TESTER

Test: null

Duell: Den beste vanntette mobilen

Sony Xperia Z eller Samsung Galaxy S4 Active - Hvilken er egentlig best?

Marius ValleMarius ValleJournalist
31. aug. 2013 - 06:00

Tiden da du måtte velge mellom en telefon med gode spesifikasjoner, eller en vanntett modell med middelmådige spesifikasjoner er forbi. I år har det gledelig nok dukket opp flere gode mobiler som er både vann- og støvtette. 

LES OGSÅ: Skal du kjøpe dyr mobil, eller klarer du deg med en billig?

Disse telefonene egner seg ypperlig for deg som er mye ute i det fri. Om du trener kan du gjerne ha telefonen på innerlomma uten å være redd for at svette skal trenge inn og ødelegge mobilen din. At de er støvtette betyr også at de godt kan være med i miljøer andre telefoner ikke trives så godt i, som på en støvete byggeplass eller på stranda.

Bor du på Vestlandet er en slik telefon nesten et must. Da trenger ikke litt regn stoppe deg fra å tvitre på busstoppet eller ta en telefon mens du er på vei til jobben.Alle telefoner har såkalte fuktindikatorer som viser om de har vært i kontakt med væske. Denne skifter i tilfelle farge. Her på et batteri.

Slik oppstår en fuktskade

Nå er det antakelig mange som bruker telefonen under slike forhold, selv om den ikke er vanntett. Og selv om det som regel går bra kan det være greit å vite at en fuktskade gjerne ikke er noe som oppstår plutselig. Da trenger du typisk et ølglass eller en dukkert i sjøen. 

Fuktskader utvikler seg over tid, ved at komponenter inni telefonen sakte men sikkert ruster. Og selv om det kanskje kan virke som om mobilverksteder bruker fuktskade som unnskyldning for å nekte deg reparasjon, er disse faktisk ganske enkle å oppdage.

Hvis du vil være på den sikre siden, kan det altså være greit å gå for en vanntett telefon. Disse er bedre beskyttet mot vanninntrenging. Det betyr for all del ikke at det ikke er mulig å få fuktskade på disse. Kondensering på innsiden kan fortsatt oppstå dersom du går raskt fra kalde til varme omgivelser. Videre må alle luker og deksler være festet skikkelig for at vann ikke skal trenge inn.

Det kan også være greit å vite at de ikke er laget for å tåle saltvann.

De tåler ikke mer juling

En vanlig misforståelse er for øvrig at disse vann- og støvtette mobilene tåler mer bank enn telefoner flest. De må imidlertid behandles like skånsomt som andre telefoner. 

Skjermen kan gå i knas om telefonen går i bakken. Andre komponenter kan også få seg en trøkk om du er uforsiktig. I verste fall kan et godt smell ødelegge pakningene som skal holde vannet ute av telefonen. Det er altså en god idé å være varsom.

LES OGSÅ: Slik ødelegger du telefonen din

Duell: Samsung Galaxy S4 vs Sony Xperia Z

Det er i praksis to telefoner å velge mellom dersom du vil ha en vanntett toppmodell akkurat nå: Sony Xperia Z og Samsung Galaxy S4 Active.

Disse telefonene har en del egenskaper felles, men skiller seg også på noen viktige punkter.

Vi har kastet dem ut i kamp på noen viktige områder, og delt ut poeng til vinneren av hver runde. 

LES OGSÅ:

Test av Samsung Galaxy S4 Active

Test av Sony Xperia ZFra venstre: Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4 Active, og Samsung Galaxy S4.

Design og byggekvalitet

De to telefonene er svært like i størrelse. Det er kun noen tidels millimeter som skiller dem i høyde og bredde. Men Xperia Z er 1,2 millimeter tynnere enn Galaxy S4 Active. Vekten ligger på rett rundt 150 gram for begge modellene.

Det er imidlertid forskjeller i design og byggekvalitet. Mens S4 Active foruten glass foran skjermen er en telefon i plast, er Xperia Z laget med glassplate både foran og bak. Selve rammen på Xperia Z er i plast, men alt i alt syns vi den er en lekrere telefon å se på.

S4 Active er på sin side utformet med detaljer som gjør at den ser litt røffere ut, med fysiske taster under skjermen, og funksjonsløse pynteskruer på baksiden.

S4 Active har imidlertid fordelen at bakdekselet kan fjernes, slik at du kan bytte batteri. Praktisk om du er på en lengre fjelltur, for eksempel. 

Vanntett hodesettinngang

S4 Active har også en liten, men viktig detalj: Lydtilkoblingen er vanntett. På Xperia Z må du dekke til denne med en luke. Den store fordelen er at du dermed kan bruke hodesett uten å være redd for at vann skal trenge inn.

Faktisk trenger du bare å passe på USB-luken på S4 Active. På Xperia Z er det hele fire slike luker du må påse at er lukket skikkelig.

