APPS

Test: null

Et gratis og ubegrenset sky-alternativ

iOS-/ANDROID-APP: BitTorrent Sync lar deg synkronisere bilder og andre viktige filer helt gratis og uten plassgrenser.

Marius ValleMarius ValleJournalist
28. aug. 2013 - 11:30
Vis mer

Mange forbinder kanskje BitTorrent med piratkopierte filmer. Teknologien kan brukes til så mangt, og langt mer enn bare piratkopier. En interessant og praktisk løsning er å bruke det til å ta sikkerhetskopier av innholdet på mobilen din. 

Ikke til en skytjeneste som Dropbox eller iCloud, men til PC-en din. Mens de førstnevnte har begrensninger på hvor mye du kan lagre gratis, er det du selv som avgjør hvor mye plass du vil bruke på PC-en din.

Skulle du for eksempel trenge 500 GB ekstra lagring får du en ekstern harddisk for under 500 kroner. Til sammenligning koster 500 GB på Dropbox 3000 kroner. 

Har du mye data er det altså fornuftig å i det minste vurdere om en løsning som BitTorrent Sync kan være et alternativ.

Android-brukere har kost seg med appen en stund, men nå er den også tilgjengelig på iOS.

LES OGSÅ: Denne appen gjør det lett å ta med appene dine til en ny mobilEn skytjeneste som Dropbox gir deg mange av de samme mulighetene, og har noen fordeler.

Ulempene

Først skal vi se litt på ulempene ved å ta i bruk BitTorrent til synkronisering. Den største og mest åpenbare er at synkronisering kun kan skje når enhetene som skal synkroniseres er på og koblet til internett. Altså må PC-en din i praksis være på hele tiden om du vil benytte deg av automatisk synkronisering av bilder for eksempel.

Du må dessuten selv håndtere sikkerhetskopiering av sikkerhetskopien. Det vil si at du må sikre deg at alle filene dine ikke blir borte dersom harddisken går ad undas. Det betyr i praksis at du må ha to harddisker, eller synkronisere med flere PC-er.

Og skulle huset ditt brenne ned, forsvinner alt sammen. Fordelene med skytjenester som Dropbox og iCloud er at tjenestetilbyderen sørger for sikkerhetskopiering av dataene dine.

LES OGSÅ: Slik bruker du skyen til å få alle bildene over på PC-en

Fordelene

Det er imidlertid mange fordeler. Det du i prinsippet gjør er å synkronisere mapper på enhetene dine med hverandre. Om du for eksempel vil kopiere alle bilder og videoer du tar med telefonen til PC-en, setter du opp synkronisering av kameramappen på telefonen. Etterhvert som du tar bilder, vil de lastes over til PC-en.

Dersom PC-en din ikke er på, vil synkroniseringen gjennomføres neste gang både mobilen og PC-en er koblet til internett.

Dette er også en enkel måte å synkronisere bilder, video og annet innhold med nettbrettet ditt. Så lenge du har tilgang til en mappe, kan du synkronisere den.

Dette gjør det for eksempel enkelt å sørge for at musikken på PC-en finner veien til mobilen uten noen form for tilkobling.

En annen stor fordel er åpenbart at ingen andre kan snoke i dataene dine. Skytjenester kan tross alt i praksis overvåkes, og andre kan skaffe seg tilgang til filene dine. De siste måneders overvåkningssaker er kanskje grunn god nok til å velge BitTorrent Sync fremfor en stor skytjeneste.

LES OGSÅ: Slik sikrer du mobilen mot tyverDu kan enkelt overføre filer mellom mobiler med BitTorrent Sync.

Slik setter du det opp

Om du vil synkronisere med en PC må du først laste ned synkroniseringsprogrammet fra BitTorrents nettsider. Programvaren er tilgjengelig for Windows, Mac OS og Linux.

I oppsettet velger du hvilken eller hvilke mapper du ønsker å synkronisere. Disse mappene har en hemmelig streng med 33 tegn. Dette er på sett og vis passordet til mappen, som du må legge til på de enhetene du ønsker skal synkronisere med den.

Det er selvsagt fryktelig upraktisk å huske på slike passord, og du kan ikke selv bestemme hva dette skal være. Likevel er det en smal sak å koble sammen mobilen eller nettbrettet. Du kan nemlig høyreklikke på den delte mappen i programmet, og vise en QR-kode. Denne skanner du med BitTorrent Sync-appen på mobilen din, og vips så er de koblet sammen.

Om du bare vil synkronisere mobilenheter, som telefonen og nettbrettet ditt, trenger du ikke å sette opp programvare på PC-en i det hele tatt. Da holder det at du installere BitTorrent Sync-appen.

Ingen passord å huske på

En stor fordel her er at du ikke setter opp noen brukerkonto med passord. Det er enkelt og greit ingenting å huske på.

Appen er i seg selv veldig enkel i bruk. Du velger hvilke mapper som skal synkroniseres, mapper du ønsker å ta sikkerhetskopi av, og har mulighet til å sende enkeltfiler til andre mobiltelefoner direkte. Sikkerhetskopi av mapper er for øvrig begrenset til kamerarullen på iOS-enheter.

Filoverføring er enkelt. Du velger den eller de du vil sende, så viser appen en QR-kode. Denne skanner du så med den andre mobiltelefonen, så sendes filene over internett. 

Utover dette er det ingen kompliserte oppsett. Alt skjer automatisk så lenge du har samme passord på enhetene dine. 

LES OGSÅ: Slik bruker du Android-brettet ditt som PC-skjerm

Enkelt og ubegrenset

Det er faktisk ikke verre enn dette. Ingen avanserte oppsett, ingen brukernavn eller passord å huske på, og ingen begrensninger på hvor mye data du kan lagre. Og alt er dønn gratis.

En fullstendig erstatning for en skytjeneste som Dropbox er BitTorrent Sync imidlertid ikke. Det finnes ingen nettsider hvor du kan logge deg på for å få tilgang til filene dine, for eksempel. Å ha tilgang til dataene dine over alt er helt klart en av styrkene til skytjenestene. 

Alle endringer du gjør på andre mapper vil dessuten sette i gang dataoverføring. Om du ikke passer på, kan du risikere å bruke hele datakvoten i mobilabonnementet ditt på et blunk.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor mye data du har brukt

Vi liker imidlertid konseptet godt nok til at vi kan anbefale deg å vurdere dette som en erstatning for en vanlig skytjeneste.

BitTorrent Sync-appen laster du ned fra App Store eller Google Play.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.