TESTER

Test: null

Hansker du kan tekste med

Disse hanskene gjør det enkelt å bruke mobilen på vinteren.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. jan. 2012 - 14:02
Høydepunkter

Lar deg bruke mobilen din med hansker på. Føles som vanlige strikkede hansker.

Ulemper

Litt problematisk å bruke med enkelte mobiler.

Veldig kort sagt

Disse hanskene med sølvtråder lar deg bruke mobilen din som om du ikke hadde hansker på. Perfekt for deg som twitrer, tekster, spiller, tar bilder eller annet utendørs i vinterkulda.

Test av Mujjo Touchscreen Gloves

Etterhvert som de fleste nye telefoner kommer med kapasitive trykkskjermer har det oppstått et problem særlig vi nordmenn føler på: Skjermene kan ikke trykkes på med hansker. Her i landet har vi kalde vintre, og hansker er standardutstyr for mange av oss på denne tiden av året.

Så om du er ute en tur og skal sende en SMS er du pent nødt til å nappe av deg hansken før du kan fikle med telefonen. Spesielt når det ringer kan dette føles upraktisk.

Årsaken til at det ikke går an å bruke hansker på kapasitive trykkskjermer ligger i hvordan skjermene registrerer berøring. De har et tynt lag med elektrisk ledende materiale foran skjermen, og når du berører skjermen vil kapasitansen endre seg. Dette skjer fordi også fingeren din er elektrisk ledende.

Det er dette som gjør det mulig for skjermen å avgjøre hvor du trykker. Når du har hansker på er det et isolerende lag mellom fingeren din og skjermen, noe som gjør at skjermen ikke "oppdager" at du trykker på den.

Det har vært gjort mange forsøk på å løse dette. Det finnes oppskrifter som lar deg gjøre vanlige hansker om til trykkskjermhansker, "knapper" som du fester på vanlige hansker, og hansker med elektrisk ledende materiale på noen av fingertuppene.

Mujjo Touchscreen Gloves derimot, er hansker som har elektrisk ledende sølvtråder vevet inn i stoffet.

Dette betyr kort og greit at du kan bruke alle fingrene, eller andre deler av hansken, til å berøre en trykkskjerm.

Slik er de laget

Hansken er laget av 13,5 prosent nylontråd dekket med sølv. Dette gjør at skjermen "føler" at du trykker på den, siden den elektriske ladningen i huden din overføres til skjermen. 

Sølv er en utmerket elektrisk leder, så det trengs ikke mer enn dette. Resten av hansken består av akryl og spandex. Den ser ut som og føles som en helt vanlig hanske.

De leveres i størrelsene S/M og M/L. Vi har testet de største, og konstaterer at de er litt store for redaktørens små pølsefingre. De oppleves altså som litt store i størrelsen. Hanskene er elastiske, så de bør passe de fleste hender.

Fungerer de?

Vi har testet hanskene med Nokia N9, Nokia Lumia 800, Apple iPhone 4S, Samsung Galaxy Tab 10.1 og Samsung Galaxy W. De fungerer med alle sammen, med unntak av Nokia N9. På denne telefonen klarer vi ikke å sveipe over skjermen skikkelig. 

Det berøringsfølsomme panelet under skjermen på Galaxy W er heller ikke samarbeidsvillig med hansken, så vi ser at løsningen har sine svakheter.

Vi har ikke noen av disse problemene på de andre enhetene vi har prøvd hanskene med, så det fungerer jevnt over fint.

Med hanskene på klarer vi fint å skrive på skjermtastaturet på telefonene. Det krever en tanke større presisjon, men alt i alt er det uproblematisk å skrive. Unntaket er om du bruker Swype-tastatur eller lignende. Dette ble en for stor utfordring for oss med hansker på.

Det fungerer ellers fint med flertrykksfunksjoner, som å bruke to fingre til å zoome inn og ut.

Hanskene er ikke spesielt tykke, så de vil kanskje ikke være varme nok til de kaldeste strøkene her i landet. Vi har testet dem ut i sure fire-ish bergensgrader, og konstaterer at de varmer bra. Vanntette er de ikke.

Men de gjør det enkelt å svare på samtaler, bruke treningsapper, skrive SMS, spille Grand Theft Auto 3 eller annet mens du er ute i vinternatta. Og sånt liker vi.

Skal du kjøpe dem?

Det er ikke stort mer å si, annet enn at de fungerer fint til bruken de er tiltenkt. Men prisen er en god del høyere enn den du må betale for vanlige hansker hos din nærmeste kjede-klesbutikk.

Mujjo skal ha 25 euro, eller nesten 200 kroner for et par, og vi har ikke funnet dem i noen norske nettbutikker. Videre koster frakt fra 2,50 euro, noe som gjør at minste totale pris er knapt 212 kroner. Mujjo sender hanskene fra Nederland.

Men du slipper å betale toll på dem, om vi skal stole på Tollvesenets importkalkulator

Vi skal da nevne Agloves, som så vidt vi forstår er samme produkt under et annet navn. De selges her i landet av Enklereliv.no, men koster 249 kroner. Det blir altså litt billigere å handle Mujjo Touchscreen Gloves fra Nederland.

Alt i alt er Mujjo Touchscreen Gloves et velfungerende produkt, som vi fint kan anbefale deg som har noen hundringser til overs, har kalde fingre og en hang til å twitre i kulda.

Les mer om hanskene på Mujjos nettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.