Selv om vi syns S4 Active på mange måter er mer praktisk, vinner Xperia Z denne kategorien, syns vi. Den har en flott, minimalistisk utforming, og gode byggematerialer. Den tar seg godt ut på kafébordet, samtidig som den gjerne er med på en tur i høyfjellet.

Vi syns Galaxy S4 Active har den beste skjermen.

Skjerm

Begge modellene har LCD-skjerm på fem tommer. De har begge full HD-oppløsning. Altså er begge store og skarpe. Men det er forskjeller.

Xperia Z har ikke helt samme kontrast eller sortnivå som Galaxy S4 Actives skjerm. Det som er verre er at Xperia Z-skjermen ser litt blass ut. Spesielt om du ser den fra litt vinkel blir den nesten litt tåkete.

Du må se rett på den for at den skal se klar ut. Det er ikke helt topp, syns vi. I skjermkategorien er det Galaxy S4 Active som tar poenget, rett og slett fordi skjermen er veldig god, og bedre enn konkurrenten.

Ikke bare er den fin å se på, men den er også mulig å bruke med hansker på, og den kan "føle" fingeren din før du berører den. Det gir telefonen noen ganske interessante muligheter.

De to telefonene har en del orskjellige egenskaper og funksjoner. Her ser vi bevegelsesfunksjoner på S4 Active, og startskjermen til Xperia Z.

Operativsystem, menyer og programvare

Begge telefonene kjører Android, og Xperia Z er nylig oppdatert til versjon 4.2.2. De kjører dermed samme versjon av Android. 

LES OGSÅ: Disse Sony-modellene får Android 4.3

På toppen av Android har imidlertid Sony og Samsung tatt seg sine friheter. Menysystemene er derfor litt forskjellige. Men siden dette er Android-telefoner er de i prinsippet ganske like i bruk.

Det er imidlertid noen smarte funksjoner som er unike for de to telefonene.

Sony har en lur funksjon kalt Smart Connect. Denne lar deg utføre forksjellige operasjoner når du du kobler til enheter. For eksempel kan telefonen automatisk starte Spotify når du kobler til hodesett. Eller automatisk aktivere GPS og bilmodus når du kobler deg til bilens Bluetooth-håndfri.

Vi liker også Sonys strømstyringsfunksjon. Den kan skru av internett når du ikke bruker telefonen, og telefonen kan automatisk deaktivere Wi-Fi når du ikke er hjemme. Den kan også automatisk aktivere forskjellige strømsparetiltak når batterikapasiteten faller under et gitt nivå.

Føler fingeren

Samsung er ikke snauere når det kommer til egne funksjoner. Som nevnt kan skjermen føle fingeren din før du berører den. Det gjør det for eksempel mulig å vise innholdet i meldinger bare ved å flyte fingeren over, eller å rulle i nettsider ved å føre fingeren over.

I tillegg kan du vifte en hånd foran telefonen for å for eksempel bla mellom åpne faner i nettleseren. Galaxy S4 Active bruker også frontkameraet til å følge med om du ser på telefonen eller ei. Så lenge du ser på den, vil den ikke skru av skjermen. Ser du vekk når du ser video, pauses den av seg selv.

Vi har ærlig talt aldri blitt helt komfortable med Samsungs fancy funksjoner. For oss føles de mest som gimmicker, og vi har deaktivert de fleste. 

S4 Active har en rekke andre smarte funksjoner. Du kan bruke den som fjernkontroll til TV-en din takket være integrert IR-lampe. Den har innebygget skritteller, slik at du kan følge med på hvor langt du har ruslet i løpet av dagen.

Og noe av det beste med telefonen er den såkalte Adapt Sound-funksjonen. Dette er en lydtest du utfører med hodesettet ditt. Poenget er å tilpasse lyden best mulig til hodesettet og din egen hørsel. Resultatet er merkbart forbedret lyd.

Noen liker Samsungs menyer, andre ikke. Det samme kan vel sies om Sonys også. Vi syns det er vanskelig å utpeke en av løsningene som klart bedre enn den andre, rett og slett fordi begge har mye fornuftig ved seg. 

I denne kategorien blir det altså poeng til begge.

Xperia Z leveres med ladestasjon. På S4 Active kan du ta av bakdekselet.

Ytelse og basisfunksjoner

Siden begge er toppmodeller, er ingen av dem utstyrt med svak maskinvare. Men realiteten er at de to ble lansert med flere måneders mellomrom.

Det betyr enkelt og greit at Galaxy S4 Active har den nyeste og heftigste maskinvaren av de to. 

LES OGSÅ: Lyntest av LGs nye flaggskip G2

Begge har kraftige firekjerneprosessorer, og den samme grafikkbrikken. Arbeidsminnet er 2 GB på begge. Uansett hvilken du måtte velge er det plenty med hestekrefter. Men prosessorhastigheten på Xperia Z er 1,5 GHz, mens den er 1,9 GHz på S4 Active.

