MOBIL

Test: null

Her er Samsungs nye gullrekke

Lanserte nettbrett og PC-er i Ativ-serien. En av dem kjører både Windows og Android.

Marius ValleMarius ValleJournalist
21. juni 2013 - 00:15

Samsung viste i kveld frem en rekke nye produkter med Android og Windows.

London var arenaen for Samsungs siste produktlansering, hvor det på forhånd var klart at det var nye produkter i produktgruppene Ativ og Galaxy som skulle vises frem.

Galaxy-serien er deres Android-produkter, mens Ativ er serien med Windows-produkter.

LES OGSÅ: Test av Samsung Galaxy Ativ S

Foran et publikum som vi ble fortalt skulle være så mange som 2600 mennesker, viste Samsung frem sine nyheter, som de sier skal ta innovasjonen et steg videre. Og de ønsker å gi deg enda flere valgmuligheter.

Selv om Galaxy-nyhter var ventet, ble verken nettbrett eller telefoner i Galaxy-serien presentert. I stedet benyttet de anledningen til å reintrodusere de forskjellige Galaxy S4-produktene S4 Mini, S4 Zoom, og S4 Active som vi allerede har sett tidligere.

LES OGSÅ: Test av Samsung Galaxy S4

Men én nyhet hadde de likevel spart til slutt: Samsung Galaxy NX. Dette er et systemkamera som kjører Android og har 4G-støtte. Altså et fullblåst "speilrefleks"-kamera hvor du kan bytte ut linser og det hele.Samsung presenterer Ativ-nyheter.

Ativ

Det var imidlertid Ativ-serien som fikk mest fokus. Samsung viste frem to nettbrett og tre PC-er. Av disse er det utvilsomt Ativ Q som er den største nyheten. Det er verdt å merke seg at ingen Windows Phone-produkter ble lansert, ei heller Windows RT-produkter.Ativ Q har trykkskjerm, tastatur og skjermpenn. Her kjører den Android, men den kjører like gjerne Windows. 

Ativ Q

Ativ Q er et slags tre i ett-produkt. Det er et Windows-nettbrett som også kjører Android. Ativ Q har også et integrert tastatur, slik at du kan bruke brettet mer som en PC når det trengs.

Skjermen er på voksne 13,3 tommer, så noen erstatning for små og lette nettbrett som iPad eller Galaxy Note 8.0 er Ativ Q på ingen som helst måte. Vekten er hele 1,29 kg, og tykkelsen 13,9 millimeter. Men hvor stort eller smått du syns det er kommer an på om du ser på det som et stort nettbrett eller en liten og praktisk PC med trykkskjerm.

Mens vi snakker om skjermen: Oppløsningen er hele 3200 x 1800 piksler. Det gir en pikseltetthet på 275 PPI. Skarpt og fint, er vår erfaring etter å ha tatt det nærmere i øyesyn. Samsung skryter også av at lysstyrken er god nok til at du kan bruke den i direkte sollys.

Skjermen har ellers støtte for Samsungs skjermpenn S Pen, som følger med. Den kan brukes som mus, og du kan bruke den til å skrive, notere og tegne.

LES MER OM S PEN: Test av Samsung Galaxy Note 8.0Ativ Q brettet sammen. Her kjører den Windows 8 i skrivebordsmodus.

Android og Windows 8

Men det er altså muligheten for å kjøre to operativsystem samtidig som er den virkelige rosinen i pølsa. Når vi skriver "samtidig" mener vi virkelig også samtidig. Du trenger nemlig ikke velge hvilket operativsystem du vil starte når du skrur på brettet. I stedet starter du Android via Windows, og hopper mellom de to lett som en plett.

Faktisk kan også elementer fra de to operativsystemene vises om hverandre. Du kan altså for eksempel ha et Windows-vindu åpent mens du bruker Android. Vårt inntrykk etter å ha prøvd det litt, er at det fungerer rimelig bra.

Android-versjonen er 4.2.2, og interessant nok er det brukt helt standard Android-menyer. Ikke Samsungs TouchWiz-menysystem som du finner på deres Android-brett her, altså.

Windows-versjonen er Windows 8, og altså ikke den reduserte Windows 8 RT. Altså kan du kjøre så godt som alle programmene du bruker på en hvilken som helst annen PC her.

Vipp opp skjermen

Tastaturet ligger under skjermen, og du dytter i skjermen for å avdekke det. I utgangspunktet får du da et vanlig PC-tastatur og mus. Men du kan vippe skjermen hele veien rundt, og slik bruke det som stativ når du skal se film. 

Dekselet er laget i magnesium, men tastaturet er utelukkende plast. Batteriet skal gi en brukstid på ni timer.

Det hele drives av en Intel Core i5-prosessor. Det er en 128 GB SSD-disk integrert. Ellers har Ativ Q USB 3.0, HDMI for tilkobling av skjerm, og støtte for Micro-SD-minnekort. 

Det kommer til å koste å være kar når Ativ Q kommer i salg sent i høst. Prisen er oppgitt til 13 000 kroner.Ativ Tab 3 ser ut som et standard nettbrett. Men det kjører samme Windows-programmer som en vanlig PC.

