T2

TEST: En solid folke-pc

Ivy Bridge, 6 GB RAM og dedikert grafikk for 6000 kroner.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
15. juni 2012 - 20:57
Vis mer

Tross den voldsomme satsingen på ultrabooks er det unektelig 15-tommers skjerm som fortsatt er den store folke-pc-størrelsen.

Her ligger de store volumene, og er det ytelse du er ute etter, er det gjerne her du får aller mest for pengene.

Ivy Bridge ombord

Modellen på testbenken i dag er nettopp en slik - en 15-tommer med 1366x768 i oppløsning, og følgelig en direkte konkurrent til den gode Toshiba-en vi testet nylig.

Asus K55V kommer med Ivy Bridge-prosessor fra Intel, nærmere bestemt i5-3210M, 6 GB RAM, 500 GB harddisk og dedikert grafikk i form av mellomklassekortet Geforce GT630M.

Designmessig er det lite overraskende fra Asus. Skjermlokket er laget i plast med et stripete mønster, og fremstår som relativt pent. Plasten er imidlertid relativt føyelig, og hele maskinen har litt billig-preg.

Det hjelper selvfølgelig ikke heller at den er dekket med alskens fargerike klistremerker.

Les også: De beste TV-kjøpene nå

Middelmådig skjerm

Skjermen er blank, og har et visst problem med refleksjoner, men den kan samtidig by på heftig maksimal lysstyrke.

Fargene er levende, men sortnivået litt nærmere grått enn vi helst skulle ha ønsket. Innsynsvinklene er også helt greie.

1200005846.jpg

Grunt tastatur

Tastaturet er akkurat litt for grunt, etter vår mening, omtrent som på den nevnte Toshiba-en. Problemet er ikke prekært, og det går fint an å skrive, men det krever i det minste litt tilvenning.

Pekeplata er av typen hvor du kan trykke hvor som helst på plata for å klikke, i tillegg til å ha egne høyre- og venstreklikkområder nederst.

Den fungerer godt, og er konfigurert på "Apple-vis", slik at du kan klikke med to fingre for å høyreklikke. Praktisk.

TEST: iMac-utfordrer fra HP 

Fin scrolling

Tofingerscroll fungerer også bra, mens zoom-funksjonen akkurat er litt for følsom, og derfor er det litt vanskelig å treffe riktig zoomnivå. Vi sliter også litt med at vi kommer borti pekeplata med håndleddet, og at markøren derfor plutselig kan finne på å flytte seg. Det er irriterende.

Bakbelyst tastatur begynner dessuten å bli vanlig på PC-er like over denne prisklassen, så vi skulle gjerne sett det også.

1200005844.jpg

God ytelse

Ytelsen er god, selv om den dobbeltkjernede i5-prosessoren ikke helt klarer å hamle opp med den firekjernede i7-varianten i Toshiba P850.

I Windows Experience Index scorer de henholdsvis 7,1 og 7,6, mens den likt klokkede Sandy Bridge-prosessoren i5-2450M får 7,0. Ikke store forskjellen på prosessorkraften fra andre- til tredjegenerasjons Core, altså.

I Geekbench er forskjellen større. Her scorer K55V 5815, mens Toshiba-en får hele 9261, men det dedikerte grafikkortet gjør sitt til at Asus tar igjen i 3DMark Vantage.

Her får den 5183, mot 3788 for Toshibas integrerte Intel HD4000-brikke.

Les også: Acer lanserer ultrabook med touchskjerm

Her er Asus’ super-ultrabook 

God på spill

Det merkes også i spill. I The Elder Scrolls 5: Skyrim, som vi spiller på alle pc-er vi tester, får vi helt stabile 60 bilder i sekundet på innstillinger Low, mens Medium gir oss mellom 40 og 55 bilder i sekundet. Om du ønsker kan du strengt tatt også spille på High, men da må du nøye deg med rundt 30 bilder i sekundet i snitt (med 1366x768).

I Civilization 5 er opplevelsen den samme. Med minimalt av grafikksnadder aktivert får vi superglatte 60 bilder i sekundet også her, mens Asus-en legger seg rundt 45 med en blanding av Medium og High. Begge deler oppleves jevnt og spillbart i massevis.

1200005842.jpg

Middels batteri

Batterimessig er dette helt på det jevne for en maskin i denne klassen, med fire timer og to minutter HD-video og fem timer og 22 minutter uvirksom. Vi setter imidlertid pris på at K55V er et termisk funn, og du skal presse den langt før den blir mer enn bare lunken.

Det gjelder også når det kommer til støy: Under enkle oppgaver støyer den lille vifta helt minimalt, med en veldig lite påtrengende støykarakter. Det gjelder forsåvidt også under tyngre oppgaver, hvor den riktignok spinner opp, men aldri til noe spesielt irriterende nivå.

Av tilkoblinger finner vi to USB 3.0-porter og én av 2.0-typen, ethernet, både VGA og HDMI i full størrelse og separate mikrofon- og hodetelefonporter. Optisk drev er fortsatt også et poeng på maskinene i dette segmentet, og vi finner en helt standard DVD-brenner. Bluray ser fortsatt ut til å være forbeholdt litt dyrere maskiner.

Les også: Ny Macbook får superskjerm

Konklusjon

Asus leverer alltid solid, nærmest uansett hvilket pc-segment vi befinner oss i, og K55V er intet unntak. Den har god ytelse både i vanlige og "grafiske" oppgaver, støyer lite og blir ikke spesielt varm.

Vi skulle gjerne sett at tastaturet var noe dypere, at pekellata ikke registrerte håndleddene våre og at skjermen var noe mer høyoppløst, men ellers er dette et godt valg, enten det er som spill-pc til poden eller som familiens nye hovedmaskin. En svak femmer.

1200006190.jpgLes også:

Hvilken ultrabook skal jeg velge?

1,34 kilo, 14 timer batteritid og optisk drev

Slik blir en ultrabook til

Slik får du DAB-radio i bilen

TEST: Nye Apple TV 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.