T2

Test: MACBOOK PRO 13 RETINA (2015)

Den satte ny rekord i våre batteritester

TEST: Macbook Pro 13 Retina.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
4. mai 2015 - 18:41
Vis mer

Ny prosessorgenerasjon fra Intel, ny generasjon Macbook. Slik har det vært i noen år.

Også i år er designet uforandret, materialene og vekten (1,58 kg) er uforandret og skjermen er den samme. Men på innsiden har det altså skjedd noe.

Intels nye Broadwell-prosessorer er på plass, og selv om ikke selve prosessorytelsen skal ha blitt så mye bedre, skal det igjen ha vært tatt steg på grafikksiden.

Utvendig

Vi lar være å si så mye om utsiden annet enn at det fortsatt fungerer godt, og aluminiumen gir fortsatt en følelse av god byggekvalitet.

Designet er stilrent og uprovoserende, selv om vi gjerne skulle sett at Apple også her hadde gitt oss mulighet til å velge farge, slik tilfellet er med den nye 12-tommeren.

Skjermen er den samme gode som vi har sett tidligere, med en oppløsning på 2560x1600 og særdeles gode farger og dypt sortnivå.

Innsynsvinklene er også nærmest perfekte, selv om skjermen er blank og du godt kan se refleksjoner om du sitter med skjermen mot et vindu eller en lampe.

Tastaturet er også det samme som tidligere, og det betyr som vanlig ett av de beste laptoptastaturene som finnes. Tastene gir fra seg et behagelig klikk hver gang du trykker på dem, og det gjør skrivingen til en lek.

Noen kan nok mene at tastene er hakket for flate, men undertegnede er ikke en av dem.

TEST: Dell XPS 13: Er det den aller beste ultraportable?

Force Touch-plata er en av nyvinningene. Den har en motor under som skaper følelsen av et klikk når du trykker ned.
Force Touch-plata er en av nyvinningene. Den har en motor under som skaper følelsen av et klikk når du trykker ned.

Force Touch

Så til noe av det som faktisk er nytt. Apple har videreført den såkalte Force Touch-pekeplata fra den nye Macbook-en til Macbook Pro.

I stedet for å fysisk trykke ned plata, slik tilfellet var tidligere, er det nå en motor under som gjør at det føles ut som om du får en fysisk respons når du trykker - såkalt "haptic feedback". Det gjør også at plata er helt stiv når maskinen er avslått.

Force Touch-plata føles noe grunnere enn hva tilfellet var med den "vanlige" Apple-plata, og den tar av den grunn litt tid å venne seg til.

I bruk er det i praksis ikke så veldig stor forskjell - motoren emulerer klikkfølelsen veldig godt, og vi har ikke opplevd noen store problemer med å få maskinen til å forstå oss.

Nye funksjoner

Force Touch-plata har også noen nye muligheter fordi den har evnen til å merke om du trykker ekstra hardt - et såkalt force click, eller på norsk "hardt klikk". Et hardt klikk utføres ved å klikke vanlig, og så øke trykket, og har en rekke funksjoner, blant annet spretter det opp ordforklaringer eller Wikipedia-informasjon om du klikker hardt på et ord i Safari eller e-post.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Om du klikker hardt på en adresse, spretter det opp forhåndsvisning fra Kart-applikasjonen. I QuickTime og iMovie varierer hastigheten på spoleknappen med hvor hardt du klikker.

Du kan se hele lista hos Apple, men foreløpig er det stort sett bare Apples egne programmer som har noen utpreget støtte for funksjonen.

Når det er sagt, så fungerer det ikke upåklagelig foreløpig. Det er ikke så rent enkelt å få Safari til å oppfatte et hardt klikk, og hvilke ord som markeres er noe tilfeldig.

Samtidig er det ingen tvil om at det finnes potensiale for å lage flere smarte funksjoner basert på Force Touch, og det ligger foreløpig i programutviklernes hender.

For øvrig ser opplevelsen av Force Touch ut til å være individuell - kollega Thomas som Er den fremtidsmaskinen Apple så gjerne vil at den skal være? til Apple var overbegeistret.

Les også: Dette er de beste alternativene til den nye Macbook-en

Tastaturet er fortsatt blant de aller beste.
Tastaturet er fortsatt blant de aller beste.

Ytelsen

Så til ytelsen. Testutgaven vår var den mellomste av de tre basisutgavene Apple tilbyr, men forskjellen fra innstegsmodellen er bare at denne har dobbelt så stor lagringsplass.

Det er riktignok to år siden vi har testet denne modellen, men den byr på greit sammenlikningsgrunnlag likevel. I ren prosessorytelse er ytelsen opp med cirka 15 prosent, men det er altså på grafikken de største stegene har blitt gjort.

I våre syntetiske tester er resultatene opp cirka 20 prosent fra 2013-modellen, men Apple hevder at det skal være mulig å oppnå 40 prosent bedre ytelse på enkelte bruksområder fra fjorårets modell.

