MOBIL

Test: null

Har du for høy telefonregning?

Her er de beste abonnementene for deg som bruker mye data, ringer mest, eller vil ha full pakke.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. mai 2013 - 19:20
Vis mer

OPPDATERT: Siden vi publiserte artikkelen har flere operatører gjort endringer i sine prisplaner, og vil dermed komme annerledes ut av en ny sammenligning. Du kan lese mer om Chess' nye priser her.

Det er ikke så mange år siden valg av mobilabonnement var bestemt av tre faktorer: Månedsavgift, minuttpris og SMS-pris. Du valgte høy månedsavgift og lav minuttpris dersom du ringte mye, og høye brukspriser og lav månedsavgift om du brukte telefonen lite.

Med smarttelefonenes inntog har det ikke bare skjedd store endringer i måten vi bruker telefonene våre. Også abonnementsløsningene operatørene tilbyr er i stor grad endret. Nå er det vanlig å kjøpe pakker med et visst antall ringeminutter, meldinger og ikke minst datatrafikk.

Det siste har blitt det viktigste for veldig mange av oss. Operatøren NetComs siste påfunn reflekterer dette. De har sluttet å ta betalt for vanlig ringing og SMS, og tar heller betalt for hvor mye data du ønsker å bruke.

Mye inkludert datatrafikk sikrer at du kan surfe på nettet, sjekke e-post, se video, bruke Facebook og andre nettjenester på farten. Noen bruker imidlertid slike tjenester langt hyppigere enn andre, og det er slett ikke sikkert at du trenger så mye datatrafikk i det hele tatt.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor mye data du har brukt

Om du er lite på Facebook, ikke spiller musikk over nettet og ikke har noe utpreget behov for å dele bilder av lunsjen din på Instagram er det penger ut av vinduet å betale for en stor datapakke. 

På den andre siden er det unødvendig å betale for store mengder taletid og meldinger dersom mobilbruken din i hovedsak dreier seg om å laste ned spill, se YouTube-video og laste opp flere bilder enn strengt tatt nødvendig til Facebook.

Vi har derfor sett på tre forskjellige bruksmønstre og funnet frem til tre gode tilbud for hvert av disse.

LES OGSÅ: Gode råd til deg som skal kjøpe ny mobil i nettbutikk

Vær for øvrig oppmerksom på at ingen av abonnementene inkluderer SMS-tjenester eller oppringing til spesialnummer. Dette vil komme i tillegg.

Det er ikke bare surfing i nettleseren som bruker datatrafikk. Alt fra auomatisk synkronisering av e-post til oppdatering av apper spiser av datatrafikken.

Ringer og tekster sjeldent, er mye på nett

Hvis du stadig vekk får melding om at du har brukt opp din datapakke, og betaler i dyre dommer for ekstra datatrafikk hver måned er det på tide å sjekke ut hvilken løsning som gir deg mest mulig data for minst mulig penger.

Vi har tatt utgangspunkt i Telepriser.no sitt bruksmønster for den som ringer sjeldet, og regnet inn at du bruker opp mot hele 5 GB data hver måned. Her kan du se detaljene.

LES OGSÅ: Disse appene gir deg kontroll på telefonregningen

Telipol Mini med Surf5000

Månedspris: 238 kroner

Inkluderer: 5 GB data, 75 ringeminutter. 75 SMS, 5 MMS

Nett: Telenor

Lavest pris får du hos Telipol. Deres abonnement Mini inkluderer litt bruk, og koster 39 kroner i måneden. Legger du til tilleggstjenesten Surf5000 kan du bruke inntil 5 GB data i måneden. Når du passerer 5 GB reduseres hastigheten til 128 kbps.

De få ringeminuttene og meldingene kan dog fort bli i knappeste laget for mange. Når dette er brukt opp koster det 49 øre pr minutt, og 69 øre i oppstart pr samtale. SMS koster 39 øre, og MMS 1,49 kroner. Her gjelder det å ha god kontroll på øvrig bruk, med andre ord.

