T2

TEST: Fritering uten olje

26. nov. 2008 - 07:29
Vis mer

Sunne pommes frites, eller freedom fries, som George Bush ville kalt dem, høres ut som det å slåss for fred eller for jomfruelig sex.

Men ikke desto mindre påstår Tefal at nye Actifry kan produsere nettopp det. Det høres ut som frihet fra bilringer og hjerteinfarkt, så kanskje Bush-ern har rett?

Oljefri

Kort fortalt er Actifry en elektrisk frityrgryte uten frityrolje. Poenget er at her er frityroljen, som absolutt ikke regnes til sikringskosten, erstattes med varmluft. Den eneste oljen du skal tilsette, er en ørliten måleskje med matolje, slik som rapsolje, olivenolje eller noe annet som er sunt for kropp og sjel.

For å transformere potetbitene til pommes frites så trengs varme.

Men i stedet for å være en frityrheksegryte, er dette en varmluftsovn med røremekanisme. Du vipper opp plastlokket, slår opp håndtaket og vips, så kan du løfte opp hele gryta som om det var en dyp stekepanne.

Oppi her tømmer du potetbiter eller andre ting som skal friteres. Så er det bare å legge på lokket og trykke på knappen. Stiller du inn timeren på antall minutter slipper du å passe klokka.Men like bra?

Vi ville teste påstanden om at dette er rene helsekosten, som attpåtil kan heve standarden på det vanlige kjøkkenet.

Først tenkte vi at vi skulle gjøre det enkelt, ved å kjøpe ferdigkappede, frosne pommes frites. Og riktignok fant vi et rikholdig utvalg av slikt i fryseren på Rema, men alle vi fant hadde et betydelig fettinnhold.

Løsningen ble å kjøpe poteter og kappe dem opp med et dertil egnet verktøy som har ligget ubrukt i skuffen i årevis. Vi visste at den ville komme til nytte.

Enkelt

Så var det bare å fylle på og helle en måleskje med rapsolje over, trykke på knappen og stille inn tiden. Superenkelt.

Nesten overraskende; etter tilmålt tid var resultatet nydelige sprø pommes frites.

Men smakte de som den vanlige fettdryppende varianten? Nei ikke helt, men minst like gode. Og garantert mye sunnere med bare tre prosent sunt fett i stedet for 18 prosent usunt fett som er det vi vanligvis tyller i oss.

Nå er poteter bare en av masse ting som kan friteres i Actifry. Det følger med en bok med oppskrifter og tips om hvordan du kan få fart på kjøkkenkunstene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.