Bioshock Infinites innebygde benchmark bekrefter våre antakelser, og selv om drøye 25 bilder i sekundet på Very Low og 1920x1080 ikke er voldsomt mye å skrive hjem om, vitner det om at du kan spille selv relativt nye spill på brukbar oppløsning såfremt du skrur ned detaljnivået.

Der Macbook-en har gjort det største hoppet, er nok på lagringsfronten. Vi måler maksimale hastigheter på vanvittige 1433 MB/sek lesing og 1247 MB/sek skriving, noe som er nærmere en dobling fra forrige generasjon.

Det gjør sitt til at innloggingsskjermen for eksempel dukker opp etter 13 sekunder fra en kald start, og maskinen føles ekstremt kjapp og responsiv i bruk.

 PCMark 8 Home3DMark Fire Strike

Bioshock Infinite

1920x1080, Ultra High

Macbook Pro Retina 13 (2015) (Core i5-5257U, 8 GB, Iris 6100)3282101110,0 fps
Dell XPS 13 (Core i7-5500U, 8 GB, HD5500)29717687,9 fps
Asus Zenbook UX303LN (Core i7-4510U, 8 GB, GT840M)3139130518,3 fps
Lenovo Ideapad Yoga 3 Pro (Core M-5Y70, 8 GB, HD5300)17823864,8 fps
Lenovo Thinkpad Carbon X1 Touch (Core i7-4550U, 8 GB, HD5000)29506766,6 fps
Alienware 13 (Core i5-4200U, 8 GB, GTX860M)3318327744,9 fps
Alienware 17 (Core i7-4800MQ, 16 GB, GTX780M)4139503674,6 fps
Macbook Pro Retina 15 (2014) (Core i7-4870HQ, 16 GB, GT750M)4077174025,6 fps

Les også: På størrelse med en minnepinne: Microsoft viser frem knøttliten PC

Strømgjerrig

Et annet område som har tatt steg er batterilevetiden. Apple hevder selv at Macbook Pro nå klarer henholdsvis 10 timer nettsurfing eller 12 timer med filmavspilling i iTunes, begge opp fra 9 timer tidligere.

Våre tester viser at en splitter ny maskin har enda litt mer innabords. Vi satte på vårt full HD-testklipp i loop i Quicktime klokken 00.30, med 60 prosent lysstyrke og wifi tilkoblet.

Ikke før klokken var 14.01 sa maskinen takk for seg - det er 13 timer og 31 minutter, et ganske spinnvilt resultat.

Også i Windows har maskinen gjort et hopp på batterifronten. Selv om Mac OS-resultatene har vært veldig gode også tidligere, har gjerne Windows-resultatet ligget mange timer lavere.

Nå er vi oppe på 11 timer og seks minutter med nettsurfing og tekstbehandling i Powermark (og 50 prosent lysstyrke). Imponerende tall, det også.

 Powermark, 50 % lys (Windows)HD-video, 60 % lys (OS X)
Macbook Pro Retina 13 (2015)11:0613:31
Macbook Pro Retina 13 (2013)6:5711:41
Dell XPS 136:51 
Asus UX303LN5:46 
Macbook Pro Retina 15 (2014)5:348:40
Lenovo Yoga 3 Pro8:25 

Stillegående, men bråker litt under last

Støymessig er det omtrent som det har vært på de siste utgavene. Ved lett bruk er maskinen stort sett musestille, men viftene må ta i godt når maskinen blir presset, og støysignaturen er også litt på den høyfrekvente siden, som kan være irriterende.

Det finnes definitivt mange maskiner som er mer stillegående under last, men totalt sett er det likevel ganske bra.

Portutvalget er også det samme som før, uten at det nødvendigvis er en dårlig ting. To USB-porter er riktignok ikke allverden, men de to Thunderbolt-portene er også såpass allsidige at de kan benyttes til noe av det samme.

Vi setter pris på HDMI-utgang i full størrelse, og det samme gjelder Apples smarte Magsafe-lader. Du får også minnekortleser og kombinert hodetelefon- og mikrofonport.

Uheldigvis har ikke Apple innført fargevalg også for Macbook Pro. Det er fortsatt den samme aluminiumsgrå fargen som gjelder.
Uheldigvis har ikke Apple innført fargevalg også for Macbook Pro. Det er fortsatt den samme aluminiumsgrå fargen som gjelder.

Konklusjon

Vurderte du Macbook Pro i forrige generasjon kan du være trygg på at årets modell er enda noen hakk bedre.

Det er egentlig ikke mye å utsette på den - med unntak av om du ønsker spillytelse eller en maskin i den aller letteste klassen.

Skjermen er topp, batterilevetiden er topp, tastaturet er blant de beste og Force Touch-plata fungerer rimelig bra. Støynivået er fortsatt litt irriterende når maskinen blir presset, men ellers er det lite å pirke på.

Nok en gang: Anbefalt!

Les også: Denne «må» du ha til den nye Macbooken. Og den koster skjorta

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.