MOBIL

Test: null

Disse har kuttet ut tellerskritt

En rekke operatører har hevet seg på fri bruk-bølgen. Men hvilket tilbud skal du velge?

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. mai 2013 - 19:07

Greit å vite

Selv om flere av operatørene reklamerer med fri bruk er det mange som har en øvre grense på tale og meldinger. For eksempel opererer NetCom med 20 000 minutter og meldinger, mens Telenor opererer med 40 000 minutter og meldinger.

De fleste operatører begrenser hastigheten på datatrafikken etter at en viss grense er overskredet. Det vil si at internetthastigheten din vil reduseres betraktelig, slik at det går tregt å laste nettsider, video og annet.

Noen av operatørene tilbyr bruk til eller i utlandet.

Ingen operatører inkluderer samtaler og meldinger til spesialnummer. Dette er eksempelvis nummer som:
Begynner med 8.
Femsifrede numre, som f.eks 07000.
Firesifrede numre, som f.eks 1881.

Det koster fra noen øre til flere kroner per minutt å ringe disse numrene.

Etter at NetCom annonserte at de ikke lenger kom til å ta betalt for ringeminutter og meldinger i sine abonnement har flere operatører hevet seg på. Sist ut var Chess, som nå tilbyr tilsvarende produkter som NetCom til lavere pris.

Tanken er at du kun skal trenge å forholde deg til hvor mye data du bruker i måneden. Alle annen bruk av tale og meldinger til vanlige telefonnumre er inkludert.

Men også One Call, MyCall og Tele2 har fulgt etter NetCom på dette området. Og siden mobiloperatørene har for vane å dilte etter hverandre blir vi ikke overrasket om flere hiver seg på samme måte å prise abonnementene sine etterhvert. Telenor tilbyr i skrivende stund fri bruk i ett abonnement.

LES OGSÅ: Disse appene gir deg kontroll på telefonregningen

Billigste alternativer og mest for pengene

Ikke overraskende har de mange operatører priset seg svært likt. Det er dermed små forskjeller som skiller dem fra hverandre.

De to billigste alternativene er Chess SjakkMatt og One Call Folkepakka. Disse koster begge 199 kroner, og inkluderer 1 GB datatrafikk pr måned.

De to alternativene som gir deg mest for pengene er det de samme operatørene som tilbyr. Chess SjakkMatt FriBRUK og OneCall FRI koster begge 399 kroner i måneden, og lar deg overføre 5 GB før hastigheten settes ned. 

Om du har mer spesielle behov, da spesielt med tanke på bruk til eller i utlandet, stikker Tele2 og MyCall seg frem som interessante valg.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor mye data du har brukt

Disse kan du velge mellom

Tele2

Tele2 tilbyr tre abonnement med fri bruk av tale og meldinger. Disse er:

 • Fastpris Medium: 1 GB, 249 kr pr måned
 • Fastpris Large: 3 GB, 349 kr pr måned
 • Fastpris Extra Large: 6 GB, 499 kr pr måned

I Tele2s tilbud er bruk til og i Sverige inkludert. Du kan altså fritt bruke abonnementet ditt på Sverige-turer uten at dette koster et øre ekstra.

Om du bruker mer enn den inkluderte datamengden betaler du 1,99 kr pr MB. Det er imidlertid pristak for ekstra datatrafikk på de forskjellige abonnementene. For Medium er dette 299 kroner, og på Large 399 kroner. På Extra Large er det ingen pristak. Her reduseres hastiheten automatisk til 64 kbps etter at du har brukt 6 GB data.

Fri bruk inkluderer ikke samtaler eller meldinger til og i utlandet utenom Sverige. Samtaler til spesialnummer er heller ikke inkludert. Her kan du se utenlandspriser og priser til spesialnummer hos Tele2.

One Call

Også One Call tilbyr tre abonnement med fri bruk av tale og meldinger. Disse er:

 • Folkepakka: 1 GB, 199 kr pr måned
 • Full Pakke: 3 GB, 298 kr pr måned 
 • Fri: 5 GB, 399 kr pr måned

One Call inkluderer samtaler til fasttelefon og mobil i Norden, men ikke bruk i Norden utenom Norge.

Bruker du mer enn inkludert data betaler du 0,99 kr pr MB. Det er et pristak på 399 kroner pr måned for ekstra datatrafikk. Dette gjelder ikke abonnemnetet Fri, som har en hastighetsbegrensning på 128 kbps når du passerer 5 GB.