OneCall Grunnpakka med Mobildata Fri

Månedspris: 278 kroner

Inkluderer: 5 GB data, 150 ringeminutter, 150 SMS, 150 MMS

Nett: Network Norway + Telenor

Om du vil ha litt mer slingringsmonn på bruken din er OneCall Grunnpakka et godt tilbud. Her får du 150 ringeminutter, SMS og MMS inkludert hver måned. Utover dette koster det 39 øre i oppstart og pr minutt for samtaler, 39 øre for SMS og 99 øre for MMS.

Legger du til tilleggstjenesten Mobildata Fri kan du bruke inntil 5 GB data. Om du bruker hele kvoten vil du få hastigheten redusert til 128 kbps.

Chess SjakkMatt FriSURF

Månedspris: 348 kroner

Inkluderer: 5 GB data, 600 ringeminutter, 600 SMS, 600 MMS

Nett: NetCom 

Chess har lenge klart å posisjonere seg blant de aller billigste for storbrukere av data på mobilen. Chess SjakkMatt med tilleggstjenesten FriSURF inkluderer 5 GB, og datahastigheten vil skrus ned til 200 kbps om du bruker mer enn inkludert mengde. Du betaler ikke noe ekstra om du bruker mer.

Men her får du en god del mer inkludert bruk, noe som kan være en sikkerhet dersom du ikke har helt kontroll på hvor mye du ringer og tekster. Men bruker du vesentlig mindre enn det som er inkludert kan det altså være verdt å heller ta en titt på de andre alternativene. Det er slett ikke sikkert at sikkerheten er verdt de ekstra pengene.

Om du først og fremst leser nettaviser, sjekker e-post og laster ned en og annen app trenger du ikke fullt så mye inkludert data.

Ringer daglig, er litt på nett

Om du ringer og tekster litt hver dag men ikke bruker så mye datatrafikk er det typisk ikke så smart å betale for en stor mengde inkludert datatrafikk. Da kjøper du tross alt mer enn du har behov for.

Ifølge Telepriser.no utgjpr et middels mobilforbruk 111 ringeminutter pr måned, og 127 SMS. Vi har oppjustert databruken fra 7 MB i måneden til 500 MB. Såpass bør du ha dersom du for eksempel bruker GPS-apper, ser litt video, og leser nettaviser daglig. Her kan du se detaljene for utregningen.

Det finnes noen marginalt billigere alternativer, som Telipol Medium med datapakke Surf 1000 (178 kr pr mnd) og Xito Medium 150 med Xito Data 500 (174 kr pr mnd). Disse har vi ikke tatt med, siden du for drøyt 20 kroner mer i måneden får mye mer inkludert bruk på alle felt. Det gir mye større slingringsmonn dersom du skulle bruke mobilen mer enn vanlig en måned.

199-kronerklubben

Månedspris: 199 kroner

Inkluderer: 1 GB data, 600 ringeminutter, 600 SMS, 600 MMS

Nett: Alle 

Om du har "vanlig" bruk av telefonen din spiller det fint liten rolle hvilken operatør du går for. 600 ringeminutter, 600 SMS og 600 MMS i tillegg til 1 GB inkludert data får du for 199 kroner hos disse operatørene:

Telipol, Talkmore, One Call, Chess og Djuice har alle sammen mer eller mindre samme tilbud. Forskjellene på de forskjellige tilbudene er stort sett hvor mye bruk utover det inkluderte koster, hvor mye det koster å ringe andre land i Norden, og hvilket mobilnett som benyttes.

Poenget er uansett at du får langt mer inkludert bruk enn du sannsynligvis har bruk for, men til gjengjeld blir telefonregningen forutsigbar.

Dersom du ikke trenger så mye som 1 GB, og kan klare deg med ned mot 100 MB kan du få tilbud som er litt over 100 kroner billigere. Eksempler på dette er Xito Medium 150 (75 kr pr måned), Tele2 Fastpris Small (119 kroner pr måned), eller Chess SjakkMatt LittBRUK (99 kroner pr måned) for å nevne noen.

