T2

Test: BOSCH PLR 15 OG GLM 30

Denne dingsen danker ut tommestokken

Test: Bosch PLR 15 og GLM 30.

Dreper tommestokken: Den profesjonelle blå og den konsumentvennlige grønne lasermåleren fra Bosch skal konkurrrere tommestokken ut av lomma til folk.
Dreper tommestokken: Den profesjonelle blå og den konsumentvennlige grønne lasermåleren fra Bosch skal konkurrrere tommestokken ut av lomma til folk. Bilde: orv
17. jan. 2015 - 08:00
Vis mer

Sammenlignet med større laseravstandsmålere, er de nye lommelasermålerne fra Bosch ganske strippet for funksjoner. Til gjengjeld er de små og den grønne, det vil si forbrukermodellen PLR 15, er aller minst. Knøttliten faktisk.

Den tar ikke mye mer plass enn et målebånd, men du verden hvor mye mer presist den måler. Det er imidlertid ikke hele forskjellen. Den grønne kan, som navet antyder, måle inntil 15 meter, mens den blå proffmodellen GLM 30 kan måle 30 meter.

Den blå er også mer nøyaktig siden den har et maksimalt avvik på pluss-minus 2 mm over 30 meter, mens forbrukerutgaven har en målenøyaktighet på pluss-minus 3 mm over 15 meter. Men dette er maksverdier. I praksis er de begge mye mer nøyaktige og det er nok viktigere hvor god man er til å legge an og sikte inn.

Små avvik

Vi testet begge på en typisk distanse og fikk 5,533 meter på den blå, og 5,531 meter på den grønne. Det er ikke lett å si om det er unøyaktighet eller måten vi posisjonerte målerne på. I praksis er et avvik på 2 mm særdeles mye mer nøyaktig enn det man kan få med målebånd.

Målebånd, tommestokker og linjaler kan være greie på små lengder, men på større avstander er de temmelig upraktiske. Unøyaktige også. Selv presisjonsmålebånd er underlagt fysikken, og som vi vet utvider materialer seg jo varmere det blir. Det gjør ikke laserstråler. Ulempen her, selv om det begrenser seg til utendørs arbeid i dagslys, er at det kan være vanskelig å få øye på den røde laserprikken på stor avstand.

Les også: Ny drill kan «tenke» for deg

Litt ulike

Begge to har i praksis bare én funksjonsknapp. Den grønne har et deksel over knappen som starter laseren når du trekker det tilbake. Da måler den faktisk kontinuerlig helt til du trykker på den røde knappen under dekslet. Trykker du på knappen en gang til starter du kontinuerlig måling en gang til, men samtidig rykker siste måling en linje opp i skjermen.

Du vil altså se to måleverdier på skjermen og det er jo praktisk hvis du skal beregne flater.

GLM 30 funger på en litt mer avansert måte, men den har til gjengjeld ikke kontinuerlig måling. Der skjer det ingen utlesing mens du peker med laseren, bare når du trykker. Kontinuerlig måling kan jo være praktisk når du skal posisjonere noe på en bestemt avstand. Her har Bosch droppet dekslet over knappen. Du starter og stopper laseren ved å holde nede den røde knappen et par sekunder.

Til gjengjeld kan den blå addere. Den viser også siste og nest siste måling, men aller øverst i skjermen viser den summen av målingene du har gjort. Inntil ti målinger legger den sammen. Det er jo flott om man skal måle opp listverk. Den blå har også lyd i form av et pip når man måler, men det er vel mer på «nice to have»-kontoen.

Les også: Dette batteriet kan øke levetiden på verktøy med 20 prosent

Spot on: Bosch mini lasermåler PLR 15
Spot on: Bosch mini lasermåler PLR 15

Praktisk

Begge laserne er bygget for å være knøttsmå og enkle i bruk. De tar mindre plass enn en tommestokk og bruken er så enkel at den er på tommestokknivå den også.

Det er vel det som er poenget også. Håndverkere og hobbysnekkere går gjerne med en tommestokk i lomma og den vil Bosch konkurrere tilbake til pensjonisttilværelsen i verktøyskuffa.

Begge lasermålerne drives av to AAA-batterier og de holder veldig lenge. De dør nok av selvutlading før de lades ut på grunn av måleiver. Den grønne er litt mindre og har en litt mindre skjerm som viser hvitt på sort. Den blå har en større og mer konvensjonll skjerm i sort på hvitt.

Bosch oppgir at det kan være vanskelig å måle avstanden til visse sterkt reflekterende overflater som speil og andre, pluss isolasjonsmaterialer og andre som absorberer eller sprer laserstrålen. Ingen av delene er noe problem i praksis. Trenger du slike mål er det bare å feste en tape til material og måle mot den.

Les også: Smart støvsuger med utskiftbart batteri

Batteridrift: To AAA-baatterier er det som skal til for ufattelig mange lengdemål.
Batteridrift: To AAA-baatterier er det som skal til for ufattelig mange lengdemål.

Koster litt

Den minste PLR 15 har en veiledende pris på 599 kroner. GLM 30 ligger på 935 kroner, men da får du med tøyveske også. Dette er altså de billigste Bosch har både i grønt og blått.

Men det er ikke det billigste du får kjøpt. Biltema selger en mer avansert lasermåler med enda bedre spesifikasjoner på papiret for 699 kroner. Ellers har Stanly en liten sak hos Clas Ohlson til 429 kroner. Så blir spørsmålet hvem man stoler på. Lengdemål er kanskje noe de fleste vil være 100 prosent sikre på.

Les også:

TEST: Et godt, batteridrevet arbeidslys

Blir lyden bedre med superkabler til 180.000 kroner?

Dette bør du se etter når du kjøper LED-pærer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.