MOBIL

Test: null

En titt på Nexus 5

Dette er telefonen Android 4.4 KitKat rulles ut med. Vi kikket nærmere på den.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. nov. 2013 - 21:56

Med Android 4.4 KitKat lanserte Google en ny telefon i Nexus-serien. Som forgjengeren Nexus 4, er Nexus 5 også laget av LG.

Noen overraskelse var den ikke. Ikke bare fordi lekkasjene på forhånd dannet en stor å, men også fordi den hadde de spesifikasjonene vi forventet. Nexus-telefonene har tross alt aldri vært spesielt oppsiktsvekkende spesifikasjonsmessig. 

Her har LG tilsynelatende gått for modifikasjon av den eksisterende toppmodellen LG G2.

Maskinvaremessig er dette en telefon i øvre segment. Der er det forsåvidt ganske folksomt allerede. Det som først og fremst gjør Nexus 5 interessant er at den er først på markedet med Googles nye versjon av Android.Android KitKat kommer med en del nyheter.

Android 4.4 Kitkat

Her har Google gjort ting som minner litt om Apple iOS 7 ved å gjøre ting litt flatere og enklere. Selvfølgelig er det masse forbedringer, men KitKat er også Googles push nedover i segmentene.

De føler kanskje at selskaper som Firefox kan bli en trussel i ultrabilligsegmentet nå når smarttelefonene etter hvert erstatter den enorme mengder featuretelefoner som finnes i mange u-land.

Da trenger de noe som kan gå på billig maskinvare. For å få til det har Google brukt mye energi på å optimalisere hele operativsystemet og det kommer selvfølgelig all maskinvare til gode.

Også de som har godt med ressurser, som Nexus 5. KitKat kan kjøre på telefoner med bare 512 MB RAM, som er halvparten av de Google har anbefalt før. 

Multitasking skal for eksempel være vesentlig forbedret. 

LES MER: Dette er nytt i Android 4.4 KitKatLG Nexus 5 ved siden av Sony Xperia Z1. Foto: Odd Richard Valmot.

Bra spesifikasjoner

Nexus 5 mangler ikke ressurser på silisiumfronten. Den er utstyrt med Qualcomms siste Snapdragon 800-systembrikke. Her er det en firekjerneprosessor på 2,3 GHz, og den kraftige grafikkprosessoren Adreno 330.

Dette er ikke unikt i seg selv, da samme maskinvare sitter i flere toppmodeller etterhvert, og flere blir det. LG har utstyrt telefonen med hele 2 GB RAM så det burde gå unna, med tanke på Googles optimalisering av Android.

Skjermen måler fem tommer, og med oppløsningen 1920 x 1080 har den en pikseltetthet på 445 PPI. 

Telefonen leveres i varianter med 16 og 32 GB lagringsplass, men minnekortstøtte er som vanlig i Nexus-serien fraværende.

På baksiden sitter det et kamera med åtte megapiksler. Nexus-modellene har aldri vært de heftigste kameratelefonene, men femmeren har i alle fall fått optisk bildestabilisator. Fordelen med dette er at det blir enklere å få skarpe bilder i svak belysning.

Vi har ikke fått anledning til å teste ut kameraet selv enda, men vi registerer at amerikanske blogger som har testet telefonen er litt lunkne til det. 

Det er ellers verdt å merke seg at Nexus 5 støtter trådløs lading med Qi-standarden, slik forgjengeren også gjorde.

LES MER: Alt du trenger å vite om trådløs lading

Design

Designen er helt grei. LG mener at keramiske knapper gjør at den skiller seg ut, men knappene er for små til å gjøre den store forskjellen.

Når vi legger den ved siden av glass- og aluminiumtelefonen Xperia Z1 fra Sony, er det lett å se hvem som har satset mest på design.

Prisen på 4300 kroner er i hvert fall ikke spesielt lav. I prisklassen 4000 til 5000 kroner du tross alt få deg en Samsung Galaxy S4, LG G2, HTC One, Sony Xperia Z1, eller Nokia Lumia 1020.

Nexus 5 kommer i siste halvdel av måneden i sort, mens en med hvitt deksel bak dukker opp noe senere. 

Om du vil lese mer om Nexus 5 er den allerede testet av en rekke amerikanske nettsteder. The VergeEngadget og Gizmodo for eksempel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.