MOBIL

Test: null

- Dumt påfunn

Qualcomms svar på MediaTeks åttekjernede mobilprosessor.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. aug. 2013 - 06:00

På tampen av forrige måned annonserte det taiwanske halvlederselskapet MediaTek at de ville sette i gang med produksjon av en ny systembrikke med åttekjerneprosessor. 

Det betyr altså at systembrikken får dobbelt så mange prosessorkjerner som dagens heftigste. Enkelt sagt betyr flere prosessorkjerner at prosessoren kan utføre flere oppgaver parallelt, og dermed har større arbeidskapasitet.

Hvor mange prosessorkjerner en telefon har er dermed en enkel måte å fange oppmerksomhet på. At en åttekjerneprosessor vil være en flott ting å ha på spesifikasjonslisten, er rimelig sikkert.

LES OGSÅ: Slik er de nye Snapdragon-brikkene

Antall prosessorer ikke nødvendigvis det viktigste

Realiteten er imidlertid at antall prosessorkjerner ikke er fryktelig viktig for hastigheten. Flere kjerner betyr ikke nødvendigvis større regnekraft. Akkurat dette er kjernen i argumentet Qualcomm har kommet med som motsvar.

De produserer nemlig også systembrikker, og har pr i dag "bare" firekjerneprosessorer i sine produkter. Så for å sørge for at Snapdragon-serien deres ikke ser gammeldags ut, legger de frem en rekke argumenter: (se dem fremført i videoen over)

  • MediaTek benytter en prosessortype som er tre generasjoner gammel. Deres egne Krait-prosessor har langt bedre ytelse.
  • Apper trenger raskere kjerner, og ikke flere kjerner. 
  • De aller fleste spill og apper i dag utnytter kun to kjerner, så åtte kjerner vil være bortkastet.
  • Raskere kjerner gir bedre ytelse enn flere kjerner.
  • Snapdragon-brikkene inneholder en rekke andre komponenter, som grafikk, 4G-modem og tilkoblingFra MediaTeks presentasjon av åttekjernebrikken.

Alt sammen for så vidt gyldige argumenter. Men MediaTek er slett ikke helt på jordet. Siden arbeidslasten kan fordeles på åtte prosessorkjerner, kan de kjøre på lavere hastighet. Det kan i sum bety lavere strømforbruk.

MediaTek påpeker også at deres åttekjerneprosessor skiller seg fra for eksempel Samsungs åttekjerneprosessor ved at alle de åtte prosessorene kan jobbe samtidig. Samsungs løsning, som er basert på såkalt BIG.little-teknologi har to sett med fire prosessorkjerner som aktiveres avhengig av hva slags jobb som skal gjøres.

At prosessoren er basert på tre generasjoner gammel teknologi er for øvrig noe uklart. MediaTek har nemlig ikke publisert noen harde fakta om hva slags prosessorkjerner som skal brukes. Ryktene sier imidlertid at det er snakk om Cortex-A7-kjerner laget med 28 nm-prosess, med en klokkehastighet på inntil 2 GHz.

- Vi gjør ikke dumme ting

Tidligere denne måneden kommenterte Qualcomms senior vice president, Anand Chandrasekher, MediaTeks påfunn på følgende måte:

- Du kan ikke ta åtte gressklippermotorer, sette dem på rad, og så hevde at du har en åttesylindret Ferrari.

Og:

- Vi gjør ikke dumme ting.

Kilder: Extremetech.com, MediaTek.comTechspot.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.