APPS

Test: null

Gratis sjøkart på mobilen

ANDROID-/iOS-APPER: Med disse appene unngår du skjær i sjøen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. apr. 2013 - 05:00
Vis mer

Vi observerer at båtfolket har begynt å putre på fjorden. Selv om vi i Mobili-redaksjonen ikke tilbringer spesielt mye tid på sjøen kan et sjøkart likefullt være greit å ha i bakhånd. Det kan nemlig også være til hjelp om du bare skal ut og fiske og ikke vet om det er grunt eller dypt der du kaster ut snøret.

Et sjøkart kan i alle tilfeller være lurt å ha dersom du er ute i båt, spesielt i ukjente farvann. Det mest praktiske er åpenbart å ha dette på mobilen, siden denne vet nøytaktig hvor du befinner deg. Da slipper du å fikle med papirkart.

Det finnes mer avanserte løsnigner med kartplotter og det hele, men om du bare vil ha muligheten til å følge med eller å se hvordan forholdene er der du befinner deg klarer du deg muligens lenge med en mobilapp som har sjøkart.

Vi har funnet frem til gratisalternativer til Android og iOS. Noe sjøkart til Windows Phone har vi ikke funnet (men vi regner med at WP-folket irettesetter oss dersom vi har oversett noe).

LES OGSÅ: Denne appen lar deg vise hvor du er

Android: Norgeskart

Norgeskart er allerede en av våre klare favorittapper på Android. Denne appen har et rikt utvalg forskjellige karttyper, fra gatekart til terregkart - og altså sjøkart. 

Her kan du se detaljerte dybdekart. Dette legges som et lag over det vanlige sjøkartet. Det som er nyttig er at du kan veksle mellom for eksempel terrengkart og sjøkart, slik at du både kan finne et sted å legge til land, og har oversikt over terrenget når du går i land.

Appen har også mulighet til å spore hvor du har beveget deg. Det kan være greit dersom du vil lagre et spor over hvor du var da du var til sjøs. Det er ellers også mulig å lagre posisjoner, noe som kan være nyttig dersom du vil tilbake dit senere.

Norgeskart har en hel del andre nyttige funksjoner som kan være verdt å sjekke ut. Appen er gratis.Navida til iPhone.

iOS: Navida

Navida er en enkel kartapp som har terrengkart, gatekart og sjøkart. Funksjonsmessig er denne appen grunnleggende, men den gir deg i alle fall sjøkart. 

Kartet er dog ikke like detaljert som i Android-appen Norgeskart, og det er heller ingen enkel måte å lagre steder på. Men du kan lagre kartutsnitt som bokmerker til senere referanse. Du kan søke på stedsnavn, men når du går til det valgte stedet får du på samme måte bare opp kartutsnittet hvor stedet er. Det er altså ingen markering av stedet du har søkt på.

LES OGSÅ: Slik er Google Maps for iPhone

Alternativt kan Gule Sider-appen være verdt å undersøke. Denne har noe mer detaljerte vektorbaserte sjøkart, og bedre søkefunksjonalitet. Men denne er altså også svært grunnleggende. Vær for øvrig oppmerksom på at Gule Sider har en egen sjøkart-app for iPad.

Om du er ute etter en mer profesjonell løsning finnes det sjøkartapper som Navionics Marine. Denne gir deg sjøkart over hele Europa, og fungerer som plotter og mye annet. Prisen er rett over 150 kroner for versjonen til Android og iOS.

Her finner du flere omtaler av apper til til telefon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.