MOBIL

Test: null

Dette er årets beste smarttelefoner

Seks smarttelefoner har virkelig imponert oss i 2013. Vi har kåret den beste.

Marius ValleMarius ValleJournalist
15. des. 2013 - 13:12

Om det er ett ord som har preget mobilbransjen i 2013 må det være «forutsigbarhet». Dette var et år uten de helt store overraskelsene. At smarttelefonene ble raskere er en naturlov. Og det var neppe noen som sperret øynene opp da mobilskjermene på vanlige smarttelefoner tok steget opp til fem tommer.

Det er likevel ikke slik at det har stått stille i år.  I 2013 ble det lansert en rekke gode telefoner, og noen av dem stakk seg mer ut enn andre. Vi har oppsummert Mobili-redaksjonens favoritter fra året som gikk, og kåret den av dem som vi mener alt i alt var den beste.

LES OGSÅ: Trenger du egentlig en dyr toppmodell?Samsung Galaxy S4 har holdt seg godt gjennom hele året. Den ble lansert i mars.

Samsung Galaxy S4: Storselgeren

Det går nesten ikke an å snakke om årets beste mobiltelefoner uten å ha Samsungs toppmodell med i likningen. Toppmodellen ble lansert i mars, og har vært en populær telefon i hele år. Med kraftig maskinvare, stor skjerm og alt av teknologi har den neppe vært vanskelig å selge, men Samsung har selvsagt også fått drahjelp av sitt enorme markedsføringsbudsjett.

At de også lanserte en vanntett utgave av telefonen var lurt. Med unntak av noen tekniske forskjeller er den ganske lik den originale modellen, og at den er vanntett gjør den spesielt attraktiv her i Norden.

I høst pustet Samsung nytt liv i Galaxy S4, med en oppgradert variant med raskere prosessor

Toppmodellen til verdens største mobilprodusent er selvsagt viktig for de fleste å ta innersvingen på. Mange har prøvd, og noen syns vi også har lykkes.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S4HTC står bak den peneste smarttelefonen i år, syns vi. Et gjennomført godt produkt er det også.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

HTC One: Den peneste

Spør du oss står HTC bak årets peneste smarttelefon. En høyst subjektiv vurdering, selvsagt.

Med et deksel i aluminium, en skarp skjerm og et par overraskende gode stereohøyttalere i front syns vi den er veldig godt skrudd sammen. Vi syns også HTC har gjort mye riktig på programvaresiden. Her har HTC sørget for en jevnt over god brukeropplevelse. Spesielt falt vi kamerafunksjonene, som gjør at vi støtt og stadig sitter og ser gjennom bildene vi har tatt.

LES OGSÅ: Test av HTCs billige Desire 500

Å utstyre One med et fire megapikslers kamera var et dristig valg, men tanken er at dette gir større piksler og bedre bilder. Men det er tydelig at noen hos HTC ikke var helt komfortable med det, for de nekter konsekvent å snakke om oppløsningen. I stedet snakker de om superpiksler.

Sammenlignet med de beste kameramobilene i år når den likevel ikke helt opp. Men den er såpass flott utformet på utsiden og innsiden at den hører hjemme på denne listen.

HTC prøvde seg for øvrig på en mindre og en større utgave av One, men disse nådde ikke helt opp.

LES MER: Test av HTC One

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstillingDette er mobilkameraet det gjelder å slå i 2014.

Nokia Lumia 1020: Den beste kameramobilen

Mens vi er inne på HTC og deres fire megapiksler skal vi også nevne Nokia Lumia 1020. Med 41 megapikslers kamera representerer den det andre ytterpunktet på megapikselskalaen i år. Vi snakker om et beist av en smarttelefon, med et kamera som utklasser de aller fleste andre kameramobilene som ble lansert i år.

Den vanvittige oppløsningen brukes i hovedsak til to ting: Å gi deg mulighet til å zoome langt inn i bilder og video uten å tape særlig mye kvalitet, og å kombinere informasjon fra flere piksler for å gi bilder med lav oppløsning og høyt detaljnivå.

Den er årets beste på bildekvalitet, selv om Sony Xperia Z1 og Samsung Galaxy S4 Zoom pustet den tungt i nakken.

LES OGSÅ: Nokia lanserte giganten Lumia 1520

Men vi håper på en raskere oppfølger, for det går litt tregt når kameraet skal startes og bilder skal lagres. Når vi ser på bildene i ettertid syns vi likevel at ventingen var verdt det.

LES MER: Test av Nokia Lumia 1020En gjennomført god smarttelefon med en størrelse som gjør den veldig hendig.

Apple iPhone 5S: Smått og godt

Apple iPhone 5S er i bunn og grunn er en oppdatering av en eldre modell. Sånn sett er den ikke spesielt spektakulær. Den markerte for øvrig startskuddet til Apples nyeste iOS-versjon.

