MOBIL

Test: null

Dette er en mindre Xperia Z1

Sony lanserte en mindre utgave av flaggskipet sitt, og et armbånd som følger med på hva du driver med.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. jan. 2014 - 11:38

Å lage mindre utgaver av toppmodellene begynner å bli en populær øvelse hos mobilprodusentene. Også hos Sony, som i natt lanserte en kompakt utgave av flaggskipet Xperia Z1, kalt Xperia Z1 Compact. 

De viste også frem en ny aktivitetslogger, som i bunn og grunn er et armbånd som følger med på hvor mye du rører på deg i løpet av dagen. Mer om den litt senere.

Det samme, bare mindre

Når det gjelder Xperia Z1 Compact hevder produsenten at de har «samlet alle funksjonene og teknologien fra Z1 i en mer praktisk håndholdt størrelse». Absolutt en god idé syns vi, da størrelsen var ett av hindrene vi steilet ved da vi testet Xperia Z1.

LES MER: Test av Sony Xperia Z1Xperia Z1 Compact er en god del mindre enn originalen.

Dette er de viktigste forskjellene på storebror og lillebror:

  • Skjermen har krympet fra 5 til 4,3 tommer.
  • Skjermens oppløsning er redusert fra 1080p til 720p.
  • Batterikapasiteten er redusert fra 3000 til 2300 mAh.
  • Z1 Compact kommer i flere farger.

Og det er i bunn og grunn det. Selv om skjermens oppløsning er redusert, er det vanskelig å argumentere for at Z1 Compact har en lavoppløst skjerm. 4,3 tommer med 1280 x 720 piksler gir en pikseltetthet på 341 PPI, som betyr at den fortsatt har høyere oppløsning enn for eksempel iPhone 5S.

En reduksjon i antall piksler gjør også at maskinvaren må bruke mindre strøm på å tegne opp detaljer øyet ikke oppfatter uansett, noe som bør bety lavere batteriforbruk. Det burde komme som en god nyhet med tanke på at batterikapasiteten er betydelig redusert.

Samme maskinvare

Uten at vi faktisk har prøvd telefonen kan det virke som om Sony har ønsket å inngå så få kompromisser som mulig. Mens «Mini»-variantene av Samsung Galaxy S4 og HTC One har fått svakere prosessor og slikt, har Sony presset inn den samme maskinvaren for øvrig i Z1 Compact.

Det betyr at den har en Snapdragon 800-systembrikke med en 2,26 Ghz firekjernet Krait 400-prosessor, 2 GB arbeidsminne, 16 GB lagringsminne, og støtte for alle de viktigste teknologiene du kan vente å finne i en toppmodell.

Også kameraet på 20,7 megapiksler er beholdt, sammen med dekslene i glass og metall som også på denne telefonen tåler et dykk ned til 1,5 meter.Z1 Compact er som storebror vanntett ned til 1,5 meter.

Sprek og liten

Vi har flere ganger hevdet at det er Apple du må gå til dersom du vil ha en liten og god telefon i dag. I Android-verdenen er det rett og slett ikke mange spreke telefoner å finne i de minste størrelsesklassene. Det kan se ut til at Sony har sett en mulighet i dette segmentet, for alt i alt ser dette ut til å være full pakke i mindre innpakning.

Vi vil likevel tillate oss å sammenligne ytre mål med Apple iPhone 5S. Xperia Z1 Compact måler 12,7 x 6,5 x 0,95 cm og veier 137 gram. Dette er en god del kortere og smalere (og en millimeter tykkere) enn enn original-Z1, men ikke så altfor langt unna iPhone 5S. Apples telefon måler 12,4 x 5,9 x 0,76 cm og veier 112 gram.

Joda, Z1 Compact er litt høyere, litt bredere og litt tykkere. Tyngre er den også. Men så er den tross alt også vanntett. 

LES OGSÅ: Test av Apple iPhone 5S

Utifra produktpresentasjonen ser Xperia Z1 Compact altså ut til å være en lovende sak. Vi utropte tross alt storebror Z1 til årets beste smarttelefon i 2013, og om denne faktisk er jevngod men mindre, ser vi ikke bort fra at Sony har godt kort på hånda.

Xperia Z1 Compact kommer i fargene hvit, rosa, gul og svart. Den kommer i salg i februar, men prisen er ikke kjent. Smartband er en aktivitetslogger.

Sony SmartBand

Under samme produktlansering viste Sony også frem et nytt «på kroppen»-tilbehør. Armbådet Core er en aktivitetslogger som følger med på hva du driver med i løpet av dagen for å lage en logg. En slags automatisert dagbok, slik vi forstår det. 

Armbåndet følger med på hvor mye du beveger deg, når du sover og slikt. Det vibrerer når du får ny melding eller når noen ringer, og en tast på siden lar deg lagre alt som foregår det stedet du er på, som bilder og hvor du var.

LES OGSÅ: Polars nye pulsklokke snakker med mobilen din

Selve sensoren kan plukkes ut av armbåndet og brukes til andre ting også. Den kan for eksempel festes til skoen din og brukes som en stegsensor.

Alt samles i appen Lifelog, som forteller deg hva du har gjort, hvor langt du har gått og så videre. Appen vil også lage en logg over musikk du har hørt på og hvem du har kommunisert med i løpet av dagen.

Det hele er vanntett, kommuniserer med mobilen via Bluetooth, og skal angivelig klare fem dager per lading. Den kommer trolig i salg i mars, men vi får vite mer under Mobile World Congress neste måned.

Kilder: Pressemelding, Sonymobile.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.