T2

Test: LUMEN TL800

En smart lyspære til hverdags og fest

TEST: Lumen TL800

Dette er den smarte lyspæra som snakker direkte til telefonen uten en nettilkoblet hub.
Dette er den smarte lyspæra som snakker direkte til telefonen uten en nettilkoblet hub. Bilde: Tabu Design
6. apr. 2014 - 15:05
Vis mer

I fjor meldte vi om det smarte lysets ankomst med Philips Hue som fikk en høy poengsum av oss. Flere aktører har kommet på banen med å tilby smarte lyspærer som kommuniserer med mobiltelefonen.

Tabu Design er en av disse aktørene med lyspæra Lumen. En viktig forskjell mellom denne og Philips Hue er tilkoblingen.

Mens Hue baserer seg på en egen hub koblet til ruteren din, omgår Tabu denne omveien og kommuniserer direkte med mobiltelefonen din via Bluetooth 4.0 og en prioprietær mobil-app.

Les også: Denne pæra fortsetter å lyse ved strømbrudd

Enkelt oppsett

Alt du trenger å gjøre for å komme i gang er å sette pæra i sokkelen og laste ned Lumen-appen. Ingen registrering kreves. Og det trengs heller ingen internett-tilkobling.

At alt "bare funker" er en fordel, spesielt om disse pærene skal brukes ute på hytta eller andre steder der internett ikke skulle være like tilgjengelig, eller ønskelig.

Men bytter du ut mobilen eller tilbakestiller til fabrikkinstillinger, mister du selvsagt instillingene. En nettsky-implementering kunne gjort det enklere å gjenopprette slike innstillinger.

Men likevel: Kronglete nettregistrering for å få en enkel lyspære til å fungere er en uting, uansett hvor avansert den er. Derfor trekker denne designløsningen mer opp enn ned.

Appen finnes både for iOS og Android, men bruker du en Windows-telefon, har du bare en vanlig lyspære.

Les også: Slik vil Nerdalize tilby gratis oppvarming

"Varmhvit"

Som konvensjonell lyspære i hverdagen, fungerer Lumen helt fint som en ordinær led-pære med varmhvit fargetemperatur (3000K) og lysstyrke på 400 lumen, omtrent som en 40 watts lyspære, kanskje hakket sterkere. Den har en makseffekt på 7 watt og er dermed rimelig energigjerrig.

På maks lysstyrke oppleves det som i overkant skarpt lys, nesten blendende, og da hjelper det lite at fargen heter varmhvit. Det er en generell ulempe med led-pærer at de ikke greier å etterape glødelampens varme og lune lystemperatur.

Men til gjengjeld er pæras lysstyrke lett justerbar via mobiltelefonen. Slik kan den tilpasses rommet så optimalt som det lar seg gjøre.

Pæra har en oppgitt driftstid på 30.000 timer.

TEST: 31 lyspærer:  Bli en lysende gjerrigknark

Gøyale funksjoner. For iOS

Grensesnittet til iOS byr på flere nyttige funksjoner enn i Android-versjonen.
Grensesnittet til iOS byr på flere nyttige og morsomme funksjoner... Skjermdump / iTunes Store / Tabu
Det finnes og et knippe funksjoner i appen som kan gjøre livet lettere og/eller morsommere.

Proximity-modusen gjør at lyset slår seg av når du forlater huset og går utenfor bluetooth-rekkevidden som skal være cirka 10 meter.

Det er en potensielt strømsparende funksjon, men kanskje litt irriterende for de andre i huset om lyset slår seg av fordi mobiltelefonen til mor eller far i huset drar på vei ut. Men for en som bor aleine, kan jo dette være en lur funksjon.

En vekkefunksjon slår lyset gradvis på om morgenen. En samtalevarslingsfunksjon gir lyssignaler om mobilen ringer. Og Music Sync Mode visualiserer seg etter musikken som spilles på mobilen.

