MOBIL

Test: null

Her er Apples nye iPad Air

Lanserte ny iPad Mini med høyoppløst skjerm, og en tynnere og lettere iPad med stor skjerm.

Marius ValleMarius ValleJournalist
22. okt. 2013 - 21:10

Det er litt over en måned sin trakk Apple sløret av sine nye iPhone-modeller. Nå er de på lanseringsstien igjen. I kveld norsk tid viste de frem nyheter på Mac- og OS X-fronten, og to nye iPad-modeller.

Nye OS X Macericks ble sluppet som en gratis oppdatering. De viste også frem ny MacBook Pro, og lanserte Mac Pro offisielt.

LES MER: Apple lanserer nye Mac-er (tu.no)

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

iPad Air er tynnere og lettere enn iPad 4.

iPad Air

Da Apple sist lanserte iPad-nyheter var det iPad Mini og iPad 4 som sto på menyen. Det er nå ganske nøyaktig et år siden, og en oppdatering av produktlinjen var derfor ventet. Neste generasjon iPad består av en ny iPad Mini, og en ny iPad med stor skjerm.

LES OGSÅ: Nokia lanserer sitt første nettbrett

Den nye fullstørrelses-iPaden har fått navnet iPad Air. I det ligger det at den er mindre og lettere enn tidligere. Det er for eksempel langt mindre ramme rundt skjermen enn på de forrige utgavene.

Et stort salgsargument er hvor tynn og lett iPad Air er. Tykkelsen er 7,5 millimeter, og vekten 478 gram. Den er videre 17 cm bred og 24 cm lang. Det hele er bygget i aluminium og glass.

Skjermen er like stor som før, altså 9,7 tommer, og har fortsatt oppløsningen 2048 x 1536 piksler.

64 bit

iPad Air er utstyrt med Apples nye A7-systembrikke, som står i iPhone 5S. Prosessoren er dermed en 64 biters variant. Denne er angivelig en viktig del av fingeravtrykkleseren på iPhone 5S, men iPad-en har ikke denne muligheten.

Kameraet har 5 megapiksler, og kan ta video i full HD. Det er også doble mikrofoner, som gir mulighet for stereolyd i videoopptak. Frontkameraet har 1,2 megapikslers oppløsning, og tar opp video i HD-oppløsningen 720p.

Den kjører naturlig nok iOS 7.

Kommer med 128 GB minne

Den nye utgaven kommer i versjoner med 16, 32, 64 og 128 GB lagringsminne. Videre er det støtte for LTE-nettene som er tilgjengelige i Norge. 

LES OGSÅ: Ute etter nytt abonnement? Dette skiller operatørene

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Batteriet har en kapasitet på 32,4 Watt-timer, og skal holde til 10 timer surfing via Wi-Fi, eller 9 timer via mobilnettet.

iPad Air kommer i sølv og hvitt, og grått og svart. 

Apple kutter for øvrig iPad 4 fra produktlinjen, men beholder iPad 2 som et lavprisalternativ.

iPad Air kommer i salg i Norge 1. november. Prisen er oppgitt til 4090 kroner for den billigste utgaven med kun Wi-Fi og 16 GB minne. Den billigste varianten med LTE koster 5090 kroner. Versjonen med 128 GB minne koster 7490 kroner.

LES OGSÅ: Slik måler iPhone 5S seg med konkurransenNye iPad Mini får høyoppløst skjerm.

iPad Mini

Apples nye iPad Mini har fått deres såkalte Retina-skjerm. Den er som før 7,9 tommer, men har økt fra den noe uinspirerende oppløsningen 1024 x 768 piksler, til 2048 x 1536 piksler. Dette gjør den svært skarp - faktisk nesten nøyaktig like skarp som den nye utgaven av Google Nexus 7.

Nykommeren er 7,5 millimeter tykk, og veier 331 gram. Den er 20 cm lang og 12,5 cm bred. Noe tykkere og tyngre enn forgjengeren, med andre ord. Som iPad Air er den laget i aluminium og glass.

Systembrikken er en Apple A7, som på iPad Air. Her er det altså mer kraft enn tidligere, og en 64 biters prosessor. Dette er en rimelig stor oppdatering, da forrige Mini har mer eller mindre samme spesifikasjoner som den gamle iPad 2.

LES OGSÅ: Test av iPad Mini (tu.no)iPad Air har aluminiumsdeksel.

Fra 3300 kroner

«iPad Mini med Retina-skjerm», som den heter, kommer som iPad Air i grått og sort, og hvitt og sølv. Prisene starter på 3290 kroner for versjonen med kun Wi-Fi og 16 GB minne. Den dyreste utgaven med 128 GB og LTE-støtte går for 6690 kroner.

Apple beholder forrige utgave av iPad Mini i porteføljen som sin billigste iPad-modell.

Apple lanserte i samme slengen nye deksler til de nye modellene. Det kommer en enkel skjermbeskyttelse, og et deksel som omfavner hele brettet.

LES OGSÅ: 5 ting vi elsker med iOS, Android og Windows

iLife

Apple lanserte også nye versjoner av iLife-appene sine. Disse appene består av kreativitetsapper for bilde, video og musikk.

iPhoto har fått ny design, iMovie har fått en rekke avanserte funksjoner som kan brukes på både iPad og iPhone.

Garageband blir også tilgjengelig i ny versjon som lar deg redigere musikk med inntil 32 spor om du har en enhet med 64 biters prosessor. Den gamle versjonen støttet til sammenligning inntil 8 spor.

Alle iLife-produktene er inkludert i prisen ved kjøp av en ny iOS-enhet eller Mac.

iWork

Produktivitetspakken iWork er oppdatert for iOS 7. Det blir blant annet enklere å velge tekststil og formatering når du skriver på iOS. Regnearkappen Numbers har fått nye funksjoner som inkluderer interaktive grafer. 

Presentasjonsappen Keynote har også fått en runde med oppdateringer. iWork blir i likhet med iLife-appene inkludert i prisen ved kjøp av Mac eller en iOS-enhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.