T2

TEST: – Et vanvittig trykk

Lite å utsette på Monster Turbine Pro. Dette er rett og slett kanonlyd i en bitteliten pakke - såfremt du har råd, da.
Lite å utsette på Monster Turbine Pro. Dette er rett og slett kanonlyd i en bitteliten pakke - såfremt du har råd, da. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
12. mai 2010 - 13:29
Vis mer

Monster, opprinnelig en produsent av lydkabler, har sakte, men sikkert, tatt en del av markedet også for øreplugger og hodetelefoner.

Modellen Beats by Dr. Dre har gått som en farsott blant artister og andre kjendiser, selv om vi ikke var overbegeistret da vi testet dem for en stund siden.

Beats by Dr. Dre: En plage for omgivelsene

Audiofil

”Designet for seriøse audiofile og profesjonelle”, sier Monster om sine Turbine Pro-øreplugger. Og det kan det godt være noe i, for dette er virkelig øreplugger som spiller heftig nok til å blidgjøre de aller fleste.

Først til fakta. Turbine Pro har en veiledende pris på 2.499 kroner, som ikke akkurat gjør dem til de billigste på markedet.

Til den prisen får du imidlertid en ganske imponerende salgspakke, med pluggene, festeklips, en hel haug med ulike øreputevarianter, hele to bærevesker i lær og 6,5mm-adapter.

Du får også det som nok er markedets beste garantiordning. Om du ødelegger ørepluggene, får du et nytt sett av Monster, selv om det skulle være din egen feil at de ble ødelagt. (Gjelder riktignok bare én gang.) Veldig bra!

Solid

Ikke at sjansen for at du ødelegger dem med det første er særlig stor – Monster er kjent for å produsere solide ting, og er det noe man umiddelbart legger merke til med Turbine Pro, er det at de er svært solid bygget.

Kablene er relativt tykke, selve elementhuset er laget i metall (kobber, mer om det senere) og både fester og selve 3,5-millimeter-pluggen, som er vinklet, virker svært motstandsdyktig mot slitasje og annet som oppstår når pluggen rives hit og dit i lomma.

Tilpasningsdyktig

Pluggene er komfortable å ha på, også over lengre perioder. Det voldsomme antallet øreputer sikrer at de aller, aller fleste finner minst én type som passer i øret.

Pluggene sitter også stort sett godt fast, til tross for at husene er laget i metall, og dermed veier litt mer enn hva som ofte er tilfelle med plastplugger.

Når du sitter i ro, trenger du ikke skyve pluggene langt inn i øregangen for å treffe ”sweet spot”, heller.

Kanalpluggdesignen gjør dessuten at det meste av støy fra omgivelsene stenges ute, i tillegg til at pluggene lekker lite lyd i seg selv.To bærevesker og en drøss med ulike puter er blant innholdet i tilbehørspakken til Monster Turbine Pro.
To bærevesker og en drøss med ulike puter er blant innholdet i tilbehørspakken til Monster Turbine Pro.

Drar ned

Det eneste vi reagerer litt på med selve designet, er festet der de to kablene blir til én. Dette er litt i tyngste laget, og kan bidra til å trekke litt ekstra i ørepluggene.

Dessuten vil nok noen synes den rundt meterlange kabelen er litt i korteste laget. Du kan for eksempel ikke bruke den med PC-en under bordet om du ikke vil sitte med hodet nede i bordflata.

Så langt er det meste positivt, men hva så med lyden?

Turbine Pro kommer i to varianter – en med hus i gull, som skal ha ekstra fokus på bassresponsen, mens kobbervarianten, som vi tester, hevdes å ha ekstrem nøyaktighet over hele registeret.

Luftig

Og det er virkelig kvalitet i det Monster her har laget. Først og fremst imponeres vi av et svært luftig og åpent lydbilde.

Det er nesten utrolig at det er så små øreplugger som leverer det lydbildet vi her blir presentert for, og noe vi tidligere stort sett bare har hørt i hodetelefoner som fullstendig omslutter øret.

Bassen er kjellerdyp, og det er nesten vanskelig å tro hvordan gullutgaven skal ha enda bedre respons i de laveste frekvensene.

Både i diskant og mellomtonen er det også i all hovedsak klokkeklart, og vi merker hvordan musikk vi ikke har hørt på på lenge, igjen kommer til liv med Turbine Pro.

På noen typer musikk kan vi muligens høre, for å sitere redaktøren av et av våre fagblader på området, en ”liten aksentuering i øvre mellomtone”.

Varmt

Der denne på Beats by Dr Dre-klokkene artet seg som et tynt slør over vokalen, dreier det seg her om en form for overnøyaktighet som like godt kan skyldes at vi ikke har vært borti såpass hyperdetaljerte og veloppløste øreplugger på svært lenge.

Turbine Pro-pluggene har stålkontroll gjennom hele registeret, og for de som foretrekker varm, amerikansk vellyd, er dette nesten så bra som det blir.

Best høres det ikke overraskende ut på velprodusert, dunkende, amerikansk r’n’b og annen trommehinne-utfordrende musikk, men klarheten og varmen vil også gi deg svært gode opplevelser om du trives i mer melankolsk eller melodiøst territorie.

Vær imidlertid oppmerksom på at om musikksamlingen din består av mp3-filer med lav bitrate, bør du kanskje revurdere å kjøpe Turbine Pro. De har nemlig en enestående evne til å avsløre dårlige lydfiler, og det kan forringe opplevelsen mange, mange hakk.

Konklusjon

Likevel: Monster Turbine Pro leverer et voldsomt lydtrykk, svært engasjerende lyd og sitter godt i øret.

Pinlig nøyaktig er det kanskje ikke alltid, men for de som liker denne type lyd, er dette veldig, veldig bra.

Prisen er naturligvis høy, men 2.500 kroner er ingenting sammenliknet med hva enkelte bruker på høyttalere til stua. Og disse låter kanskje bedre.

TEST: Hifi-lyd på budsjett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.