Fri bruk inkluderer ikke samtaler til utlandet foruten Norden, og heller ikke spesialnummer. Her ser du One Calls priser for utenlandstrafikk og spesialnummer

Chess

Chess' tilbud består også av tre abonnement:

 • SjakkMatt: 1 GB, 199 kr pr måned
 • SjakkMatt EkstraBRUK: 3 GB, 299 kr pr måned
 • SjakkMatt FriBRUK: 5 GB, 399 kr pr måned

Chess inkluderer samtaler til vanlige numre i Norden i sine tilbud. Samtaler og meldinger i Norden utenom Norge er ikke inkludert.

Når du bruker mer enn inkludert datamengde betaler du 99 øre pr MB, og maks 20 kr pr dag. Dette gjelder ikke FriBRUK, hvor datahastigheten reduseres til 200 kbps etter 5 GB. Det er også mulig å kjøpe ekstra datatrafikk. For 1 GB, 2 GB eller 10 GB ekstra betaler du henholdsvis 99, 139 eller 219 kroner.

Samtaler i utlandet er ikke inkludert. Det er heller ikke samtaler til spesialnummer. Du finner informasjon om disse prisene på Chess.no.

NetCom

NetCom var først ut, og har fire forskjellige abonnement å velge mellom:

 • Smart Mini: 0,2 GB, 199 kr pr måned
 • Smart Basis: 1,5 GB, 299 kr pr måned
 • Smart Pluss: 3 GB, 399 kr pr måned
 • Smart Super: 6 GB, 549 kr pr måned

NetCom Smart inkluderer 1000 ringeminutter til Norden. Smart Mini er ikke inkludert. Her må du betale vanlig pris for samtaler til Norden.

Når du har brukt opp inkludert datamengde gjelder forskjellige vilkår. For Smart Mini og Smart Basis koster det 5 kr pr MB inntil du oppnår et pristak på 399 kroner. For Smart Pluss og Smart Super settes hastigheten ned til 64 kbps etter at du har brukt inkludert datamengde, men det er mulig å kjøpe ekstra data for 79 kr pr 1 GB.

Samtaler i utlandet og til utlandet utenom Norden er ikke inkludert, Spesialnummer er heller ikke inkludert. Her finner du prisinformasjon for samtaler til og i utlandet, og spesialnummer.

MyCall

MyCall spesialiserer seg på samtaler til utlandet, men tilbyr to abonnement med fri bruk av tale og meldinger i Norge. NB! Prisene gjelder fra 1. juni.

 • Fastpris+ 349: 1,5 GB, 349 kr pr måned
 • Fastpris+ 499: 3 GB, 499 kr pr måned

Fastpris+ 349 inkluderer også 500 minutter til 130 land, mens fastpris+ 499 inkluderer 750 minutter til 130 land.

Etter at inkludert datamengde er brukt betaler du 99 øre pr MB. 

- Bruk i utlandet er ikke inkludert. Her ser du prisliste for samtaler til utlandet.

- Samtaler til øvrige land er ikke inkludert. Her er prisliste for disse landene.

- Samtaler til spesialnummer er ikke inkludert. Her er prisoversikten for spesialnummer.

Telenor

Selv om Telenor ikke har lagt seg på samme linje som de andre operatørene tilbyr de ett abonnement med fri bruk av tale, SMS og data:

 • Komplett XL: 6 GB, 599 kr pr måned

Dette abonnementet inkluderer ikke MMS, som koster 1,99 kr pr melding. Datahastigheten er begrenset til 40 Mbps. Bruker du mer enn 6 GB reduseres hastigheten til 128 kbps.

I en kampanjeperiode tilbyr Telenor 12 GB inkludert bruk de tre første månedene. Inkludert i abonnementet er et tvilling-SIM-kort du kan bruke i PC-en, nettbrettet eller en annen mobil.

Telenor er for øvrig den eneste operatøren som tilbyr bruk av 4G på mobilen.

Samtaler til og i utlandet er ikke inkludert. Samtaler og meldinger til spesialnummer er heller ikke inkludert. Her finner du prisoversikter for samtaler til/i utlandet og spesialnummer.

All informasjon er samlet inn 16. mai 2013.

LES OGSÅ: Smarte tips til deg som skal kjøpe ny mobil på nettet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.