APPS

Test: null

En real overraskelse

iPAD-APP: Opera Coast er noe så sjeldent som en nyskapende nettleser.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. sep. 2013 - 18:47
Vis mer

Opera viste i dag frem sin nye nettleser eksklusivt for iPad. Den heter Coast, og byr på en ny tilnærming til surfing på brett.

I en pressemelding forteller Opera - med særdeles mange ord - at de har kastet de gamle idéene om hvordan en nettleser skal være rett på dynga. Tanken bak er at nettlesere på nettbrett i stor grad fremstår som oppskalerte mobilnettlesere, eller nedskalerte PC-nettlesere. 

Med Coast har de kuttet surfeopplevelsen til beinet, og fjernet det aller meste av ikoner og tekstfelt. I stedet sveiper du over skjermen for å navigere, og det eneste ikonet du ser er et hjem-ikon som tar deg tilbake til start.

Idéen er slett ikke dum, for Opera har et poeng når de sammenligner nettlesere for nettbrett som skalerte utgaver av programvare for andre enheter.

Vi var derfor spent på om dette betyr at det også kommer en versjon for Android. - I første omgang konsentrerer vi oss om iPad, forteller Operas PR-herre, Pål Unanue-Zahl.

LES OGSÅ: Opera for Android ute av beta

Så da får vel også vi konsentrere oss om iPad. Vi tok en aldri så liten prøvetur med Coast.Startskjerm med favoritter.

Slik fungerer det

Ved først oppstart gir Coast deg en kort innføring i hvordan saker og ting henger sammen. Det kan trenges, for det er sannelig ikke helt som du er vant til fra før av.

Ved første oppstart vises et kombinert søke- og adressefelt og en samling lenker. Disse lenkene kan du erstatte med egne favoritter.

Når du begynner å skrive i tekstfeltet antar nettleseren at du vil søke. Den viser derfor et lite nettleservinud med Google, hvor det du taster inn brukes som søkefrase. Om du vil gå rett til søk, trykker du bare på enter-tasten, eller søkeikonet i Google-vinduet. Skriver du inn en nettadresse og trykker enter går du til denne, selvsagt.

En fiffig detalj er at Coast tipper hvilket nettsted du forsøker å besøke. Om du så skriver "mobili" i tekstfeltet, vises noen forslag og deres logoer. Trykker du på et av disse, åpnes nettsiden i fullskjerm.

Å navigere i sidene er omtrent som du er vant til fra før av, med noen unntak. Om du går til toppen av nettsiden, og fortsetter å trekke den nedover, oppdateres den. Trykker du på en bildelenke pulserer bildet litt mens siden lastes. Når du vil gå tilbake, sveiper du bare fingeren mot høyre, og motsatt om du vil gå fremover.

En sak vi syns er uvant er at det ikke er noe adressefelt. Når du har lest ferdig én nettavis og vil lese neste, må du trykke på ikonet nederst på skjermen for å gå tilbake til Coasts startskjerm. Men etter litt bruk føles dette i grunnen ganske greit.Besøkte nettsteder vises som kort.

Det er ellers enkelt å veksle mellom de nettsidene du har besøkt. Disse ligger som "faner" i bakgrunnen, og du trykker på det andre ikonet i Coast, som du finner i nederste høyre hjørne. Da vises nettsidene som "kort". Å fjerne dem fra oversikten gjør du enkelt og greit ved å trekke dem oppover.

En detalj vi syns er kjempesmart er at du kan dele nettsiden du leser på sosiale medier, melding, epost eller skrive ut ved å trykke på et eget deleikon. Dette ikonet vises sammen med oversikten over nettstedene som er åpne i bakgrunnen.

Om du trykker deg tilbake til startskjermen, kan du legge til nettstedet som favoritt ved å trekke det tilhørende ikonet fra bunnen av skjermen og over i rutenettet.Vi liker Coast overraskende godt.

Vi liker det

Det er ikke ofte vi klarer å la oss imponere av en nettleser. De fleste er tross alt i bunn og grunn rimelig like, og gjør det samme. Noen slenger på en rekke fancy funksjoner du kanskje ikke trenger, og som ofte bare er en litt annen måte å gjøre det alle andre nettlesere gjør.

Opera Coast er en ny og frisk tilnærming til surfing, syns vi. Noe uvant er det i begynnelsen, men det tar ikke mange timene før dette sitter i fingrene. Safari føles plutselig litt avleggs.

Du kan laste ned Opera Coast gratis fra App Store.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.