T2

Test: GARMIN VIVOSMART

Godt aktivitetsarmbånd med smartklokkefunksjoner

TEST: Garmin Vivosmart.

Garmin Vivosmart vibrerer på håndleddet hver gang det skjer noe som fortjener et push-varsel på telefonen din.
Garmin Vivosmart vibrerer på håndleddet hver gang det skjer noe som fortjener et push-varsel på telefonen din. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
8. feb. 2015 - 08:03
Vis mer

Vi har hele veien vært svake for Garmins første forsøk på aktivitetsarmbånd, Vivofit. Det skyldtes i all hovedsak at den skilte seg ut fra bermen ved å leve et helt år på batteri, samtidig som den hadde en skjerm som alltid var på - riktignok uten bakgrunnsbelysning.

Nå har Garmin lansert sitt produkt nummer to - kalt Vivosmart. Borte er begge de to unike funksjonene, og tilbake er en mer tradisjonell tracker med oppladbart batteri og en skjerm du må trykke på for å få se.

Har Garmin likevel klart å bevare noe som skiller seg ut? Bli med videre.

Designet

Sammenliknet med Fitbits rimelig gigantiske Charge er Garmin Vivosmart for nett og elegant å regne, men det er fortsatt snakk om sort plast.

Denne er likevel lettere å få til å gli inn i de fleste antrekk ettersom den er mindre og ikke har noen detaljer annet enn en Garmin-logo på undersiden.

Størstedelen av oversiden utgjør en kapasitiv touchskjerm som lar deg sveipe mellom de ulike tingene båndet tracker. Her får du klokkeslett og dato, antall skritt, skritt igjen til målet, en søyle som fylles opp etter hvert som du sitter stille, antall kalorier, distanse tilbakelagt og musikkstyrer for mobilen.

Og det siste er nettopp av det som er litt unikt med Vivosmart - så lenge mobilen er i nærheten sendes alle pushvarsler dit som vibrasjoner på håndleddet. Ekstremt praktisk om du, som undertegnede, har en tendens til å ha mobilen på lydløs, liggende et sted du ikke umiddelbart får med deg at det skjer noe.

Les også: Vi har testet ni aktivitetstrackere. Dette er de beste

Notoriske påminnelser

Garmin har stort fokus på at du skal påminnes at du må bevege deg, noe for eksempel Fitbit ikke gjør i det hele og store.

Når den nevnte søyla blir full, altså at du har sittet stille for lenge, vibrerer båndet med beskjeden "Move!" på displayet.

Veldig effektivt om du er av dem som rett og slett trenger en dytt iblant. Det er heller ikke lange stunden du skal opp og stå før Garmin-båndet er fornøyd - en tur til andre kanten av kontoret gjør susen hos oss.

Det er den langvarige stillesittingen funksjonen vil til livs, og det gjør den effektivt - om du faktisk reiser deg og flytter på rumpa når det vibrerer.

TEST: Så gode hodelykter får du for under 2000 kroner

Skrittelleren er godt innenfor godkjent nøyaktighet.
Skrittelleren er godt innenfor godkjent nøyaktighet.

Nøyaktig

Selve skrittelleren virker å være godt kalibrert. Vår testrute på 200 steg talte den som 197 steg, og det er godt innenfor akseptabel feilmargin.

Dagsmålet settes også automatisk etter ditt historiske aktivitetsnivå, og igjen er formålet å dytte deg litt og litt i retning av å bli mer aktiv hver eneste dag. For hver gang du når målet, settes nemlig det neste litt høyere.

Søvntrackingen er dessverre manuell, slik at du må fortelle båndet at du legger deg. Det skal imidlertid merke at du står opp automatisk, men det fungerer dessverre ikke spesielt bra i praksis.

Du kan dog gå inn i appen og redigere både innsovnings- og oppvåkningstidspunktet i etterkant.

Vibrasjonsmotoren kan også brukes til å vekke deg om morgenen eller når som helst ellers du stiller inn alarmen.

Tampen brenner

Båndet har også en del andre, mer eller mindre nyttige funksjoner, som for eksempel "Finn telefonen min".

Såfremt du er innenfor bluetooth-rekkevidden til telefonen kan du få telefonen til å spille av en alarm samtidig som du kan bruke båndet til å leke tampen brenner basert på styrken på bluetooth-signalet. Smart!

Du kan også pare båndet med ANT+-kompatible pulsbelter eller -sensorer for å vise pulsen mens du trener.

Vår største innvending mot Garmin er nok fortsatt Connect-appen. Grensesnittet er nok det mest amatørmessige av alle aktivitetsarmbåndene, og navigasjonen er ikke spesielt intuitiv, selv om du kan velge plassering på de fleste modulene. 

Batterilevetiden er også middels - snaue seks dager med middels bruk er i nedre sjikt blant dagens målere, men samtidig ikke så ille når du tenker på at vibrasjonsmotoren er i bruk sikkert 50 ganger om dagen.

Les også: Derfor er lumentallet viktig for hodelykten

Båndet er enkelt og minimalistisk utformet. Ladeløsningen er imidlertid noe merkelig.
Båndet er enkelt og minimalistisk utformet. Ladeløsningen er imidlertid noe merkelig.

Merkelig ladeløsning

Vi må også nevne den rare laderen Garmin har valgt å utstyre Vivosmart med.

I stedet for en ren kabel har Garmin laget en slags "klips" du fester båndet i for å lade. For det første er det vanskelig å plassere båndet riktig, og virker i tillegg som unødvendig innviklet når alle andre klarer seg med kabel.

Klipsen inneholder også en ekstra mekanisme som vi ser for oss at kan bli ødelagt etter hvert.

Hadde den hatt en funksjon utover ren lading og dataoverføring hadde det vært forståelig, men undertegnede kan i alle fall ikke skjønne hvorfor dette skal være en bedre løsning enn en helt vanlig kabel.

TEST: Polar M400: Denne avslører at du er en kontorrotte selv om du trener ofte

Garmin-appen er fortsatt den minst gode av aktivitetstracker-appene. Positivt er imidlertid at du kan sette den opp omtrent akkurat som du vil.
Garmin-appen er fortsatt den minst gode av aktivitetstracker-appene. Positivt er imidlertid at du kan sette den opp omtrent akkurat som du vil.

Konklusjon

Vi liker Garmin Vivosmart, selv om den verken kan skilte med ett års batterilevetid eller innebygget pulsmåler.

Push-varslene fra telefonen gjør at Vivosmart gir en viss smartklokkefølelse, selv om den i praksis bare er en liten ekstra skjerm, og de konstante bevegelsespåminnelsene tror vi er gull verdt for folkehelsa.

Vi vil nok fortsatt rangere Fitbit Charge hakket over Vivosmart, men Vivosmart (eller kanskje Jawbones kommende Up3) har overtaket om du er av dem som trenger mer enn rene tall for å huske på å bevege deg.

1200 kroner er imidlertid ganske stivt, spesielt når du kan få lillebror Vivofit til 700 kroner. Det kan være et vel så godt alternativ.

Les også:

Nå kommer også Jawbone med pulsmåling

Derfor viser Fitbit frem de nye produktene i Norge først

TEST: Bose SoundSport: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.