Om du ikke føler deg helt hjemme i 199-kronerklubben og føler at du betaler for langt mer bruk enn du behøver anbefaler vi deg å ta en titt på Telepriser.no for å finne andre alternativer.Om du ringer og tekster mye og bruker mye datatrafikk, for eksempel ved å streame musikk på Spotify, trenger du et abonnement som gir deg mye av alt.

Ringer, tekster og surfer mye

Om du bruker mobilen hele tiden, og like gjerne ringer som du tekster, og støtt og stadig har surfer på nettet, trenger du full pakke. De fleste operatørene tilbyr pakkeabonnement for storbrukere, som i praksis lar deg bruke mobilen så mye du vil.

Ifølge Telepriser.no sitt snitt ringer storbrukeren 414 minutter i måneden og sender 289 SMS. Det virker litt lavt for den virkelige mobiljunkien, så vi har oppjustert forbruket kraftig til 1500 ringeminutter, 1500 SMS, 30 MMS  og 5 GB data. Her kan du se detaljene.

I praksis står det mellom to abonnementer:

One Call Fri

Månedspris: 399 kroner

Inkluderer: 5 GB data, fri bruk av SMS, MMS og tale

Nett: Network Norway + Telenor

Om du er en real storbruker er det like greit å gå for et abonnement som inkluderer fri bruk av alt. Det vil si - nesten fri bruk. Etter at du har passert 5 GB datatrafikk reduseres hastigheten til 128 kbps.

Som nevnt tidligere i saken er heller ikke samtaler eller SMS til spesialnummer (f.eks 815-nummer og 5-sifrede numre) inkludert.

Chess Sjakkmatt FriBRUK

Månedspris: 399 kroner

Inkluderer: 5 GB data, fri bruk av SMS, MMS og tale

Nett: NetCom

Chess sitt tilbud er i praksis det samme som One Call sitt. Du kan ringe og sende så mange meldinger du vil, men datahastigheten reduseres til 200 kbps etter at du har brukt 5 GB.

Abonnementet er i utgangspunktet Chess SjakkMatt (199 kr pr måned) med tilleggstjenesten FriBRUK (200 kr pr måned).

Hva med NetCom Smart?

NetCom skapte overskrifter da de nylig valgte å inkludere bruk av tale, SMS og MMS i sine nye Smart-abonnementer. I stedet vil de ta betalt for hvor mye datatrafikk du ønsker å benytte. Som i de andre abonnementene er ikke samtaler og meldinger til spesialnumre inkludert.

Tross dette klarer ikke NetCom å hevde seg i noen av våre eksempler. Det betyr selvsagt ikke at det ikke finnes brukergrupper disse abonnementene passer for.

De som ringer og/eller tekster ekstremt mye samtidig som de bruker lite datatrafikk vil kunne ha glede av det billigste, NetCom Smart Mini (200 MB inkludert, 199 kr pr måned). For de virkelige storbrukerne vil det naturlig nok være verdt å vurdere Smart Super (6 GB inkludert, 549 kroner pr måned), i alle fall den dagen NetCom åpner for bruk av 4G på mobilen.

Inntil videre er det imidlertid få grunner til å velge NetComs tilbud fremfor for eksempel Chess SjakkMatt FriBruk eller One Call FRI. Her får du også i praksis fri bruk av tale og meldinger. Selv ikke deres nest heftigste, Smart Pluss (3 GB inkludert, 399 kroner pr måned), kan måle seg med disse.

Så selv om NetComs nye produktportefølje er en interessant måte å prise abonnementer, fremstår den ikke som spesielt attraktiv sammenlignet med mange av de beste tilbudene som allerede finnes på markedet.

LES OGSÅ:

7 ting du kan bruke en gammel mobil til

Slik bruker du kalenderen til å organisere familien

Alt du trenger å vite om HD Voice

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.