T2

Test: RHA MA450i

Gode budsjettplugger til mobilen

TEST: Men kan britiske RHA ta over budsjettronen fra Sennheiser?

RHA MA450i er et godt sett øreplugger til en overkommelig pris.
RHA MA450i er et godt sett øreplugger til en overkommelig pris. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
15. feb. 2013 - 19:24
Vis mer

Britiske RHA – Reid and Heath Acoustics - er et relativt ukjent merke for nordmenn flest, men er tilgjengelig gjennom Apples nettbutikk eller direkte fra produsenten selv.

Tung konkurranse

Modellen MA450i konkurrerer i et prissegment hvor vi flere ganger har utropt Sennheiser til vinnere med modellene CX300-II Precision og CX400-II Precision.

Det er også et marked med et vell av alternativer, og det er derfor med en viss overraskelse vi kan melde at RHA faktisk har mye å komme med.

Utformingen først. MA450i har hus bygget av aluminium, noe som ikke er så vanlig i dette prissegmentet. Settet har også mikrofon og fjernkontroll (kun for Apple-produkter), og det følger med hele sju ulike par med gummiputer og en liten bæreveske.

Den halvannen meter lange ledningen er kledt i tøy for å redusere kabelvikling og forlenge levetiden. Dette er et konsept vi tidligere har vært litt skeptiske til, ettersom det ofte fører til at gnisninger mot ledningen høres ekstra godt gjennom musikken.

Her er det heldigvis ikke noe stort problem. Gnisninger kan til en viss grad høres, men ikke mer enn at det fint går an å overse. Selve pluggen er rett og har en myk og fleksibel overgang til ledningen.

TEST: Ekte hifi på hodet

Pakken inneholder pluggene, sju par gummiputer og en liten bæreveske.
Pakken inneholder pluggene, sju par gummiputer og en liten bæreveske.

Sitter godt på plass

Bærekomforten er knallgod, og for undertegnedes ører passet standardstørrelsen på putene helt utmerket. Skulle det ikke være tilfelle for deg, har du som nevnt seks andre størrelser å velge mellom.

Som vanlig er det også spesielt viktig å finne et sett puter som passer perfekt – du har ingen bøyle eller annet remedie for å holde dem på plass, og en god forsegling er viktig også for lyden, spesielt når det kommer til bassgjengivelse.

Vi synes MA450i sitter veldig godt på plass i ørene, og selv ved intens hoderisting holder de seg der de skal være. Disse kan du definitivt trene med.

Konstruksjonen er for øvrig helt lukket, slik at du ikke risikerer å forstyrre sidemannen på t-banen nærmest uansett hvor høyt du spiller. De sperrer også ute en hel del lyd.

God lyd til prisen

Så til lydkvaliteten. MA450i spiller veldig godt til prisen, etter vår mening. De fremstår som relativt nøkterne, med fin balanse og solid trøkk gjennom hele registeret. Bassen er pent kontrollert, men har plenty med kraft der kraft er tiltenkt. Det gir troverdighet. 

Mellomtonen mangler likevel oppløsningen til mange dyrere hodetelefoner, og den lukkede konstruksjonen gjør at lydbildet ikke blir like luftig som det kunne ha vært.

I toppen mangler RHA-pluggene litt kontroll, og det gjør at vi opplever en viss lyttetretthet underveis.

De lyseste tonene kan nemlig fort bli litt skjærende og "harsh", særlig på “insisterende” vokaler, trompeter og elgitarer.

Problemet er størst rett ut av eska, så du bør la dem spille seg inn i noen timer før du feller dommen, men problemet forsvinner aldri helt.

Klangbalansen er for øvrug litt på den kalde og kyniske siden, men det er mer en smakssak enn en kvalitetsindikator.

Med sine 16 ohm er disse pluggene for øvrig veldig lettdrevne, og med en iPhone 4 sa vi oss godt fornøyde med cirka 40 prosent av maksimalt volum.

Fjernkontrollen har lite bevegelse i knappene, men fungerer likevel helt greit. Brukbar er også mikrofonen.
Fjernkontrollen har lite bevegelse i knappene, men fungerer likevel helt greit. Brukbar er også mikrofonen.

Konklusjon

Sammenliknet med de nevnte Sennheiser-settene har RHA-pluggene mange av de samme kvalitetene, med fyldig (om enn ikke spesielt dyp) bass og krisp diskant. Eminent bærekomfort, mer eksklusive materialer og større tilbehørspakke er bonus.

Svaret på spørsmålet i ingressen er derfor ja: Sennheiser har definitivt fått en god konkurrent i budsjettsegmentet.

Dette er et meget godt kjøp, men du bør likevel styre unna om du er følsom for de lyseste frekvensene - RHA MA450i kan nemlig bli litt for ivrige iblant.

NB: Karakteren på denne testen var opprinnelig satt til 8, men vi har etter nøyere lytting og sammenlikning med konkurrentene valgt å justere den opp til 9.

Les også:

TEST: Gode høyttalere for lite penger

Disse får maks lyd ut av din iPhone

Endelig har Sonos fått en verdig konkurrent  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.