T2

Test: FITBIT CHARGE HR

Endelig kan du få pulsmåling på håndleddet til enhver tid

TEST: Fitbit Charge HR.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
25. feb. 2015 - 20:17
Vis mer

Fitbit er markedsleder i det stadig voksende markedet for aktivitetstrackere, og nå er de ute med det andre av de tre produktene som ble lansert tidligere i vinter.

Vi sa oss godt fornøyd med Charge, og båndet vi nå har fått inn er i praksis det samme, bare med Fitbits såkalte "PurePulse"-teknologi under panseret.

Vi henviser derfor til Charge-testen for det grunnleggende, og vil hovedsaklig fokusere på forskjellene i denne testen.

Optisk pulsmåling

Den største forskjellen er altså pulsmåleren på undersiden av båndet, som viser seg som to grønne, kontinuerlig blinkende lys. For i motsetning til de fleste andre, liknende produkter, har Fitbit Charge HR kontinuerlig måling av pulsen din.

Teknologien fungerer ved å måle refleksjoner i huden, som endrer seg etter pulsen din fordi kapillærene utvider seg når hjertet slår.

Utformingen på oversiden er helt lik, men festemekanismen er endret til en mer klokkeaktig reim. Testutgaven undertegnede fikk tilsendt var small-størrelsen, som såvidt er stor nok til mine (rimelig tynne) håndledd, så om du ikke er veldig smal vil vi nok anbefale å velge large.

Båndet er dobbelt så bredt som mange av konkurrentene, og dermed litt vanskeligere å få til å gli inn i et antrekk. Det fås (snart) i fire farger - svart, plomme, blå og mandarin.

TEST: Garmin Vivosmart: Godt aktivitetsarmbånd med smartklokkefunksjoner

Rimelig nøyaktig

Så til den nye funksjonen, nemlig pulsmålingen. Den virker å være relativt enkel å få til å fungere, men Fitbit anbefaler at du plasserer båndet litt lenger opp på håndleddet om du bedriver aktiviteter med mye bevegelse.

Pulsmålingen i treningsøkter virker å være innenfor cirka 95 prosent nøyaktighet sammenlignet med et dedikert pulsbelte, noe vi vil påstå er brukbart.

Driver du med seriøs pulsbasert trening vil du sannsynligvis allerede inneha et mer avansert produkt, og da er heller ikke 95 prosent godt nok.

Det er det sannsynligvis for den gemene hop, men her kommer vi også til problemet, som er noenlunde det samme som vi har kritisert Fitbit for tidligere.

TEST: Så gode hodelykter får du for under 2000 kroner

Behandler informasjonen dårlig Hvilepuls-oversikten gir deg innsikt i hvordan hvilepulsen din utvikler seg over tid.
Behandler informasjonen dårlig Hvilepuls-oversikten gir deg innsikt i hvordan hvilepulsen din utvikler seg over tid.

Behandler informasjonen dårlig

Fitbit byr nemlig på haugevis av data presentert på en god måte, men økosystemet gir deg absolutt ingen tips eller informasjon om hva du kan bruke dataene til.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ta hvilepuls-målingene som eksempel: Via Charge HR har jeg funnet ut at jeg har en hvilepuls på cirka 53-54 slag i minuttet, men jeg hadde ikke hatt noen formening om hva det betyr om jeg ikke aktivt hadde gått ut og søkt etter data selv.

Fitbit burde legge seg i selen for å utnytte dataene de samler inn til å gi smarte tips og personaliserte råd om hva brukerne kan gjøre for å bli sunnere. Her kan de gjerne se til hovedkonkurrent Jawbone, som er langt foran på det området.

Når det er sagt gjør pulsmåleren at du kan måle kaloriforbrenning for ikke-stegbaserte aktiviteter på en mer nøyaktig måte. Hvilepuls er også en god indikator for den generelle helsen din, så det kan ha stor verdi å se hvordan den utvikler seg over tid.

TEST: Jawbone Up Move: Billig aktivitetstracker for deg med små behov

Fem dager batteri

Pulsmåling, spesielt når det skjer kontinuerlig, er imidlertid krevende for batteriet, og det er i og for seg ganske imponerende at Fitbit klarer å skvise ut fem dager av Charge HR.

Samtidig klarer modellen uten pulsmåling nærmere det dobbelte, og det gjør at undertegnede heller mot å ville bruke den i stedet.

Charge HR-utgaven vi har hatt til test har også vært ganske kranglete når det gjelder synkronisering med undertegnedes iPhone 6 Plus, men det ser ikke ut til å være noe utbredt problem ellers.

Du må også passe på at du lar håndleddet få puste iblant. Huden kan lett bli irritert om du ikke passer på å bevege båndet litt rundt og å holde det tørt og luftig under. Det er ikke noe vi har opplevd med andre liknende bånd.

For øvrig må det anmerkes at stegmålingen også er nøyaktig, med cirka 5 prosent margin i vår enkle 200-stegs-test. Etasjemålingen er vi ikke like sikre på - her ser det ut som om målingene spriker litt i alle retninger.

TEST: Polar M400: Denne avslører at du er en kontorrotte selv om du trener ofte

KonklusjonSlik ser en treningsøkt ut med Fitbit Charge HR.
KonklusjonSlik ser en treningsøkt ut med Fitbit Charge HR.

Konklusjon

Ja, det er smart med pulsmåling. Ja, det er imponerende at Fitbit klarer å gjøre det kontinuerlig i dagevis. Og ja, Charge HR gjør stort sett alt det Charge gjør på en like god måte.

Men med enda en parameter i spill fremstår Fitbits elendige utnyttelse av dataene som et enda større problem. Vi savner en personlig tilnærming basert på dine trackerdata, med skreddersydde anbefalinger og råd.

Vi synes også batterilevetiden er noe i minste laget, selv om vi absolutt forstår at det er et kompromiss som må gjøres for å muliggjøre kontinuerlig pulsmåling.

Pulsmålingen er heller ikke nøyaktig nok om du trener basert på pulsmålinger og trenger bedre data.

Alt i alt er vi derfor litt ambivalente, selv om det ikke er noen tvil om at dette fortsatt er en av de beste aktivitetstrackerne på markedet. Den kunne bare vært så mye mer.

Les flere saker om aktivitetsarmbånd.

Pulsmålingen gjøres av disse grønne LED-lampene på baksiden av båndet. Stein Jarle Olsen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.