Skjermen  er «bare» fire tommer stor. I et marked hvor alle andre toppmodeller har skjerm rundt fem tommer fremstår dette som uvanlig smått. Heldigvis, får vi nesten si. Om du i dag vil ha en skikkelig god telefon som ikke tar halvannen bukselomme, er det iPhone 5S som gjelder. Apple har dermed et solid grep om dette segmentet, og viser at mindre telefoner ikke nødvendigvis betyr dårligere brukeropplevelse.

LES OGSÅ: Test av Apple iPad Air

En ting vi virkelig liker med iPhone 5S er fingeravtrykkleseren. En liten berøring av hjemtasten, så er telefonen låst opp. Vi syns det er umåtelig smart, og lurer på hvordan vi har klart oss uten.

Det skader heller ikke at telefonen er svært sprek, har et bra kamera, det meste av tekniske finesser, og er en artig telefon å bruke.

LES MER: Test av Apple iPhone 5SDenne skjermen falt vi virkelig for i år.

LG G2: Hederlig omtale

LG har også gjort seg fortjent til en plass på listen med toppmodellen G2. Mesterstykket er at de har klart å presse en 5,2 tommers skjerm inn i et skall som ikke er stort større enn Samsung Galaxy S4.

Alle tastene er flyttet til baksiden. Det fungerer helt greit, uten at vi klarer å påstå at det er noe vi savner på andre telefoner. Resten er vi godt fornøyde med. Telefonen har sprek maskinvare, skjermen er virkelig god, kameraet er bra, og batterikapasiteten er på topp. Prisen er også en del lavere enn tilsvarende konkurrenter.

Akkurat det siste er et viktig punkt. Her får du nemlig mye smarttelefon for pengene.

LES MER: Test av LG G2Sony står bak årets beste smarttelefon: Xperia Z1.

Sony Xperia Z1: Årets beste smarttelefon

Sony satset som Nokia på store tall, for Xperia Z1 har 20,7 megapiksler. I motsetning til Lumia 1020 er imidlertid Xperia Z1 lynrask i bruk. Bilder lagres på et blunk, og du kan knipse i vei i høyt tempo. Det er også mange morsomme kamerafunksjoner her, som bidrar til å gjøre dette til en spesielt morsom kameratelefon.

Xperia Z1 er en av årets beste kameratelefoner, selv om bildekvaliteten ikke når helt opp til Nokia Lumia 1020. Sony har gått for en liknende løsning som Nokia, ved at flere piksler kombineres til én, noe som gir større detaljrikdom i svak belysning. Under gode lysforhold kommer dette kameraet til sin rett, og glimrer med gode resultater.

Brukeropplevelse veier også tungt, og vi syns Xperia Z1 alt i alt byr på en flott kameraopplevelse.

Sony har også flere triks i ermet. Denne telefonen har en stor og svært god fem tommers skjerm, sprek maskinvare og alle de tekniske finessene du kan be om. Xperia Z1 gjør også en god jobb som telefon. Batterilevetiden er utmerket. Delvis fordi spareprogramvaren til Sony fungerer veldig bra og fordi batteriet er blant de med høyest kapasitet akkurat nå.

Vi liker også utformingen. Xperia Z1 har deksel i glass og metall, og er på toppen av det hele vanntett. Om du vil ut i øspøsende regn og ta bilder trenger du ikke å bekymre deg for at telefonen skal ryke med. At telefonen kan lades med en egen ladekabel som hektes fast ved hjelp av en magnet er i denne sammenhengen positivt, da du slipper å åpne luken til USB-kontakten når du skal lade mobilen. Det følger dessuten med en ladestasjon i esken sammen med telefonen.

Om vi skal forsøke å balansere litt, skal vi trekke fram at telefonen er litt stor og tung. Kanskje ikke så rart med tanke på materialvalget og at den er vanntett. Kameraet overbeviste oss heller ikke under absolutt alle lysforhold, men så er det heller ikke andre telefoner med en kamera i denne klassen som så uanstrengt kan tas med på fotoekskursjoner over og under vann.

Da vi testet Xperia Z1 mente vi at den var en av de beste telefonene uansett plattform. Det har gått nesten tre måneder siden da, og vi føler påstanden står seg.

Xperia Z1 er et godt bevis for at den nye Sony-sjefen Kazuo «Kaz» Hirai har revolusjonert prosessene på innsiden ved at kameradivisjonen har laget kameraet, og at TV-gutta har fått ansvar for skjermen og Bravia programvaren. 

Alt tatt i betrakning syns vi at Xperia Z1 er årets beste mobiltelefon. Her har Sony virkelig levert en flott pakke. Vi gleder oss til oppfølgeren.

LES MER: Test av Sony Xperia Z1

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.