T2

Test: RHA MA750I.

Fenomenalt god valuta for pengene

TEST: RHA MA750i.

RHA beveger seg opp et segment, og leverer fenomenalt god lyd til en absolutt overkommelig pris.
RHA beveger seg opp et segment, og leverer fenomenalt god lyd til en absolutt overkommelig pris. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
26. okt. 2013 - 13:29

RHA MA750i

Frekvensområde: 16 Hz - 22000 Hz

Impedanse: 16 ohm

Sensitivitet: 100 dB

Kabel: 1,35 meter

Annet: Mikrofon/fjernkontroll for iOS-enheter

Pris: 690 kroner (Apple Store)

Vi kåret britiske Reid Heith Acoustics’ MA450i til testvinner da vi testet øreplugger til et par hundrelapper tidligere i år.

De imponerte med høyt detaljnivå og fenomenal bærekomfort, og danket derfor ut mer etablerte merker som JBL og Sennheiser.

Luksusplugger

Nå har RHA lansert nye øreplugger, denne gang i litt mer påkostede varianter. Vi har fått inn toppmodellen MA750i, som har fått helt nye elementer og mer robuste materialer.

Disse pluggene virker solide fra ende til annen, med en tykk, gummikledt ledning, hus i rustfritt stål og generelt høy kvalitetsfølelse.

Samtidig opplever vi etter rundt en måneds bruk allerede at koblingen der ledningen splittes i to viser tegn til slitasje. Drar vi i kabelen fra undersiden, faller lyden i den ene pluggen ut.

Samtidig har RHA tre års garanti på alle sine øreplugger, noe som gjør oss litt tryggere, og RHA hevder settet vi fikk tilsendt var en preproduksjonsmodell og at modellene i butikken skal være mer robuste. 

Vi er litt usikre, og venter nå på et nytt sett. Vi kommer til å oppdatere testen om det andre settet oppfører seg annerledes.

Vi har også ganske dårlig erfaring med øreplugger bygget i "tunge" materialer som stål, da begge testsettene med Monsters Turbine- og Turbine Pro-plugger feilet etter noen få måneder med normal bruk.

TEST: 9 par gode hodetelefoner: Ekte hifi på hodet

Tilsynelatende svært solid utformet, men testenheten vår brøt likevel sammen etter en drøy måned. Det lover ikke godt for kvaliteten, men RHA har forsikret oss om at problemet skyldtes at vi fikk en preproduksjonsmodell. Stein Jarle Olsen

Kabelring

Pluggene skiller seg fra lillebror MA450i ved at de har en kabel som er bøyd i en ring du skal ha over øret, sannsynligvis fordi de i seg selv veier en del mer og dermed lettere vil bli ødelagt om hele ledningen skulle henge og dingle under selve pluggene.

Denne ringen sitter riktignok bare sånn passe godt på plass, og særlig om du beveger deg vil du kunne merke at den slenger litt frem og tilbake på øret, noe du kan merke i lyden.

Det følger med en klype, men denne passer rett og slett ikke til den tykke ledningen. Vårt forsøk på å sette den på endte med at vi knakk hele klypa, noe som er synd, da det hadde gjort slitasjen på ledningen mindre.

Det følger med en rekke ulike typer silikon- og gummiputer, så det bør være mulig å finne et par som passer perfekt akkurat til deg.

Samtidig fant undertegnede den beste passformen med det minste paret gummiputer her, mens mediumstørrelsen var bedre på MA450i. Det kan gjøre at de som har mindre øreganger enn mine vil ha problemer med disse.

Kjøper du kanalplugger, vil vi som vanlig for øvrig anbefale å bruke god tid på å finne det riktige puteparet, da det kan ha mye å si for lyden.

TEST: Denon AH-D7100: Oppfølgeren til en av verdens beste hodetelefoner

Ingeniørlyd

Og lyden, den er det tydelig at RHA har kontroll på. "Sound. Engineered." er selskapets slagord, og vi må si oss svært fornøyd med det ingeniørene hos RHA har skrudd seg frem til her.

De har bevart detaljnivået og oppløsningen som preget den billigere lillebroren, men samtidig myket opp den skjærende diskanten vi reagerte litt på med MA450i.

Det gir en lyd som er svært nøktern og analytisk, men det er ingen tvil om at MA750i også har power nok når det trengs. Lydbildet er bredt og luftig, selv om det fortsatt er litt å gå på opp til plugger som koster tre-fire-fem ganger så mye.

Det låter akkurat så engasjerende og involverende som bare ørekanalsplugger kan gjøre, og de makter å bevare roen og balansen selv om bassen pumper. Det gjør at du kommer veldig tett på musikken, og du kan også spille høyt uten å bli sliten i ørene.

Lydsignaturen er svært nøytral - basstungt uten å låte som Bose, analytisk uten å bli helt Sennheiser-aktig.

Det er kanskje unødvendig å poengtere det, men vi liker dette svært godt.

TEST: 8 solide trådløse høyttalere

Det følger med en haug med øreputer. Stein Jarle Olsen

Isolerer godt

Vi liker også at de lekker svært lite lyd, og de sperrer også ute så mye at du nærmest må være ekstra oppmerksom om du beveger deg i bystrøk.

Fjernkontrollen er dessuten meget god, og også her en mer påkostet variant av MA450i.

Den har relativt dype taster med god respons, og det gjør det enkelt å styre musikk og volum.

Vi har ikke testet mikrofonen inngående, men ikke fått noen klager på den i løpet av de titalls samtalene vi har gjennomført i testperioden.

Konklusjon

For en gangs skyld kommer vi nordmenn også godt ut av en valutakonverteringssituasjon.

Fra £90 i Storbritannia har MA750i fått en norsk pris på 690 kroner.

Det er det absolutt verdt, og dette må være ett av de beste kjøpene i denne prisklassen uansett hvilket hodetelefonformat du er ute etter.

Vi håper bare enheten vi fikk faktisk var et uferdig produkt, for det er synd om de faktisk er så dårlig utformet som vårt var.

Les også: Slik fungerer komprimering av musikk

PS: Vi har også hatt inne MA650i, som plasserer seg mellom 750i og 450i i pris, og disse er vi ikke like begeistret for. De er like lette og behagelige som innstegsmodellen, men har en mer basstung, nærmest grøtete lyd som ikke likner de to andre settene i det hele tatt. I en blindtest ville vi garantert trodd 450i kostet langt mer enn 650i.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.