T2

Test: RHA T10I

Disse ørepluggene kan du endre bass og diskant på selv

TEST: RHA T10i.

RHA T10i leveres med tre sett filtre som kan byttes etter ønske. Referansefilteret er veldig basstungt, så de som foretrekker litt mer ro vil nok ønske å bytte til Treble-filteret.
RHA T10i leveres med tre sett filtre som kan byttes etter ønske. Referansefilteret er veldig basstungt, så de som foretrekker litt mer ro vil nok ønske å bytte til Treble-filteret. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
7. apr. 2015 - 20:52

RHA T10i

  • Frekvensrespons: 16 Hz til 22 kHz
  • Impedans: 16 ohm
  • Pris: 1495 kroner

Britiske RHA - Reid Heith Acoustics - har gjentatte ganger fått god kritikk av undertegnede. Billigmodellen 450i var rasende god valuta for pengene. Det var også storebror 750i til noen hundrelapper mer.

Derfor følte vi det var som seg hør og bør å takke ja da vi fikk tilbud om å teste det nye flaggskipet fra britene - kalt T10i.

Det er fortsatt tykke, robuste kabler som gjelder, og selve elementene er innkapslet i rustfritt stål. Det gir et eksklusivt og nærmest luksuriøst inntrykk.

Utbyttbare filtre

Ørepluggene er av typen som festes med en halvstiv bøyle rundt øret, noe som i og for seg er nødvendig, da stålhusene gjør at de veier mer enn mange andre kanalplugger.

Det mest spesielle med T10i er kanskje at filtrene ytterst i åpningen mot øret er utskiftbare, og det følger med tre ulike filtre med litt ulik lydsignatur: Reference, Bass og Treble.

Selve utskiftningsprosessen er veldig enkel, da filtrene har små riller som gjør at de lett kan skrus på plass.

Det følger med en klype for å holde ledningen på plass, men som for lillebror 750i har denne rett og slett en for liten åpning til ledningen, og den knekker om du forsøker å presse den på plass.

Vi har bedt RHA pent om å lage en større og mer robust klype neste gang.

TEST: Tre trådløse høyttalere med Spotify Connect

Dårlig fjernkontroll

Ledningen har også en solid mikrofon/fjernkontroll, men her må utviklingen ha gått direkte baklengs for britene.

Der lillebroren hadde knapper man lett kunne bruke uten å se på fjernkontrollen, er denne til sammenlikning helt flat og nærmest umulig å få til å reagere som man vil.

Les også: Vi har testet ni aktivitetstrackere. Dette er de beste

 

Husene er laget i rustfritt stål, noe som gjør dem solide, men litt tunge. Stein Jarle Olsen

Krever litt tilpassing

Komforten er på sin side relativt god, men disse er samtidig hakket vanskeligere til å få til å sitte i ørene enn de andre RHA-pluggene vi har prøvd.

Undertegnede har prøvd de fleste av de ørten medfølgende gummiputene, og landet til slutt på et av de minste parene, som sitter godt så lenge jeg ikke beveger altfor mye på meg.

Til skrivebordsbruk og på bussen er de helt flotte, men vi tror ikke du bør legge ut på joggetur med dem.

Det må også noteres at det er til dels svært stor forskjell på lyden med de forskjellige tuppene - større enn undertegnede har sett på noen tidligere plugger jeg har prøvd.

Bassgjengivelsen er mye kraftigere i de vanlige gummituppene, mens de spiralformede er noe mer fokusert i diskanten.

Lyden er derfor hovedsaklig vurdert med gummituppene, men det kan være verdt å tenke på om du trives best med skumputer eller de spiralformede.

TEST: Bose SoundSport: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

Fjernkontrollen har helt flate taster, noe som gjør den vanskelig å bruke. Stein Jarle Olsen

Knallgod lyd

Ved første lytting fremstår RHA-pluggene som veldig basstunge og med et voldsomt trøkk å by på, selv med Reference-filteret - nesten litt som Monster-pluggene som de fleste testmediene var ekstremt begeistrede for et par år tilbake.

Det roer seg litt etter hvert, enten fordi de brenner seg noe inn eller ørene blir vant med lyden. Det heftige trøkket er fortsatt der, men med en litt større balanse i lydbildet.

T10i formidler nemlig med stor glede. Bassen er tung og dyp, men samtidig spretten nok til å leke godt med de fleste typer musikk.

Lydbildet er enormt og særdeles luftig, og vokaler fremstår med stor troverdighet, samtidig som elementene aldri mister kontrollen i toppen og blir skjærende. Signaturen er rimelig varm - mer Bose enn Sennheiser, om du vil.

Det eneste vi har å utsette på lyden er at bassen med Reference-filteret i noen tilfeller kan fremstå som litt overdøvende - om musikken inneholder mange elementer kan det i noen tilfeller bli for mye og ukontrollert, med bass og mellomtoner som legger seg over vokalen.

Når det er sagt: Om du trives med basstrøkket får du akkurat hva du vil ha her, og om du vil ha en litt mer nøktern fremtoning kan du bytte til Treble-filteret.

Det fjerner litt av problemet, men samtidig legger til en litt syntetisk-låtende touch i toppen av registeret.

TEST: Bose QuietComfort 25: Den beste støykanselleringen har blitt enda bedre

Musestille

Bassfilteret er på sin side altfor dypt og brummende, og må sies å være for spesielt interesserte. Om lydkilden din har en litt farget gjengivelse kan det være praktisk å kunne gjøre endringer selv, men vi har i alle fall vært fornøyd med Reference-lyden.

T10i er også veldig godt isolert - finner du puter som sitter noenlunde godt hører du naturligvis ikke så mye av omverdenen, men viktigere er nesten at de ikke lekker så mye lyd ut, og disse lekker relativt lite.

Du skal spille høyt før du risikerer å plage kontorlandskapet eller medsitteren på bussen med disse - tross at de har en åpen bassport. Helt perfekt er dog isolasjonen ikke - vi har opplevd å få klager når vi har spilt ordentlig, ordentlig høyt.

TEST: Focal Spirit Classic: Fantastiske hodetelefoner til akustisk musikk

Pluggen er svært solid utført, men vår erfaring med RHA-plugger fra tidligere tilsier at ledningsproblemene vanligvis oppstår i den andre enden - mellom ledningen og selve elementet. Stein Jarle Olsen

Konklusjon

RHA T10i er en solid oppgradering fra de allerede svært gode MA750i, og særlig er det bassgjengivelsen og luftigheten i lydbildet som gjør disse bedre.

Samtidig er de også i en helt annen prisklasse, så det skulle bare mangle. 1500 kroner skal Apple Store ha, men det synes vi i og for seg ikke er noen ublu pris.

Du får både svært god byggekvalitet og knallbra lyd til de aller fleste musikktyper, og det i en pakke som enkelt kan være med på tur.

Om du er lydpurist kan det dog hende du vil synes selv Treble-filteret er for varmt og basstungt, og da bør du nok for eksempel se i retning Shure i denne prisklassen.

Du bør nok heller ikke kjøpe disse om førsteprioritet er å ha dem med på trening, men til enhver annen bruk er dette topp.

Godt levert igjen, RHA!

Les også:

TEST: Monster iSport Victory: Sitter som støpt mens du trener

TEST: Yamaha MT-220: En ekte monitor-hodetelefon

TEST: Philips M1: Disse er det særdeles enkelt å bli glad i!

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.