T2

Test: CANON LEGRIA MINI X

Et kamera for sangere og bloggere

TEST: Canon Legria Mini X. Med Didrik Solli-Tangen.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
17. mars 2014 - 19:11
Vis mer

Canon Legria mini X er allerede kalt «selfie-kameraet», fordi utformingen med vippbar skjerm og vidvinkel gjør det så enkelt å filme seg selv. Kameraet har høy kvalitet og profesjonelle funksjoner. Men vi kan like godt lufte det store spørsmålet allerede nå:

Hvem kommer egentlig til å kjøpe dette kameraet?

For er det ikke sånn at mobilen er bra nok for de fleste, mens de profesjonelle gjerne vil satse på mer avansert utstyr?

Kanskje. Det vi kan slå fast er at dette kameraet har noen unike kvaliteter som mobilen mangler. Så får hver enkelt vurdere om det veier opp for ekstra kostnad og veskefyll.

Lydfokusert

La oss begynne med lyden.

Legria mini X har satset på kraftige stereo-mikrofoner og ukomprimert lineær PCM-lyd av høy kvalitet. Dette gjør kameraet godt egnet til intervjuer og selvsnakk, men ikke minst gode musikkopptak på enklest mulig vis.

Det er nettopp derfor vi lot sangeren og TV-ansiktet Didrik Solli-Tangen prøve kameraet noen dager. Han ble imponert.

– Kameraet er utrolig hendig. Det er lett å bruke, har utrolig god lyd og bildene er bra, konkluderer Didrik Solli-Tangen etterpå.

Det eneste han reagerer litt på er touch-skjermen, som fort blir for knotete å bruke.

I videoen over kan du se og høre mer om hvordan Didrik Solli-Tangen brukte kameraet og hva han synes.

TEST: Denne gjør favoritthodesettet ditt trådløst

Musikere

Kort sagt synes Legria mini X å være et godt verktøy for musikere som vil gjøre kjappe opptak i høy kvalitet, nærmest som en lydopptaker med bilde. Opptakene kan legges rett på Youtube.

Denne typen lydkvalitet er langt bedre enn hva du finner på en vanlig mobiltelefon, eller for den saks skyld et speilreflekskamera med vanlig ekstern mikrofon.

Dynamikken spenner seg godt fra stillhet til høy musikk, mer eller mindre automatisk håndtert av kameraet.

Det er også mulig å justere lydnivåene manuelt, noe som kan monitoreres ved hjelp av indikatorene på skjermen eller ved å plugge inn headsettet og lytte selv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Kameraet har dessuten inngang for ekstern mikrofon, noe som gir ytterligere muligheter for den som er opptatt av å få den beste lyden.

Bildekvaliteten

Canon Legria mini X er utstyrt med en 1/2,3” bildebrikke av det vi må si er god kvalitet for dette formatet. Kameraet støtter AVCHD (1080i50) og MP4 (1080p25).

Bildekvaliteten er godt brukbar selv i lite lys, noe opptakene av Didrik Solli-Tangen til dels viser. Innebygget optisk bildestabilisator skal holde bildet stødig, men fungerer dessverre bare i nærbildemodus.

Det er ingen egentlig zoom på dette kameraet, du kan velge mellom ekstrem vidvinkel (170 grader) eller et mer normalt utsnitt (tilsvarende 35mm). Det siste er i praksis en digital zoom, altså et utsnitt av vidvinkelbildet.

Ultravidvinkelen gjør kameraet godt egnet til selfie-opptak, der en strak arm gir god plass til både deg selv og omgivelsene.

Verdt å merke seg er at en slik ultravidvinkel gir en betydelig fisheye-effekt med forvrengte linjer i bildet.

Stikker du nesa for langt fram vil den framstå som ganske enorm, og et ansikt i ytterkanten av bildet vil framstå svært forvrengt. Mange vil synes at det bare er en morsom effekt, og de øvrige er herved advart.

Det normale utsnittet vil gi et relativt vanlig bilde, men krever en lang arm for full selfie-effekt.

Kameraet har en stillbildefunksjon som gir 12 megapiksler med ultravidvinkelen. Du må velge på forhånd om du vil ta stillbilder eller video. Bildekvaliteten gir deg ikke mye ekstra i forhold til et mobilkamera, foruten den nevnte og morsomme fisheye-effekten.

Kameraet har også en egen timelapse-funksjon, samt mulighet til enkel hurtig- og saktevideo.

TEST: Philips Fidelio HTL9100/12: Supersmart lydplanke med ekte surround

Mobil

Både bilder og video kan overføres til mobilen ved hjelp av en tilhørende app, både på direkten og i etterkant.

Det er relativt enkelt å overføre bildene ved hjelp av wifi, men selvsagt mer komplisert enn å bare filme med mobilen og ha klippene liggende på mobilen i utgangspunktet.

Akkurat dette kan være den lille ekstra bøygen for mange som skal velge mellom å bruke mobil eller eget kamera, og vi tror dette må kunne gjøres enda enklere.

Canon leverer også en egen panoreringsplate som kan fjernstyres sammen med kameraet, slik at det totalt sett kan gi en 360 graders opptaksradius.

Dette er primært tenkt som overvåkningskamera, noe også kameraet i seg selv har innebygde funksjoner for. Det er altså mulig å overvåke bildene direkte over internett ved hjelp av dette kameraet.

Dette kameraet har USB for direkte overføring av filer, HDMI for direkte bildeoverføring, hodetelefonutgang og mic-inngang. I tillegg er det egne knapper for av/på (med linsedeksel), rec-volum, avspilling og opptak.

Innstillinger gjøres på touch-skjermen, som for øvrig er regulerbar i én akse fra foran til bak kameraet.

Konklusjon

Vi sier oss enige med Didrik Solli-Tangen, som mener dette er et utmerket kamera til sitt bruk.

Lyden imponerer veldig til dette formatet å være, og vi tenker kameraet vil passe utmerket for mange journalister, bloggere og musikere. Det er svært enkelt i bruk, og leverer topp kvalitet.

Så gjenstår det bare å se om det frister mer enn å bare ta fram mobilen.

Canon Legria mini X er ventet på det norske markedet i løpet av mars, og har en pris på ca 3700 kroner.

Les også:

TEST: TEST: Fem store Bluetooth-høyttalere

TEST: D-Link EyeOn Baby Wifi-kamera: Ubrukelig og uforsvarlig

TEST: Sony HMZ-T3W: Egotripp-gadget med stor E

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.