MOBIL

Test: CLIPEYZ MINI FISHEYE

Denne klypa gir mobilen helt nye muligheter

TEST: Clipeyz mini fisheye.

Marius ValleMarius ValleJournalist
26. des. 2014 - 10:28

Om du ønsker å utforske nye måter å ta bilder på, kan et linsetilbehør til mobilen din være et sted å begynne.

iPhone-eiere, og etterhvert også Samsung Galaxy-eiere, har vært bortskjemte med slikt tilbehør som kan festes foran mobilkameraet for å gi større vinkel, makromuligheter eller fisheye.

Et av de mest populære i kategorien er Olloclip, som er utviklet for å kunne festes rett på telefonen.

Les mer: Test av Olloclip

Men disse passer ikke til andre telefoner enn Galaxy eller iPhone. Hva så med alle andre telefoner?

Det finnes flere universalløsninger som fungerer med telefoner flest, og vi har sett på en slik variant kalt Clipeys.

Denne kan klipses på de fleste mobilkamera, nettbrett og laptopwebkamera, og har et lite fisheyeobjektiv. Det gir ekstrem vidvinkel, og et hemisfærisk (rundt) bilde.

At det kan klipses på, betyr også at du kan bruke det på frontkameraet på telefonen din. Her er det altså muligheter for ekstreme sjøliser.

Den passer til alle telefoner vi har prøvd den med, som Samsung Galaxy S5 Active, Sony Xperia Z3, LG G3 og Nokia Lumia 1020.

En klype med linse

Selve festeanordningen er en enkel klype. Den er rimelig stram, og gummiert på innsiden slik at den sitter godt. Det skal en del kraft til for å riste den av en Sony Xperia Z3. På tykkere telefoner, som Nokia Lumia 1020 er det praktisk talt umulig å få den til å falle av.

Gummieringen sørger også for at det ikke slipper inn mye lys mellom telefonens linse og Clipeyz-linsen.

Gummiforingene er limt på plass, og på vårt testeksemplar skulle det lite til før limingen gikk opp. Ikke helt optimalt, ettersom det vil samle seg støv i limet slik at problemet forsterkes.

Fisheye-objektivet kan skrus av og på, men det følger ikke med andre objektiver.

Med i esken får du en liten tøypose du kan oppbevare utstyret i. Denne fungerer også som pussefille.

Les også: Denne smartklokken er en mobil

Objektivet kan klipses på de fleste mobiler, som Nokia Lumia 1020.
Objektivet kan klipses på de fleste mobiler, som Nokia Lumia 1020.

Fortegning

Det krever litt tilpasning når du skal ta objektivet i bruk. Det må treffe linsen til telefonen ganske rett på for at resultatet skal bli best mulig. Sitter den litt skeivt får du veldig tydelige optiske forvrengninger og tønnefortegninger i bildet. Det er uansett lett å justere plasseringen, og det er ganske lett å se når bildet blir skarpt.

Optiske fortegninger vil du uansett oppleve i sidene, siden dette er et fisheyeobjektiv. Det er heller ikke en helt optimal løsning å sette en linse foran en linse på denne måten. Resultatene blir dermed ganske «lo fi», men det kan ha en sjarm i seg selv.

Fisheye-objektivet vil uansett fange inn lys fra en lang bredere vinkel enn telefonen din kan i utgangspunktet, og resultatene kan bli ganske så artige. Undertegnede går for eksempel aldri helt lei av å ta ekstreme nærbilder av ansikter. Billig moro.

Under ser du noen eksempler på bilder vi har tatt.

Bilde tatt med Clipeyz.
Bilde tatt med Clipeyz. Marius Valle
 
Bilde tatt i samme posisjon, uten Clipeyz.
 Bilde tatt i samme posisjon, uten Clipeyz. Marius Valle
Bilde tatt med Clipeyz.
Bilde tatt med Clipeyz. Marius Valle
Bilde tatt med Clipeyz.
Bilde tatt med Clipeyz. Marius Valle

Clipeyz på Sony Xperia Z3.
Clipeyz på Sony Xperia Z3.

Import

Clipeyz er et «norsk» produkt. Det vil si at det er et norsk foretak som importerer produktet og setter sitt eget navn på det. Det skal imidlertid ikke veldig grundig googling til for å finne ut at det finnes en rekke alternativer som ser ut til å være akkurat det samme produktet solgt under andre navn.

For eksempel finner vi tilsvarende eller samme produkt på Dealextreme.com for rundt hundrelappen, og de fleste av disse leveres med vidvinkel- og makroobjektiver i tillegg.

Clipeyz koster 300 kroner, og leveres altså bare med fisheyeobjektiv. Så skal det også sies at vi ikke har noen forutsetning for å vite om det er en reell kvalitetsforskjell på Clipeyz-linsen og de andre. Clipeyz markedsfører i alle fall produktet med «high quality optical glass» på nettsiden sin.

Clipeyz er et objektiv på en klype.
Clipeyz er et objektiv på en klype. Marius Valle
Der finner vi for øvrig også et bildegalleri med fisheyebilder, hvor en del av bildene beviselig ikke er tatt med Clipeyz. Så vi anbefaler at du ikke avgjør kjøpet på bakgrunn av disse bildene.

Men en morsom liten dings er dette uansett.

Fordelen med å kjøpe den fra en norsk nettbutikk til minst dobbelt av det du betaler fra en kinabutikk er at du får produktet raskt, har angrerett og får en enklere klageprosess dersom noe skulle være galt med den.

Les også:

Harde pakker til jul? Dette er våre tips

Nye GoPro-kameraer filmer i 4K og har touch-skjerm

Nå kan du låne bort Chromecast  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.