T2

TEST: Her er de beste tv-ene til jul

Fire toppmodeller og en plasmaskjerm får kjørt seg i vår tv-test. Hva er det beste valget til jul?
Fire toppmodeller og en plasmaskjerm får kjørt seg i vår tv-test. Hva er det beste valget til jul? Bilde: Håkon Jacobsen
Odd Richard Valmot, Knut PaulsenOdd Richard Valmot, Knut Paulsen
14. des. 2011 - 09:49

Det å teste moderne tv-er er ikke nødvendigvis så enkelt som å sette dem ved siden av hverandre og vurdere bilde og lyd. Begge deler kan justeres for å tilpasse både bilde og lydgjengivelse til det man liker.

Kalibrert

Vi har stolt på at fabrikkene har valgt ut best mulig standardinnstilling. Det er den vi har brukt som grunnlag for testen, men vi har eksperimentert litt med innstillingene for å se hvor mye de kan justeres.

Tv-ene i testen er de vi har fått låne fra produsentene. Det vi ønsket oss var toppmodellene i 46 til 47-tommers-segmentet. Alle utenom Panasonic hadde slike, deres modell er i et lavere segment.

Toppmodellen fantes bare med større skjerm.Smart

Alle moderne tv-er og bluray-spillere har blitt det produsentene ynder å kalle smarte. Med smart mener de at de kan kobles til Internett, og at de er utstyrt med ulike apper.

Begrepet er som man skjønner inspirert fra smarttelefoner.

Den kanskje viktigste appen i tv-en, er hvor mange filmbutikker man kan koble seg til. Selv om de stort sett kan by på det samme utvalget er det variasjoner i dem.

Vi tror også Skype og liknende tjenester kan bli viktige etter hvert. Sofa-til-sofa-videosamtaler åpner en ny dimensjon innen kommunikasjon.

TV-selgerne kan for lite om TV

Design

Det er ingen tvil om at design er viktig. Tv-en er det fremste møblet i mange hjem og står bokstavelig talt på utstilling. Større skjermer, tynnere skjermer og smalere rammer har vært en gjennomgangsmelodi i mange år.

Men kampen om aller tynnest ser ut til å være over. Veldig få brydde seg om tv-en var 8 millimeter, som den Samsung presenterte i fjor, eller 30 millimeter, som de har i år.

De tynneste modellene vi så i fjor hadde dårligere bilde enn årets litt tykkere varianter. For lcd-tv-ene handler det om å få distribuert baklyset dit det skal og da gjør noen mm ekstra underverker.

Men design er mer enn tykkelse. Størrelsen og utformingen av innrammingen er vesentlig.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Lyd er viktig

Det mange glemmer når de kjøper tv er hvor viktig lyden er. Noen modeller hadde riktig ussel lyd, mens andre var imponerende.

Det er ikke lett å få godlyd ut av en tynn tv, så de som bryr seg mye om lyden kanskje bør vurdere å bruke et såkalt hjemmekinoanlegg med mange eksterne høyttalere.

Alternativt kan en såkalt lydplanke, som står under tv-en, være en god ide.

Bransjen: Produktene er så kompliserte

Altibox gir kundene TV på alle skjermer

3D

Alle toppmodeller og de fleste i midtseriene kommer med 3D på kjøpet. Det er ikke så rart, for det koster ikke stort å implementere slik funksjonalitet.

Det som trengs er litt mer intelligens i programvaren og versjon 1.4 av HDMI-porten. I tillegg må passive skjermer ha et polarisasjonsfilter over skjermen mens aktive skjermer må ha en sender som kan sende vekslingsinformasjon til brillene.

Av tv-ene med aktive briller er det bare Samsung som leverer et par med på kjøpet. Til de andre må de anskaffes ekstra.Fjernkontroller

Et lite blikk på de medfølgende fjernkontrollene viser at designerne har ikke vært innom dem ennå. Alle ser fryktelige ut, med noen unntak. Philips sin er rene smykket, både i utseende og i bruk.

LG legger ved to stykker. En svær og fæl og en liten og forenklet som ikke skjemmer ut stuebordet. Samsung har også en kampanje hvor de leverer ut en 5-tommers lcd-basert fjernkontroll som er mye mer enn en fjernkontroll.

Det er faktisk et mini-nettbrett hvor man også kan følge med på tv-en om man har lyst til å hente en brødskive på kjøkkenet.

Les testene:

TEST: LG LW980W

TEST: Panasonic TX-P46GT30

TEST: Samsung UE46D8005

TEST: Philips 46PFL9706

TEST: Sony KDL-46HX920

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.