De tre overnevnte funksjonene er noen av de morsomste og mest attraktive funksjonene til pæra, for den som har en iOS-enhet vel å merke. Hvor er de i Android-grensesnittet? Dessverre ikke å finne da jeg testet appen.

At en så stor plattform som det Android er i dag, blir nedprioritert med funksjoner som det blir avertert for er litt synd.

Av funksjoner som støttes på begge plattformer, er "romantisk lys" for stevnemøtet der alt skal klaffe, avslappende lys for den anspente og to partymoduser for den som vil ha arbeidslys om dagen og raveparty om natta.

Les også: Denne vekker deg tidligere om det har snødd

16 millioner farger

Android-appen mangler både de nyttigste og mest gøyale funksjonene.
... men i Android-versjonen, mangler dessverre mange av godsakene. Skjermdump
Det hevdes at man med Lumen-pæra kan velge mellom 16 millioner farger. Ved hjelp av en fargepalett kan du velge fritt, men presisjonsnivået en pekefinger kan utrette på en 5 tommers mobilskjerm gjør det vanskelig å finjustere nyansene. Med et nettbrett, får du mye mer kontroll.

Å velge en farge for så å kunne justere nyansene på den, hadde gitt brukeren enda bedre kontroll. Alternativt muligheten for å fylle inn en RGB-kode generert fra PC-en. Her har Philips Hue et fortrinn med mer sofistikert programvare og bedre måter å fylle inn ønskede farger.

Les også: Nå kan du plugge iPhonen rett i stikkontakten

Prisverdi

Lumen-pæra er ikke tilgjengelig for salg hos norske forhandlere. Fra Amazon koster en pære cirka 660 norske kroner inkludert frakt og importavgifter. Kjøper du tre pærer, kommer prisen på 1500 alt inklusive.

Til sammenligning med Philips Hue, er prisen en oppstartspakke fra Apple Store med tre lyspærer 1490 kroner. Det betyr at Lumen-pæra har en høyere stykkpris enn Philips Hue-pærene.

Til sammenligning, fins det led-pærer som kan fjernstyres med egen fjernkontroll på Clas Ohlson til 250 kroner hvis du bare er ute etter en led-pære som kan skifte farge. Men da kan du kun velge i 16 farger og ikke 16 millioner, og den har ikke alle disse smart-funksjonene. Denne har og en makseffekt på 3,2 watt, så den vil være mer energigjerrig.

Les også: Denne appen sender SMS til kjæresten din

Oppsummert

Siden pæra har så og si identisk funksjonalitet med Philips Hue, må totalinntrykket sees i sammenheng med denne. Prismessig hadde jeg forventet at Lumen-pæra skulle vært mer konkurransedyktig på pris.

At Android-versjonen mangler averterte funksjoner trekker helhetsinntrykket ned.

Men det er en pære som kan by på mye moro i festlige lag, den har funksjoner som kan være til stor nytte for de med svak hørsel og har en gadgetfaktor som gjør den vel verdt å ha som inventar i rom der det kreves belysning for mange anledninger.

Det at den ikke trenger internett er et pluss.

Det skal også merkes at LuMini nylig ble folkefinansert gjennom Kickstarter og skal snart masseproduseres. Disse er bevisst laget billigere og kommer i flere sokkelstørrelser (E27, E26, E14 og E12).

LuMini er billigere, mer energigjerrig og kan tenkes å veie opp for en del av ulempene som storebroren Lumen har i forhold til Hue.

Konklusjon

Lumen TL800 får en god sammenlagt karakter: 7 av 10. Det er en god pære med mye ekstra, men også med visse mangler. Og har du en Android-telefon, kan du trekke pæra ned ytterligere en karakter.

Les også:

Denne appen lar deg styre unna folk du ikke liker

Nå kan du filme i høyere oppløsning på iPhone

Snart kan du kaste husnøkkelen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.