Ytelsestestene våre viser også en klar forskjell. Egentlig er dette litt urettferdig, for mens målingene av Xperia Z ble gjort med Android 4.1, er målingene av S4 Active gjort med Android 4.2. Grafene under må altså bare sees som en indikasjon. Realiteten er imidlertid at Samsungs telefon har kraftigere maskinvare.Ytelsestest gjort med Quadrant.Grafikkytelsestest gjort med Electopia. Høyere tall er bedre.Ytelsestest gjort med Browsermark 2.0. Høyere tall er bedre.

Som man kan lese av grafene er det ikke veldig store forskjeller mellom de to telefonene. Men ha altså i bakhodet at disse er testet med forskjellige Android-versjoner.

I praksis er uansett begge telefonene sterke nok til å trekke det du finner av apper og spill på Google Play.

De to telefonen er ellers nær identiske når det kommer til øvrig maskinvare:

  • Begge har 16 GB minne.
  • Begge har minnekortstøtte.
  • Begge har NFC.
  • Begge har GPS, Wi-Fi og Bluetooth.
  • Begge har LTE (4G).

LES OGSÅ: Så lite koster et minnekort på 64 GB

Noen av forskjellene er at Xperia Z har FM-radio, mens S4 Active ikke har dette. Batterikapasiteten til S4 Active er nesten 300 mAh høyere enn på Xperia Z.

For å se nøyere på spesifikasjonene kan du ta en titt på:

Spesifikasjonsarket til Galaxy S4 Active

Spesifikasjonsarket til Xperia Z 

Gode på det grunnleggende

Begge telefonen har ellers god lyd under samtaler, men Xperia Z er utformet slik at du må passe på å treffe øret mer nøyaktig. Litt skjevt på, så hører vi nesten ingenting.

Sony skal ha skryt for å inkludere en egen ladestasjon til telefonen. Du smetter telefonen i denne, så lader den uten at du trenger å fikle med noen ladeluke. Lurt.

Men alt i alt er det Samsung som stikker av med seieren i denne kategorien. Raskere maskinvare er og blir raskere maskinvare. Høyere batterikapasitet er også et viktig pluss her.

Begge har godt kamera, men vi syns Samsung har gjort den beste jobben.

Kamera

Sony har alltid vært glade i mange megapiksler. Ikke at Samsung er så mye bedre - den originale S4 har like høyoppløst kamera som Xperia Z: 13 megapiksler.

S4 Active har "bare" åtte megapiksler.

LES OGSÅ: Test av Samsungs kameramonster Galaxy S4 Zoom

Begge modellene yter bra på kamerafronten. I godt dagslys er det ingenting å si på resultatene. Men vi holder en knapp på Galaxy S4 Active også her. Vi syns S4 Active presterer bedre på innendørsbilder med kameralys for eksempel. Xperia Z har ganske tydelig svakere detaljnivå, noe du ser om du zoomer inn. 

Samsungs telefon har dessuten flere kameramoduser å velge mellom. Her finner du for eksempel en egen modus for å ta bilder og video under vann. 

Totalt sett syns vi altså at S4 Active har hakket bedre kamera, så poenget går nok en gang til Samsung.

LES OGSÅ: Slik vil Sony gjøre enhver mobil til et proffkamera

Selv om de to telefonene er ganske like, byr de på to litt forskjellige brukeropplevelser.

Totalopplevelse

Disse to telefonen er utvilsomt noen av de beste på markedet. At de i tillegg er vanntette er et stort pluss.

Det vi liker best med Sony Xperia Z er designen, materialvalget, menysystemet og de smarte funksjonene denne telefonen har. Her får du full pakke.

Galaxy S4 Active er ikke verre. Men vi syns ikke den er like fin å se på. At den har plastdeksel øker kanskje ikke eksklusivitetsfølelsen heller. Men S4 Active er i bunn og grunn en vanntett variant av en av årets klart beste mobiler. Det er ikke lett å konkurrere mot det.

Spesielt ikke når S4 Active har den sprekeste prosessoren, den beste skjermen og det beste kameraet. Likevel skal vi gi begge telefonene poeng i kategorien for totalopplevelse. Alt i alt syns vi nemlig begge har mye bra å by på, noe som gjør at ingen av dem er klar vinner.

Her får du nemlig fullverdige toppmodeller med alle muligheter de ikke-vanntette mobilene har. Og det uten å føle at du går rundt med et monster av en mobil bare Lars Monsen kunne elsket.

Det skal ellers nevnes at Sony har en enda større versjon av Xperia Z på vei. Også denne vanntett.

LES OGSÅ:

Test av Samsung Galaxy S4 Active

Test av Sony Xperia Z

Regner vi ut totalsummen er det uansett Samsung Galaxy S4 Active som går seirende ut av duellen, siden den er hakket bedre på noen viktige punkter.

Men hvilken vi ville valgt? Sony Xperia Z - fordi den ser bedre ut, har mer eksklusive materialer, og ikke er et fullt så vanlig syn som Samsung Galaxy S4-varianter.

LES OGSÅ: 

Test av den vanntette og billige Samsung Galaxy Xcover 2

Test av Sony Xperia V - Vanntett med 4G

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.