men er dessverre ikke spesielt behagelig å ha på.

Plastfølelsen er også ganske prekær, og prisen på 6500 kroner er ikke minst ganske massiv for et produkt som kun kan brukes av én person av gangen.

På ett område synes vi imidlertid Personal 3D Viewer hevder seg langt foran andre teknologier, og det er på 3D. Vi har allerede nevnt mangelen på crosstalk, og romfølelsen er også på et nivå vi tidligere bare har opplevd antydninger av på kino.

Er det en best mulig 3D-opplevelse hjemme du er ute etter, kan dette altså være produktet for deg. Det gjelder også om du hovedsaklig spiller spill alene eller har en veldig liten leilighet uten plass til en vanlig TV.

Samtidig er produktet definitivt en morsom teknologidemo og et varsel om ting som kommer – gadgetnerdene i oss gleder seg allerede.

1200003860.jpg

Flere tester:

TEST: Macbook Air 13-tommer

TEST: Playstation Vita

TEST: Sony VAIO S

TEST: Fem svære flatskjermer

TEST: Acer Aspire S3 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.