T2

TEST: Du store kineser!

PRISBOMBE: Med en pris på 1600 kroner knuser ZTE Blade konkurrentene.
PRISBOMBE: Med en pris på 1600 kroner knuser ZTE Blade konkurrentene. Bilde: Odd Richard Valmot

Tekniske data:

  • Skjerm: Kapasitiv berøringsfølsom LCD
  • Størrelse: 3,5 tommer med 800 ganger 480 punkter oppløsning
  • Vekt: 130 g
  • Mål: 114 x 56 x 11,9 mm
  • Operativsystem: Android 2.1 med snarlig oppgradering til 2.2
  • Kamera: 3,2 MP, autofokus og geomerking
  • Videoopptak: 320 x 240 piksler, 9 FPS
  • Batteri: 1250 mAh
  • Pris: under 1600 kroner


Du kan like godt pugge navnet først som sist; ZTE. Selskapet er ikke særlig kjent i Norge, men det gigantiske kinesiske telekommunikasjonsselskapet, som er litt mindre enn Huawei, har ambisjoner.

Nå kommer de med sin første mobil, Blade, og prisen er det vi forventer av produkter fra midtens rike; veldig billig.

Det som overasker er at dette også er en meget velutstyrt og god Android mobiltelefon, men et tiltalende utseende.

Det i kombinasjon med en pris på i underkant av 1600 kroner er et sjeldent godt kjøp. Og den er allerede til salgs for en krone for de som vil ha en subsidiert utgave.

Først og fremst. Samtalekvaliteten er helt utmerket, så kineserne har gjort hjemmeleksa på høyttaler, mikrofon og elektronikk for å håndtere lyden.

Svær skjerm

Skjermen er ofte det som trekker ned på billige telefoner. Det gjør den ikke her. Blade har en 3,5 tommer LCD-skjerm med en oppløsning på 480 x 800 piksler.

Samme oppløsning som de største Android-telefonene. I denne prisklassen, eller faktisk litt over det har vi vært vant til 320 x 240 punkter.

Det at ZTE nå slår til med det som kalles WVGA feier konkurrentene av banen. I tillegg er skjermen kapasitiv berøringsfølsom av beste sort med såkalt multitouch som gjør at man forstørre nettsider og bilder.

Greit kamera

Autofokuskameraet er på 3,2 MP. Det er normalt i denne klassen, men det vinner ingen priser for kvalitet. Men til utendørsbilder gjør det en grei jobb.

Vi skulle gjerne sette et frontkamera også, men til den prisen skal vi være fornøyd uten. Videooppløsningen kunne selvfølgelig vært mer enn 320 x 240 punkter, men det får vi svelge til den prisen.Velutstyrt

Blade mangler ikke mye. Her er FM-radio med RDS, WiFi, GPS, bluetooth med A2DP, 2 GB MicroSD-kort på plass, i tillegg til akselerometer for automatisk skjermrotasjon og andre appdrevne funksjoner på plass.

Det er også lyssensor og nærhetssensor. Batteriet på 1250 mAh er ikke av de aller største, men helt på linje med hva som er vanlig. Som alle slike telefoner med store skjermer og masse utstyr som trekker strøm, er batterilevetiden helt avhengig av bruken.

Er det bare snakking og ikke noe mer holder det i dagevis, men hvis man bruker navigasjon, surfer og gjør andre ting som trenger skjerm, så må man til strømuttaket daglig. Blade er ikke noe unntak fra denne regelen.

Arbeidsminne, det vil si RAM, på 512 MB er også mer enn vi forventet i prisklassen.Vaniljesmak

ZTE har utstyrt Blade med Android 2.1, men oppgradering til 2.2 skal være klar om noen uker. Grensesnittet er Googles eget uten noen annen form for fiksfakseri.

Mange av konkurrentene bygger sine egne grensesnitt for å skille seg ut og forbedre, men ikke alle har vært like vellykket. Med det store lasset av apps som er tilgjengelig på Android Market har brukerne veldig mye å velge i og som kan fordeles ut over de fem ulike startskjermene.

Det er lett å fastslå at ingen telefon for så mye valuta for pengene for tiden som ZTE Blade. Hvis man ikke må ha noe mer status eller trenger et bedre mobilkamera er dette et sjelden godt valg.

Hvis den nye kinesiske aktøren fortsetter på samme galeien må nok de tradisjonelle aktørene finne seg i å avgi et solid stykke av den kaka som heter markedet.

Les mer om: