T2

TEST: Fujitsu Lifebook P3110

Fujitsu Lifebook P3110 er en brukbar pakke, men koster sitt og har noen små irritasjonsmomenter.
Fujitsu Lifebook P3110 er en brukbar pakke, men koster sitt og har noen små irritasjonsmomenter. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
5. mars 2010 - 10:06

Fujitsu Lifebook P3110

Produkttype: CULV-PC med 11,6-tommers skjerm.

Pris: Cirka 7.700 kroner

Vurdering

Pluss:

  • Brukbar ytelse
  • Kjølig og stillegående om den ikke blir satt på store prøver
  • Bra tastatur


Minus:

  • Vanskelige taster på pekeflaten
  • Litt tung
  • Forholdsvis høy pris

Fujitsu har valgt å gå en litt annen vei enn de fleste andre på CULV-markedet.

Business-PC

Lifebook P3110 er nemlig noe så uvanlig som en businessrettet mini-PC, noe som blant annet vises ved at den kommer med Windows 7 Professional som standard og 3G-kort innebygget.

I tillegg stiller den i en litt annen prisklasse, ettersom den billigste varianten koster hele 6500 kroner.

Til å være en såpass kostbar affære er vi overrasket over mengden plast Fujitsu har brukt. Hele maskinen er nemlig laget i en blanding av blank og matt plast, og særlig topplokket er en fingermerkemagnet uten like.

PROFF: Windows 7 Professional er standard på Fujitsu Lifebook P3110. Stein Jarle Olsen

Resistent

Designet er ellers svært minimalistisk og uten fiksfakserier. Tastaturet er riktig bra, med god respons, store taster og fornuftige tasteplasseringer.

Det går i tillegg helt ut i bredden, slik at ikke masse plass blir sløst vekk på en stor plastramme, slik tilfellet for eksempel er med Samsung X120.

Fujitsu hevder også at tastaturet er søl-resistent, men det turte vi rett og slett ikke å teste, så vi får anta at det stemmer.

Hardtastet

Pekeflaten er vi på sin side ikke overbegeistret for. Den er først og fremst litt i minste laget, og for det andre er tastene veldig kresne på hvor du trykker – litt for langt mot midten, og du kan være sikker på at klikket ikke blir registrert. Veldig irriterende i lengden, og noe som enkelt burde ha vært korrigert fra Fujitsus side.

Byggekvaliteten er det imidlertid lite å si på, selv om topplokket kanskje kunne beskyttet skjermen noe bedre mot trykk og støt.

Vi ser enkelte rysninger i skjermen bare ved lette trykk på lokket. P3110 veier også noe merr enn konkurrentene (1633 gram med batteri), noe som sannsynligvis skyldes 3G-modemet.

KRESEN: Musetastene er litt vanskelige å venne seg til.

Glossy

Skjermen er av den blanke og reflektive typen, men er lyssterk og fin. Den kan imidlertid ikke bøyes veldig langt tilbake, noe som kan være litt irriterende på trange steder, for eksempel i et flysete.

På innsiden finner vi en Intel Core 2 Duo SU7300-prosessor, 4 GB RAM og 500 GB harddisk, altså nærmest identisk med de andre 11,6-tommerne vi har testet.

Dermed forventet vi at benchmark-resultatene ville være relativt like, noe de også var.

P3110 utmerket seg imidlertid med gode resultater på harddisktesten i PCMark 05. Der scoret den nesten 6000, noe som er snaut 1500 poeng mer enn flere av konkurrentene.

VENSTRE: Laderport, VGA og en USB-port.

Fin til HD

Verdt å merke seg er også at grafikkbrikken GMA 4500MHD støtter hardware-akselerasjon av video, slik at ikke prosessoren må stå for all jobben. Det gjør at du kan spille av video, selv i full HD-oppløsning, uten at det hakker og maskinen går i stå.

Vi testet med The Rules of Attraction i 1080P fra WMV HD Showcase, og noterte at avspillingen gikk helt jevnt og fint. Prosessorbruken lå mellom 10 og 25 prosent.

Vi er imidlertid litt forundret over at testmaskinen kom preinstallert med Windows 7 Professional i 32-bit-utgave.

32-bit-operativsystemer kan som kjent kun jobbe med rundt 3 gigabyte minne, og den siste gigabyten blir dermed overflødig.

Med et 64-bit-operativsystem hadde sannsynligvis minnescoren vært noe høyere.Imponerer ikke

HØYRE: Minnekortleser, mikrofon- og hodetelefoninngang, 2 USB-porter, Kensingtonlås og nettverksport.
Batteriet er på drøyt 56 Wh, altså en del mindre enn hos Samsung og Acer. I Battery Eater-testen fikk vi ganske nøyaktig 3 timer på full ytelse, mens den overlevde i sju timer og 41 minutter på lesetesten.

Det er minst av alle CULV-PC-ene i vår test, og litt skuffende, ettersom prislappen som nevnt er høyest.

I praktisk bruk kan du sannsynligvis forvente drøyt seks timer. Formen på batteriet er imidlertid fin, den lager ikke noen unødvendig klump, og maskinen passer derfor fint i en mappe eller sleeve.

HØYRE: Minnekortleser, mikrofon- og hodetelefoninngang, 2 USB-porter, Kensingtonlås og nettverksport.Kjølig

Ellers har Fujitsu satt inn en relativt brukbar høyttaler til å være en så liten maskin. Det er fortsatt ikke snakk om hifi-lyd, men langt mindre plastlyd enn flere av de andre maskinene i testen.

P3110 blir, som de andre CULV-maskinene, ikke særlig varm i bruk. Vifta trenger derfor ikke spinne ofte, og maskinen oppleves i all hovedsak som svært stillegående.

Den støyer riktignok noe under “load”, men med en så liten vifte kan man omtrent ikke forvente annet.

Dyr fornøyelse

Alt i alt er Fujitsus minste CULV-maskin en god pakke, men prislappen utelukker den sannsynligvis for mange. For businessbrukerne vil nok Windows 7 Professional og 3G-modem kunne være tungen på vektskåla som gjør at det blir Fujitsu og ikke en maskin fra en annen produsent.

For resten finnes det bedre (og billigere) valg som både gir bedre batteritid, lavere vekt og litt mer spennende design.

HØYRE: Minnekortleser, mikrofon- og hodetelefoninngang, 2 USB-porter, Kensingtonlås og nettverksport.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.