GUIDER

Test: null

Dyr eller billig smarttelefon?

Her er hva du kan forvente av smarttelefoner i tre forskjellige prisklasser.

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. aug. 2013 - 14:56

Om jobben din innebærer å teste de fleste nye mobiltelefoner, er det mange som ønsker at du forteller dem hvilken mobiltelefon som er best, eller hvilken du anbefaler. Vi pleier som regel å parere med å spørre hva de egentlig trenger, og hvordan de bruker mobilen de har i dag.

Hva er best for deg?

Det er nemlig ikke sånn at en eller to mobiltelefoner er best for alle. For noen vil det være et dårlig valg å kjøpe en Galaxy S4 eller iPhone 5. Du kaster nemlig mye penger ut av vinduet dersom du bare bruker den til å ringe og sende meldinger.

For andre vil en smarttelefon til 1000 kroner være et svært dårlig kjøp. Disse fungerer ofte ikke like bra med de nyeste appene og spillene, har lite minne og er ikke de beste til surfing.

Vi pleier å dele mobilkjøp opp i tre kategorier: Toppmodellene, de prisgunstige fjorårsmodellene, og billigtelefonene. For noen holder kun det beste, men for svært mange er en billig 2012-modell være et meget godt kjøp. Billigmodellene er aktuelle for de som vil ha mest mulig for minst mulig.

Alle prisene i artikkelen er hentet 05. august 2013.



Fra venstre: Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z, Apple iPhone 5, Nokia Lumia 925, HTC One.

Toppmodellene

Om du er ute etter en toppmodell er det fordi du gjerne bruker penger på det siste og beste. Du vil ha de største, skarpeste skjermene, de raskeste prosessorene, mye minne og de siste teknologiene. Kanskje ligger det status eller et "statement" bak valget også. 

I alle tilfeller er det vanskelig å trå feil dersom du punger ut for et av årets flaggskip.

Felles for de fleste av disse er at de har skjermer i femtommer-området, og full HD-skjermoppløsning. Det vil si at skjermen har 1920 x 1080 pikslers oppløsning eller mer, altså like høy oppløsning som TV-en din. Det gjør disse telefonene spesielt godt egnet til film, surfing og mye annet.

Toppmodellene er også utstyrt med den kraftigste maskinvaren på markedet. Akkurat nå er det firekjerneprosessorer på opp mot 2 GHz som gjelder. Slike prosessorer sørger for at apper og spill går jevnt og fint, og for at telefonene ikke oppleves som trege under vanlig bruk.

En tommelfingerregel er at toppmodellene også har gode kamera, er tynnere og lettere enn fjorårets forgjengere, og har den nyeste teknologien. 4G (LTE) er for eksempel helt vanlig på årets dyreste.

Hvorfor ikke velge en toppmodell

Prisnivået er i øvre sjikt. Regn med å betale et sted rundt 4500 kroner eller mer om du vil ta med deg et flaggskip hjem.

Anbefalte modeller

Vil du ha det siste og beste er det disse du skal se på:

Samsung Galaxy S4: Denne har 5 tommers skjerm og 1,9 GHz prosessor. Har en tynn utforming, og en rekke spennende nyvinninger under panseret. Galaxy S4 kommer også i en vanntett versjon som er nesten identisk, Galaxy S4 Active.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S4

HTC One: Stor og skarp skjerm, deksel i metall, et godt kamera og svært god lyd er kanskje de største høydepunktene med HTC One. Denne telefonen er en av våre store favoritter så langt i år.

LES MER: Test av HTC One

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Sony Xperia Z: Med fem tommers full HD-skjerm, støtte for LTE, et bra kamera og et deksel som er vanntett ned mot en meter er det nok av gode grunner til å velge Xperia Z. Vi liker spesielt at den er godt bygget i glass, og ser bra ut.

LES MER: Test av Sony Xperia Z

Apple iPhone 5: Strengt tatt en fjorårsmodell, men fortsatt like aktuell. Skjermen er riktignok en del mindre enn på Android-flaggskipene, og oppløsningen lavere. Men her får du Apples lettbrukte operativsystem og det store utvalget gode apper så mange setter pris på.

LES MER: Test av Apple iPhone 5

Nokia Lumia 925: Har som iPhone 5 ikke like stor eller skarp skjerm som Android-modellene, ei heller like kraftig prosessor. Men telefonen har et godt kamera, flott design, og det noe annerledes og lettbrukte Windows Phone 8.

LES MER: Test av Nokia Lumia 925 



Fra venstre: Samsung Ativ S, Samsung Galaxy S3, HTC One S, Sony Xperia V.

Fjorårets toppmodeller

Om du ikke er så opptatt av å ha den aller nyeste toppmodellen, men heller vil ha en svært god telefon til en god pris bør du ta en titt på prisklassen 2000 til 3000 kroner.

Det er nemlig få ting årets dyreste kan som ikke disse også kan.

I fjor kom HD-skjermer for alvor, noe som betyr at skjermoppløsningen er minst 1280 x 720 piksler. På skjermer rundt 4,5 tommer gir dette et skarpt og fint bilde, og ærlig talt har vi problemer med å se de helt store forskjellene på disse og skarpere skjermer.

Kameraene på disse telefonene er ofte også gode selv etter dagens standard. Oppløsningen er stort sett rundt åtte megapiksler.

Flere av telefonene har firekjerneprosessor, og noen også LTE-støtte. Det betyr at det er mer enn nok kraft tilgjengelig til de nyeste spillene. Altså er det ingen grunn til å bekymre seg for at de skal bli for trege til å henge med på utviklingen med det aller første.