Ativ Tab 3

Den ser kanskje ut som et medlem i den nye Galaxy Tab 3-serien Samsung nylig lanserte. Ativ Tab 3 er utstyrt med en 10,1 tommers kjerm, er 8,2 millimeter tykk, og veier 550 gram.

Men dette er i bunn og grunn et ganske annet beist enn Samsungs Android-nettbrett. Den kjører nemlig fullversjonen av Windows 8, slik at du på samme måte som på Ativ Q kan kjøre alle vanlige Windows-programmer.

Samsung har dessuten inkludert Microsoft Office 2013, slik at du slipper å kjøpe dette i tillegg.

Her er det ikke noe tastatur, men brettet kommer med en integrert S Pen. Denne fungerer som mus dersom du trenger presisjon en finger ikke kan tilby. Du kan også tegne og skrive med pennen.

Det kommer for øvrig også et tastaturdeksel som tilbehør, slik at du kan bruke Ativ Tab 3 mer som en vanlig PC.

Under panseret sitter det en Intel Atom-prosessor på 1,8 GHz. Lagringsminnet er 64 GB, og det er støte for Micro-SD-minnekort. Foruten en Micro-USB-port, har brettet også en Micro-HDMI-port for tilkobling av ekstra skjerm.

Prisen er oppgitt til 5300 kroner, og brettet skal komme i salg i høst.Ativ One 5 er en stasjonære alt-i-ett-PC med trykkskjerm.

PC-nyheter

I tillegg lanserte Samsung tre PC-er: Ativ Book 9 Plus, Ativ Book 9 Lite og Ativ One 5.

Kort fortalt om disse:

Ativ Book 9 plus: 13,6 mm tykk, 1,39 kg tung, 12 timer brukstid. Skjermoppløsning på 3200 x 1800 piksler, 13,3 tommer berøringsskjerm. SSD på inntil 256 GB, 8 GB RAM, USB 3.0-støtte, og både mini-VGA og micro-HDMI. Bygget i aluminium.

Ativ Book 9 Lite: Billigere variant med firekjernet 1,4 GHz prosessor. 13,3 tommers skjerm med 1366 x 768 pikslers oppløsning. Kommer i fargene hvit, svart, eller rød. Bygget i plast.

Ativ One 5: Stasjonær PC i "iMac"-utforming. Har samme designspråk som Samsung Galaxy-serien. Er bygget i aluminium. Har firekjernet AMD A6-prosessor og 4 GB RAM. Skjermen måner 21,5 tommer, og har 1920 x 1080 pikslers oppløsning. Pris og tilgjengelighet er ikke kjent.Dette kameraet lar deg legge bildene dine rett på bloggen.

Samsung Galaxy NX

Samsung trakk også sløret av det speilløse systemkameraet Galaxy NX. Dette er et semiprofesjonelt kamera med utskiftbar optikk. Det er 13 forskjellige linser tilgjengelig. Men til forskjell fra systemkamera flest kjører det Android 4.4.2 Jelly Bean.

Det blir litt som en mye heftigere variant av Galaxy S4 Zoom.

På baksiden er det nemlig 4,8 tommers LCD-trykkskjerm. Her finner du Samsungs TouchWiz-menyer, og kan dermed bruke kameraet til bilnavigasjon like gjerne som du bruker det til fotografering. Det eneste du ikke umiddelbart kan gjøre er å ringe med det.

Galaxy NX kommer i varianter med kun Wi-Fi, og med 3G/LTE-støtte i tillegg. Har du sistnevnte kan du altså dele bildene dine på Facebook og videoene på YouTube uten å være i nærheten av en PC. Det følger med redigeringsprogramvare, slik at du for eksempel kan flikke på bildene eller trimme videoene før du laster dem opp. 

Men kanskje mest interessant er at du enkelt kan sikkerhetskopiere innholdet ditt til en skytjeneste som for eksempel Dropbox. Mister du kameraet har du fortsatt bildene.Du kan spille Angry Birds på kameraet om du så ønsker.

Galaxy NX har 16 GB innebygget minne og støtte for micro-SD-minnekort på inntil 64 GB. Det har 2 GB arbeidsmine og har en 1,6 GHz firekjerneprosessor. Støtte for GPS og GLONASS er integrert, sammen med andre funksjoner du normalt finner i en godt spesifisert smarttelefon. Ja, med unntak av muligheten for å ringe da, selvsagt.

20 megapiksler

Selve kamerasensoren er en APS-C CMOS-sensor med 20,3 megapikslers oppløsning. Du kan ta bilder med en lukkertid på inntil 1/6000 sekunder, og det er mulig å ta inntil 8,6 bilder i sekundet. Blits er innebygget, men det er også en blitssko dersom du vil koble tl en annen blits.

Selv sier Samsung at Galaxy NX er på høyde med speilreflekskamera. Men med Android om bord kommer en rekke fiffige ekstrafunksjoner, som for eksempel at kameraet selv kan avgjøre hvorvidt det er lurt å aktivere nattmodus eller portrettmodus.

Det hele måler 136,5 x 101,2 x 25,7 mm (uten objektiv), og veier knapt 500 gram. Vekten inkluderer batteriet på 4360 mAh. 

Galaxy NX kommer i salg i august, og skal koste - hold deg fast - 12 000 kroner.

Vi kommer med en nærmere titt på flere av de nye produktene utover dagen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.