T2

Test: ASUS S56CM

Den første Windows 8-maskinen

TEST: Men Asus S56CM imponerer oss ikke nevneverdig.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
25. okt. 2012 - 17:08
Vis mer

Ultrabook-begrepet begynner allerede å bli relativt utvannet, med maskiner som Acer Timeline Ultra M5 og HP Envy 6 som drar både vekt- og størrelseskonvensjoner helt til yttergrensene.

S56CM er Asus' forsøk på det samme, med 15-tommers skjerm og en vekt på rundt 2,3 kilo.

Tynn og stilig

Den er likevel relativt tynn (21 mm), og har mer grafikkraft enn de syltynne ultrabook-ene ved at den har en Geforce GT635M-brikke i tillegg til den integrerte Intel HD 4000-grafikken.

For øvrig finner vi en ULV-prosessor av typen Core i5-3317U, 6 GB RAM (8 GB i modellen som er tilgjengelig i Norge) og en hybriddisk med 500 GB roterende lagring i tillegg til en flashdel på 24 GB. S56C har også optisk drev i form av en DVD-brenner, og kommer med Windows 8 ombord.

Designet er ikke veldig ulikt Asus' andre maskiner, og vi setter pris på at både skjermlokket og overflaten under skjermen er bygget i aluminium. Det øvrige er plast, men byggekvaliteten og kvalitetsfølelsen er likevel relativt god.

Vi må dog bemerke at mekanismen som låser batteriet på plass på vår testutgave var relativt slarkete, og det førte flere ganger til at batteriet rett og slett løsnet fra maskinen.

Les også:

Ny iMac er 5 mm tykk

Dette er TV-standarden produsentene vil satse på  

Aluminium på lokket er pent.
Aluminium på lokket er pent.

Kjip skjerm

Skjermen er uheldigvis av typen med "standardoppløsningen" 1366x768, og på en 15 tommer stor skjerm gir det et til dels veldig tydelig rutenett. Lysstyrken er middelmådig.

Kontrasten og innsynsvinklene er også ganske labre, og det blanke kontrastbelegget gjør at skjermen er plaget av slitsomme refleksjoner fra omgivelsene. Nei, Asus, dette gjør dere jo så bra på Zenbook-maskinene, men dette holder ikke.

Ytelsen er dog ganske brukbar. PCMark Vantage utgår som testprogram hos oss fremover, da det ikke er støttet av Windows 8, så vi må lene oss på 3DMark Vantage, PCMark 7 og Geekbench for syntetiske tall.

I prosessor- og minnefokuserte Geekbench skiller det skarve ett poeng mellom Asus S56C og den likt spesifiserte Acer M5, mens Asus-en hiver seg såvidt foran i PCMark 7, som også hensyntar hastigheten på lagringsmediet i større grad.

Acer-en har dog et kraftigere grafikkort, så den tar en klar ledelse i 3DMark Vantage, men den koster også en tusenlapp mer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ytelse (høyere er bedre)

 PCMark 73DMark VantageGeekbench
Asus S56C259050365015
Acer Aspire Timeline Ultra M5230975245014
HP Envy 6391246445060
Samsung 900X4C453733895862
Macbook Pro 15" Retina 872310980

Brukbar spillytelse

I Civilization 5 får vi relativt hakkete 22-24 bilder i sekundet med alt av snadder aktivert (High på alle innstillinger og 8x kantutjevning), men bildefrekvensen stiger raskt etter hvert som vi går ned på visuelt godis.

På en mellomting mellom Medium og High og med 2x kantutjevning får vi 40-42 bilder i sekundet, mens Medium uten kantutjevning gir tilnærmet stabilt 60 bilder i sekundet.

Tendensen er den samme i Skyrim: 22-24 bilder i sekundet på High, 34-36 på Medium og 58-60 på Low.

Du bør altså gå ned en del i innstillinger for å spille nye spill relativt jevnt, men i motsetning til den integrerte grafikken er det ikke bare Low som er spillbart.