Hvorfor ikke velge en mye-for-pengene-mobil

Kjøper du en av disse telefonene må du regne med at den vil bli raskere utdatert. Da tenker vi egentlig ikke så mye på maskinvaren, men det faktum at mobilprodusentene stort sett dropper programvareoppdateringer til telefoner som begynner å dra på årene.

Anbefalte modeller

Det finnes flere gode kjøp å velge mellom, men her er våre aller største favoritter.

Samsung Galaxy S3 LTE: Koster i skrivende stund så lite som 2800 kroner på nett. Her får du LTE-støtte, firekjerneprosessor, et bra kamera og en telefon som slett ikke ser verst ut. Skjermen er dessuten hele 4,8 tommer, og en av de beste i denne prisklassen.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S3 (testet uten LTE-støtte) 

Sony Xperia V: Også Sonys fjorårskjempe har LTE-støtte. Prosessoren er riktignok ikke helt på samme nivå som for eksempel Galaxy S3, men med tokjernet 1,5 GHz er den ingen sinke. Xperia V er dessuten vanntett, og tåler dermed lett en fuktig fjelltur eller bytur denne høsten.

LES MER: Test av Sony Xperia V

Samsung Ativ S: Dette er en av de beste Windows Phone 8-telefonene som ble lansert i fjor. Den har en stor og god skjerm, rask tokjerneprosessor, minnekortstøtte og det meste du trenger. Riktignok mangler LTE-støtten. Men til 2300 kroner er den en av de bedre kjøpene dersom du vil prøve noe annet enn Android og iOS.

LES MER: Test av Samsung Ativ S

HTC One S: En av våre store 2012-favoritter koster nå ned mot 2300 kroner. Skjermen er verken blant de største eller skarpeste, og den har ikke LTE. Men her får du rimelig kraftig maskinvare, god batteritid og et deksel i ett stykke metall.

LES MER: Test av HTC One S

LES OGSÅ: Seks supre telefoner til super pris



Fra venstre: ZTE Blade III, Huawei W1, LG Optimus 4X HD, Samsung Galaxy Xcover. 

De billigste

Om du bare er ute etter en telefon til lavest mulig pris, er det kanskje ikke engang nødvendig å kjøpe en smarttelefon. Men  om du vil ha flere muligheter enn bare å ringe og sende meldinger, finnes det en rekke gode smarttelefoner til lav pris.

Ulempen med disse er at de ofte er utstyrt med svak maskinvare og lavoppløste skjermer. Spesielt om du beveger deg ned til 1000 kroner eller mindre. Men det finnes noen riktige perler til under 2000 kroner.

Hvorfor du ikke skal kjøpe en billigtelefon

Den største grunnen er at du ikke vil kunne kjøre en del av appene du finner i appbutikken. Noen av telefonene er dessuten såpass gamle at de ikke lenger mottar oppdateringer fra mobilprodusenten. I denne prisklassen er det dessuten mange hauggamle telefoner du bør styre unna.

Anbefalte modeller

Hva som er billig vil selvsagt variere fra person til person. Her er et lite knippe telefoner til 2000 kroner og under.

LG Optimus 4X HD: Denne telefonen kunne vi like gjerne plassert i kategorien over. Men i skrivende stund går den for knapt 2000 kroner, og tilbyr både sterk maskinvare, stor og skarp skjerm og det meste du trenger av teknologi. Dette er kanskje det beste kjøpet du kan gjøre akkurat nå, dersom pris er viktig. Men 2000 kroner gjør den uansett ikke til det billigste valget.

LES MER: Test av LG Optimus 4X HD

Huawei Ascend W1: En av de billigste Windows Phone 8-telefonene du får kjøpt. Koster 1300 kroner, og ble lansert i vår. Den koster lite, siden byggematerialene ikke er eksklusive, skjermen ikke er spesielt imponerende, og kameraet ikke er blant de beste. Men du får uansett veldig mye telefon for pengene her. Denne kan du gjøre det meste med.

LES MER: Test av Huawei W1

Samsung Galaxy Xcover: Denne telefonen er gammel, har lavoppløst skjerm og svak prosessor. Men til gjengjeld er den til salgs for så lite som 1200 kroner. Xcover er dessuten vanntett, så den tåler å være med ut i all slags vær. Da gjør det kanskje ikke så mye. Siden den kjører Android kan du installere apper fra et rikt utvalg i Google Play. Dette kan være en fin treningsmobil. Men den er ikke et godt valg for deg som vil installere allskens spill og apper. Det finnes for øvrig en nyere og sprekere versjon, Galaxy Xcover II, som koster 2000 kroner. 

LES MER: Test av Samsung Galaxy Xcover

ZTE Blade III: Blade III er en svært billig telefon som duger bra til de dagligdagse oppgavene, som å lese aviser, sjekke e-post og å spille ett og annet spill. Den har både GPS, Wi-Fi og Bluetooth, så her kan du for eksempel bruke den til navigasjon, treningsapper og videotitting. Telefonen støtter dessuten HD Voice. Maskinvaren er dog ikke den sprekeste. Prisen starter på 800 kroner.

LES MER: ZTE lanserer Blade III 

Det finnes billigere telefoner enn disse også, men de har gjerne så lavoppløste skjermer at de til og med egner seg dårlig til surfing. Om du vil ha en telefon i prisområdet 500 - 1000 kroner anbefaler vi at du prøver dem i butikken før du kjøper.

LES OGSÅ:

Seks supre telefoner til super pris

Dette betyr skjermoppløsningen

Alt du trenger å vite om LTE 4G

Slik rensker du opp på Android-telefonen din

Slik flytter du appene dine over på ny telefon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.