Les også:

TEST: Ultrabooken med det beste tastaturet

TEST: Den letteste ultrabooken er blitt ny

Grunne taster

Tastaturet er helt på det jevne, etter vår mening. Det har veldig flate taster med ganske stort mellomrom mellom hver tast, og det gjør at fingrene må jobbe litt mer enn vi liker.

Det har heller ikke baklys, noe som mer og mer begynner å bli standardutrustning for maskiner over 5000 kroner. Pekeplata er også helt grei, uten at Windows 8 foreløpig ser ut til å ha ført Windows-pekeplatene noe nærmere Apples fenomenale plate.

Det vi har størst problemer med, er at plata har fenomenalt dårlig såkalt palm rejection, altså at markøren ofte flytter seg og hopper rundt om du er så uheldig at du kommer borti pekeplata med håndleddet eller håndflata mens du skriver.

Veldig irriterende, men forhåpentligvis noe som kan unngås når man blir godt vant med maskinen. Andre maskiner har hatt pekeplata et lite hakk nedsenket i skroget, og det har eliminert liknende problemer.

Tastaturet er middelmådig og pekeplata burde hatt bedre håndflateavvisning.
Tastaturet er middelmådig og pekeplata burde hatt bedre håndflateavvisning.

Dårlig batteri

Batteritiden synes vi er såpass middelmådig at vi nesten lurer på om det er noe feil med maskinen, eventuelt at Windows 8 foreløpig er dårlig optimert, men samme test kjørt flere ganger gir bare resultater som er innenfor godkjent feilmargin av den første gjennomkjøringen.

To timer og 51 minutter med produktivitet i Powermark er nemlig mange timer bak sammenliknbare maskiner, som nevnte Acer M5 og HP Envy 6.

Samtidig ser vi at Asus ikke nevner batterilevetid for S56CM med et ord på eget nettsted, så det er mulig batterilevetid ikke har stått i fokus for taiwanerne denne gang. Uansett litt underlig, og et stort minus, synes vi.

Det må dog nevnes at batteriet er avtagbart, så du kan potensielt ha med deg et ekstra.

Batterilevetid

 Powermark
Asus S56C2:51
Acer Aspire Timeline Ultra M57:07
HP Envy 65:53
Samsung 900X4C5:47

Stillegående

Støynivå og varmeutvikling synes vi dog Asus har lykkes godt med å holde på et minimum. Vifta forholder seg stort sett av eller på veldig lav frekvens ved enkle oppgaver, og støyen er heller ikke avskrekkende på noe vis etter en time med Civilization.

Du kan absolutt høre maskinen, men støyen overdøves enkelt av selv ventilasjonen på kontoret. Maskinen blir heller ikke nevneverdig varm.

Av tilkoblinger finner vi en litt utvidet standardpakke for ultrabook-er,  i form av tre USB-porter (hvorav X er av 3.0-hastighet), ethernet, VGA og HDMI i full størrelse.

En kombinert mikrofon- og hodetelefonport er også på plass, og S56C har også en SD-kortleser ganske skjult under fronten.

Batteriet holder ut overraskende kort til Asus å være.
Batteriet holder ut overraskende kort til Asus å være.

Konklusjon

Totalt sett synes vi Asus S56CM er en helt grei pakke, men vi synes ikke den holder det samme høye nivået som vi har sett på øvrige Asus-maskiner i det siste.

Hovedsaklig skyldes det at batterilevetiden er langt under pari for maskiner under ultrabook-fanen, i tillegg til at tastaturet og pekeplata er bent ut middelmådige.

Velg heller Acer Aspire Timeline Ultra M5, er vår mening.

Les også:

TEST: Den fremste Macbook Air-konkurrenten

TEST: Heftig gamingmonster fra Asus

Kanskje den heftigste PC-nyheten på IFA

Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?

Denne erstatter to PC-skjermer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.